[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Παρέλαση μαθητών ..."κεκλεισμένων των θυρών"
Σάββατο 24 Μαρτίου 2012 Posted by -

Δεν γύρισαν το κεφάλι προς τους επισήμους οι περισσότεροι από τους μαθητές που παρέλασαν, τόσο στα δημοτικά σχολεία που προηγήθηκαν στην μαθητική παρέλαση στο Σύνταγμα, όσο και στις μεγαλύτερες ηλικίες που ακολούθησαν.

Επιπλέον, αρκετά σχολεία παρέλασαν χωρίς διμοιρίτη, ενδεχομένως για την αποφυγή ...απροόπτων που είχαμε ζήσει στην παρέλαση για την 28η Οκτωβρίου στην Θεσσαλονίκη.

Ενδεικτικό της πρωτοφανούς κατάστασης είναι και το γεγονός πως αρκετοί γονείς κατέβαλλαν τεράστια προσπάθεια να καμαρώσουν τα παιδιά τους να παρελαύνουν, βρίσκοντας όμως εμπόδιο τις αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες ήταν ιδιαίτερα αυστηρές σε οποιαδήποτε κίνηση.

Αυτά είναι τα πλέον χαρακτηριστικά "στιγμιότυπα" από τη μαθητική παρέλαση στο Κέντρο της Αθήνας για τον φετινό εορτασμό της 25ης Μαρτίου 1821, που ολοκληρώθηκε γύρω στις 11.40 το πρωί - μαζί βεβαίως με τα πρωτοφανή μέτρα ασφαλείας που είχαν από το πρωί μετατρέψει το κέντρο της Αθήνας σε κάστρο πολιορκούμενης πόλης.

Ανοιξαν λίγο πριν από τη μία το μεσημέρι οι σταθμοί του μετρό σε Σύνταγμα, Ακρόπολη και Ευαγγελισμό, που είχαν κλείσει από το πρωί, μετά από εντολή της αστυνομίας.

Σε συναγερμό ήταν συνολικά 7.000 αστυνομικοί στην Αττική, με εκατοντάδες από αυτούς να ήταν ανεπτυγμένοι γύρω από την Πλατεία Συντάγματος και τους δρόμους που οδηγούν σε αυτήν. Κάγκελα ορθώθηκαν σε πολλά σημεία γύρω από την Βουλή και τον χώρο όπου παραδοσιακά βρίσκονται οι επίσημοι για την παρέλαση.

Ουσιαστικά, η παρέλαση έγινε ερήμην των πολιτών και μόνο όσοι είχαν προσκλήσεις μπόρεσαν να προσεγγίσουν τον χώρο. Οι γονείς που ήθελαν να δουν τα παιδιά τους να παρελαύνουν είχαν τη δυνατότητα να το πράξουν αρκετά μακριά από τον χώρο των επισήμων, είτε στη Λεωφόρο Αμαλίας, είτε στην Πανεπιστημίου.

Επεισόδια, όχι πάντως μεγάλης έκτασης, δεν έλειψαν, όταν λίγο πριν τις 11.00 δεκάδες καθηγητές, μέλη της ΟΛΜΕ, πραγματοποίησαν μικρή πορεία στην Σταδίου και στην Βουκουρεστίου, φωνάζοντας συνθήματα όπως " ψωμί παιδεία ελευθερία, η χούντα δεν τελείωσε το '73". Μικροσυμπλοκές έλαβαν χώρα στην Βουκουρεστίου ανάμεσα στους καθηγητές και τα ΜΑΤ.

Η φετινή παρέλαση έχει αντιμετωπιστεί από την Αστυνομία, όπως το Πολυτεχνείο. «Με αυτά τα δεδομένα καταστρώσαμε το σχέδιό μας. Όποιος πολίτης ξεπεράσει τα όρια θα προσάγεται, αν κάποιες ακραίες ομάδες προσπαθήσουν να διαλύσουν την παρέλαση οι άνδρες των ΜΑΤ θα κάνουν χρήση κλομπ και χημικών, ενώ θα ελέγχονται προληπτικά άτομα που θα μεταφέρουν σακίδια…

Θα ψάχνουμε για μολότοφ, αλλά και ντομάτες, γιαούρτια και αβγά…».

Μ΄ αυτά τα λόγια αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. παρουσίασε συνοπτικά τα πλάνα του Αρχηγείου για την στρατιωτική παρέλαση της 25ης Μαρτίου στο Σύνταγμα αλλά και τη σημερινή μαθητική


Πηγη
-

-

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Παρέλαση μαθητών ..."κεκλεισμένων των θυρών""

Leave a reply