[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, τα μάζεψε μετά την γκάφα με την "ρήτρα δραχμής" Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, τα
Τρίτη 24 Απριλίου 2012 Posted by STEVENIKO

Η είδηση που κυκλοφόρησε χθες στις οικονομικές στήλες των εφημερίδων ήταν διφορούμενη: Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων επιβάλει σε έλληνες δανειολήπτες «ρήτρα δραχμής» - που σημαίνει ότι σε περίπτωση επιστροφής της χώρας στο παλιό της νόμισμα, τα δάνεια θα πρέπει να εξοφληθούν σε ευρώ.

Το γεγονός προκάλεσε κομφούζιο τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, δεδομένου ότι ορισμένες εφημερίδες εξήγαγαν από αυτό το συμπέρασμα, ότι η ΕΤΕπ υπολογίζει με την επανεισαγωγή της δραχμής. Το δεξιό γερμανικό ταμπλόιντ «Bild Zeitung» «φούσκωσε» μάλιστα σε τέτοιο βαθμό την είδηση, που οι αναγνώστες του να πιστεύουν ότι η επαναφορά στο παλιό ελληνικό νόμισμα να αποτελεί πλέον για την ΕΤΕπ θέμα χρόνου.

Ωστόσο, εκπρόσωπος της τράπεζας ξεκαθάρισε χθες το απόγευμα ότι η ΕΤΕπ συνεχίζει να υποστηρίζει την «Ελλάδα του ευρώ». Ταυτόχρονα όμως τόνισε, ότι τα χρέη θα πρέπει να αποπληρωθούν με το ίδιο νόμισμα στο οποίο καταβλήθηκαν. Πρόκειται για βασική αρχή, είπε, η οποία είναι παλιά και ισχύει για όλα τα κράτη – τελευταία μάλιστα και για τα δάνεια που δίνονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το EFSF.

Ο ίδιος εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι σε συμφωνία με τις ρυθμιστικές αρχές και τους μετέχοντες στην αγορά προσαρμόστηκαν οι συμφωνίες-πλαίσιο με γνώμονα την οικονομική κρίση, χωρίς όμως να επεξηγεί πιο λεπτομερειακά τις μεταβολές. Παράληλα διαβεβαίωσε ότι η τράπεζα δεν θεωρεί ότι θα υπάρξει επανεισαγωγή της δραχμής, αλλά ότι απλώς τα νέα κεφάλαια χορηγήθηκαν βάσει του βρετανικού δικαίου. Την ίδια τακτική, πρόσθεσε, ακολούθησε και το EFSF, προκειμένου να μην μπορεί το ελληνικό κοινοβούλιο να μεταβάλει δια νόμου τις δανειακές συμβάσεις.

Σύμφωνα με άρθρο ελληνικής εφημερίδας («Καθημερινή»), κατά τις διαπραγματεύσεις για τη χορήγηση δανείου προς τη ΔΕΗ, η ΕΤΕπ απαίτησε ρητά το δικαίωμα να μπορεί να μεταβάλει τη συμφωνία χρηματοδότησης, σε περίπτωση κατάρρευσης της Νομισματικής Ένωσης. Η ΔΕΗ παραχώρησε το δικαίωμα διαπραγμάτευσης στο υπουργείο οικονομικών, καθώς η ΕΤΕπ επιθυμεί να επιβάλει τις σχετικές ρήτρες σε όλους τους δανειολήπτες από την Ελλάδα.

Συνολικά, η ΕΤΕπ χορήγησε το 2011 δάνεια ύψους 2 δις Ευρώ στην Ελλάδα. Επιπλέον, υποστηρίζει τις ελληνικές τράπεζες κατά τη χορήγηση δανείων προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Η ΕΤΕπ είναι πάντως το πρώτο ίδρυμα ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης που κάνει χρήση αυτής της ρήτρας. Προηγήθηκαν οι ιδιωτικές ευρωπαϊκές τράπεζες, που έχουν αρχίσει από καιρό να διασφαλίζονται με τα συμβόλαιά τους για την περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.


Πηγη

STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, τα μάζεψε μετά την γκάφα με την "ρήτρα δραχμής" Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, τα"

Leave a reply