Στο πλαίσιο της προσπάθειάς του για την κατάκτηση των ψήφων της άκρας δεξιάς, ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί θα ασκήσει πιέσεις την Πέμπτη επί των ευρωπαίων εταίρων του να δεχθούν το κλείσιμο των εθνικών συνόρων σε περίπτωση μεγάλης μεταναστευτικής πίεσης, ωστόσο το αίτημα αυτό αντιμετωπίζεται με πολλές επιφυλάξεις.
"Οι Γάλλοι δεν θέλουν μία 'Ευρώπη σουρωτήρι'. Αυτό είναι το μήνυμα που δέχθηκα" δήλωσε τη Δευτέρα, την επομένη του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών που χαρακτηρίσθηκε από την πολύ υψηλή επίδοση της Μαρίν Λε Πεν του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου.
"Εάν η Ευρώπη δεν είναι δε θέση να υπερασπισθεί τα σύνορά της, η Γαλλία θα το πράξει. Έχει τελειώσει η Ευρώπη που δεν ελέγχει τη μεταναστευτική ροή", τόνισε χθες κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης ο απερχόμενος πρόεδρος.
Αυτή τη θέση θα παρουσιάσει την Πέμπτη στους ομολόγους του, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο Λουξεμβούργο ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Κλοντ Γκεάν.
Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας θα ζητήσει να προβλεφθεί η δυνατότητα της επαναφοράς των συνοριακών ελέγχων για διάστημα ενός μηνός σε περίπτωση που κριθεί ότι τα εξωτερικά σύνορα της ζώνης Σένγκεν δεν φυλάσσονται αποτελεσματικά καθώς και η παράταση του μέτρου εάν κριθεί αναγκαίο.
Η Γερμανία υποστηρίζει το αίτημα αυτό το οποίο διατυπώθηκε σε κοινή επιστολή των υπουργών Εσωτερικών της Γαλλίας και της Γερμανίας Χανς-Πέτερ Φρίντριχ.
Οι Γάλλοι παραδέχονται ότι δεν περιμένουν να επιτύχουν κάτι συγκεκριμένο ως προς το θέμα αυτό την Πέμπτη. Το θέμα δεν περιλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη και καμία συζήτηση για τη ζώνη Σένγκεν δεν προβλέπεται πριν από την σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών της 26ης Μαΐου, δηλαδή είκοσι ημέρες μετά τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, τονίζει η προεδρία της Δανίας.
Κανείς ευρωπαίος αξιωματούχος δεν θέλει να πάρει θέση απέναντι σε ένα τόσο ευαίσθητο πολιτικό ζήτημα πριν από την ολοκλήρωση των προεδρικών εκλογών της Γαλλίας, δήλωσε ευρωπαϊκή πηγή, δεδομένου ότι καταλαβαίνουν ότι η εκλογική επίδοση του Εθνικού Μετώπου κατά τον πρώτο γύρο της Κυριακής αναζωπύρωσε τη συζήτηση για τη μετανάστευση κατά την εκστρατεία εν όψει του δεύτερου γύρου.
Ωστόσο, η επιδίωξη του Σαρκοζί να ασκήσει πιέσεις επί των εταίρων του αναμένεται να προκαλέσει αρκετά αρνητικές αντιδράσεις την Πέμπτη στο Λουξεμβούργο.
"Οι ευρωπαίοι ηγέτες οφείλουν να επιδείξουν τις ηγετικές τους ικανότητες αντί να επιζητούν να κολακέψουν τις δυνάμεις της άκρας δεξιάς", δήλωσε αναφερόμενη στη γαλλο-γερμανική πρόταση η ευρωπαία επίτροπος αρμόδια για τις Εσωτερικές Υποθέσεις Σεσίλια Μάλστρεμ, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel δήλωσε ότι η γαλλο-γερμανική πρόταση "προκαλεί πολύ αρνητική εντύπωση".
Η γαλλο-γερμανική πρόταση δεν είναι καινούργια. Η συζήτηση για την αναμόρφωση της ζώνης Σένγκεν έχει αρχίσει από τον Μάρτιο του 2011 με πρωτοβουλία της Γαλλίας. "Η Επιτροπή παρουσίασε προτάσεις, οι οποίες μέχρι στιγμής έχουν απορριφθεί από τη γαλλική κυβέρνηση", σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Σύμφωνα με τους γάλλους διαπραγματευτές, η γαλλο-γερμανική πρόταση επιδιώκει "να αυξήσει τους ρυθμούς", αλλά προχωρά πολύ αφού προτείνει τον "προσωρινό αποκλεισμό" χωρών μελών του Σένγκεν, τα σύνορα των οποίων έχουν γίνει εξωτερικά σύνορα, όταν αυτές δεν είναι σε θέση να τα ελέγξουν.
Η ελληνική κυβέρνηση δηλώνει ότι είναι σε θέση να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, εάν η Τουρκία λάβει μέτρα για να περιορίσει τη ροή των μεταναστών που προέρχονται από το έδαφός της. Αλλά η Άγκυρα ζητεί σε αντάλλαγμα διευκολύνσεις χορήγησης αδειών εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τους τούρκους πολίτες, αίτημα που αρνείται η Γερμανία.
Η γαλλο-γερμανική πρόταση πάντως δεν ασχολείται με αυτό το θέμα.