[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Συνετρίβη τελικά ο πύραυλος της Β. Κορέας
Παρασκευή 13 Απριλίου 2012 Posted by -

Το υπουργείο Άμυνας της Νότιας Κορέας και το υπουργείο Άμυνας της Ιαπωνίας ανακοίνωσαν πριν από λίγο ότι η εκτόξευση ενός πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα με στόχο να τεθεί σε τροχιά ένας δορυφόρος γεωπαρατήρησης ήταν αποτυχημένη και αυτός συνετρίβη "μετά από μερικά λεπτά".

Παρόμοιες πληροφορίες μετέδωσε το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC News επικαλούμενο αξιωματούχους της κυβέρνησης των ΗΠΑ, ωστόσο ένας αμερικανός αξιωματούχος είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως η Ουάσινγκτον βρίσκεται στην διαδικασία εξακρίβωσης του τι ακριβώς έχει συμβεί.

Ο πύραυλος Unha-3, η εκτόξευση του οποίου είχε εξαγγελθεί από την Πιονγκγιάνγκ για να τιμηθεί η 100ή επέτειος από τη γέννηση του Κιμ Ιλ Σουνγκ, ιδρυτή της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας, που γεννήθηκε την 15η Απριλίου 1912 και πέθανε το 1994, θα έθετε σε τροχιά έναν μετεωρολογικό δορυφόρο. Η Ουάσινγκτον, η Σεούλ και το Τόκιο υποστήριζαν ότι αποτελούσε μέρος του πυραυλικού προγράμματος της Βόρειας Κορέας και δοκιμή ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου ικανού να φέρει πυρηνικές κεφαλές.

Ο Ναόκι Τανάκα, ο υπουργός Άμυνας της Ιαπωνίας, δήλωσε στην διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι "έχουμε πληροφορίες" σύμφωνα με τις οποίες ο πύραυλος "έπεσε στον ωκεανό" έπειτα από πτήση που διήρκεσε λίγο πάνω "από ένα λεπτό".

Εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Νότιας Κορέας είπε στους δημοσιογράφους ότι ο πύραυλος διαλύθηκε και συνετρίβη στη θάλασσα μερικά λεπτά μετά την εκτόξευσή του.
Δεν υπάρχει ακόμη κάποια ένδειξη για το πού ακριβώς συνετρίβη ο πύραυλος.

Η αποτυχία της εκτόξευσης για να τεθεί ένας δορυφόρος σε τροχιά από τη Βόρεια Κορέα, εάν επιβεβαιωθεί, θα είναι η δεύτερη μετά από εκείνη του 2009.

Δεν έχει υπάρξει ακόμη κανένα σχόλιο για την εκτόξευση --ή την αποτυχία της-- από τα επίσημα ΜΜΕ της Βόρειας Κορέας.

Ρωσία: Παραβίαση απόφασης του ΟΗΕ η εκτόξευση του πυραύλου

Η εκτόξευση πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα παραβιάζει την απόφαση 1874 του Συμβουλίου Ασφαλείας που απαγορεύει τη χρήση βαλλιστικής τεχνολογίας, μετέδωσε σήμερα το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax, επικαλούμενο αξιωματούχο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών τον οποίο δεν κατονομάζει.

"Η απόφαση 1874 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ζητεί από τη Λαϊκή Δημοκρατία της Βόρειας Κορέας να απόσχει από οποιαδήποτε εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων. Η απόφαση αφορά την εκτόξευση πυραύλων για στρατιωτική ή μη στρατιωτική χρήση.

Η Ρωσία είχε καλέσει νωρίτερα την Πιονγκγιάνγκ να μην πραγματοποιήσει την εκτόξευση αυτή, επισημαίνοντας ότι αυτό θα συνιστούσε παραβίαση απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας, ανεξαρτήτως του σκοπού της και παρά τις δύσκολες προσπάθειες που καταβάλλονται για την επανάληψη των εξαμερών συνομιλιών για το βορειοκορεατικό πυρηνικό πρόγραμμα

Η Ρωσία που μοιράζεται ένα μικρό μέρος των συνόρων της με τη Βόρεια Κορέα --πελάτη της Μόσχας στη σοβιετική εποχή-- είχε καλέσει τον περασμένο μήνα τη γειτονική χώρα να απόσχει από κάθε εκτόξευση εκφράζοντας σοβαρές ανησυχίες και καλώντας όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση.

Μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, η Ρωσία εκφράζει δυσαρέσκεια όταν τα κράτη δεν τηρούν τις αποφάσεις του συμβουλίου, ενώ οι δοκιμές βορειοκορεατικών πυραύλων προκαλούσαν ανησυχία στους Ρώσους που ζούσαν στις ρωσικές ακτές του Ειρηνικού κατά το παρελθόν.

Η Μόσχα μετέχει στις εξαμερείς διαπραγματεύσεις με την Πιονγκγιάνγκ, οι οποίες άρχισαν πριν από τρία χρόνια και είχε φιλοξενήσει τον θανόντα σήμερα βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ-Ιλ τον περασμένο Αύγουστο στη Σιβηρία. Ωστόσο η επιρροή της στην Πιονγκγιάνγκ είναι μικρότερη σε σχέση με την Κίνα.

Πηγη

-

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Συνετρίβη τελικά ο πύραυλος της Β. Κορέας"

Leave a reply