[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Βυθίζεται ο ευρωπαϊκός Νότος
Πέμπτη 26 Απριλίου 2012 Posted by STEVENIKO

Περαιτέρω επιδείνωση της ύφεσης, εκτόξευση της ανεργίας και πλήρη αποτυχία στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων. Αυτό «βλέπουν» ως επικρατέστερο σενάριο για τις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου κορυφαίοι οικονομικοί αναλυτές που μετείχαν σε σχετική δημοσκόπηση του Reuters.

Αναλυτικότερα, οι ερωτηθέντες στη δημοσκόπηση του πρακτορείου αναθεώρησαν επί τα χείρω τις εκτιμήσεις τους για Ελλάδα, Πορτογαλία και Ισπανία συγκριτικά με την αντίστοιχη δημοσκόπηση που είχε διεξαχθεί στις αρχές της χρονιάς, τον Ιανουάριο.

Ενδεικτική είναι η δήλωση της επικεφαλής ανάλυσης για την ευρωζώνη της HSBC: «Όταν επιβάλλεται λιτότητα σε τέτοιο βαθμό θα υπάρξει αντίκτυπος στην εγχώρια οικονομία και δεν μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι».

Ειδικότερα για την Ελλάδα, κατά μέσο όρο οι αναλυτές προβλέπουν συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 5% φέτος και 0,9% το 2012, την ώρα που τον περασμένο Ιανουάριο οι αναλυτές έβλεπαν ύφεση 3,7% για το 2012 και αμετάβλητο ΑΕΠ το 2013. Ως προς την ανεργία, οι οικονομολόγοι «βλέπουν» πλέον εκτίναξη του δείκτη στο 22% το 2012 (έναντι αρχικής εκτίμησης στο 19,2%) με περαιτέρω ενίσχυση στο 23% τον 2013.

Για την Πορτογαλία αντιστοίχως προβλέπεται φέτος ύφεση 3,5% και νέα μείωση του ΑΕΠ κατά 0,8%. Το ποσοστό της ανεργίας εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί φέτος στο 15,1% (έναντι αρχικής εκτίμησης για 13,8%) και στο 15,2% το 2013.

Ενώ για την Ισπανία, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο της κρίσης εδώ και αρκετές εβδομάδες, οι περισσότεροι αναλυτές τόνισαν στο Reuters πως δεν είναι ρεαλιστικοί οι δημοσιονομικοί στόχοι που έχουν θέσει οι κυβερνώντες. Για του λόγου το αληθές η ισπανική κυβέρνηση προβλέπει για φέτος υποχώρηση στο 3% του ΑΕΠ, ενώ οι αναλυτές 4,5% !

STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Βυθίζεται ο ευρωπαϊκός Νότος"

Leave a reply