[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Το ναυάγιο των Αντικυθήρων παρουσιάζεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσεί
Πέμπτη 26 Απριλίου 2012 Posted by STEVENIKO

Για έναν ολόκληρο χρόνο 378 εκθέματα για πρώτη φορά εκτίθενται μαζί στο σύνολο τους



Τα 378 εκθέματα που ανασύρθηκαν από το περίφημο Ναυάγιο των Αντικυθήρων παρουσιάζονται στη νέα περιοδική έκθεση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Σε περίοπτη θέση ο χάλκινος Έφηβος του 4ου αι. π. Χ., μεγαλειώδης και αινιγματικός, με το δεξί χέρι ανασηκωμένο, αφήνει ακόμα ανοιχτό το θέμα ως προς το πρόσωπο που απεικονίζει: τον Περσέα που κρατά το κεφάλι της Μέδουσας ή τον Πάρη με το μήλο;

Σε μια ξεχωριστή αίθουσα, ο αρχαιότερος γνωστός αστρονομικός και ημερολογιακός μηχανικός υπολογιστής, ο Μηχανισμός του ναυαγίου, αποκαλύπτεται όχι μόνο μέσα από τα κύρια θραύσματα της μόνιμης συλλογής του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου αλλά και τα πολλά μικρότερα, που βρέθηκαν τα τελευταία χρόνια στις αποθήκες του.

Ίσως όμως περισσότερο και από τα παραπάνω, εκείνο που εντυπωσιάζει στην έκθεση για το Ναυάγιο των Αντικυθήρων είναι ότι για πρώτη φορά όλες οι αρχαιότητες του αρχαίου συμβάντος εκτίθενται μαζί στο σύνολό τους. Πολλές μάλιστα δεν έχουν ξαναπαρουσιαστεί στο κοινό.

Το ναυάγιο χρονολογείται μεταξύ 75 και 50 π.Χ., εποχή κατά την οποία γνώριζαν άνθηση οι θαλάσσιες εμπορικές συναλλαγές και μεταφορές έργων τέχνης από την ανατολική Μεσόγειο προς την Ιταλία. Σφουγγαράδες από τη Σύμη εντόπισαν το ναυάγιο στις αρχές του προηγούμενου αιώνα.

Η έκθεση ξεκίνησε στις αρχές Απριλίου και θα συνεχιστεί έως το τέλος Απριλίου 2013.


Πηγη

STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Το ναυάγιο των Αντικυθήρων παρουσιάζεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσεί"

Leave a reply