[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Οι τραπεζίτες φοβούνται ξέπλυμα χρήματος από κερδοσκοπικά κεφάλαια στις μετοχές
Τετάρτη 2 Μαΐου 2012 Posted by STEVENIKO

Φόβος της έλευσης στην Ελλάδα κερδοσκοπικών κεφαλαίων, τα οποία, ενδεχομένως, να θελήσουν να αξιοποιήσουν την «ευκαιρία» της κακής συγκυρίας στη χώρα μας, προκειμένου ακόμα και να ξεπλύνουν χρήμα, «ζουν» το τελευταίο διάστημα οι τραπεζίτες. Το φόβο αυτό περιέγραψε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Απόστολος Ταμβακάκης, ενώ ο ίδιος φόβος διακατέχει τελευταία και την Τράπεζα της Ελλάδας. «Αυτό που χρειαζόμαστε είναι μακροπρόθεσμοι επενδυτές» λένε και ξαναλένε σε κάθε ευκαιρία, προκειμένου με αυτό τον τρόπο να πείσουν το ελληνικό δημόσιο αλλά και την τρόικα ότι αυτό που χρειάζεται στην παρούσα φάση το σύστημα είναι στήριξη.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας τόνισε στους F.T. τη σπουδαιότητα ο τραπεζικός τομέας στην Ελλάδα να παραμείνει στον έλεγχο τον ιδιωτών με τη συνδρομή μακροπρόθεσμων επενδυτών και όχι κερδοσκοπικών κεφαλαίων.

Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα ο κ. Ταμβακάκης επανέλαβε την εκτίμησή του για την ανάγκη δημιουργίας μεγαλύτερων σχημάτων μέσω συγχωνεύσεων. Σημείωσε ότι οι τράπεζες θα πρέπει να κινηθούν δυναμικά προς την κατεύθυνση αυτή, καθώς μέσω των συγχωνεύσεων μπορούν να δημιουργηθούν οικονομίες κλίμακας που θα βοηθήσουν την αναδιάρθρωση του κλάδου. Σε ό,τι αφορά την Εθνική σημείωσε ότι, με ή χωρίς συγχώνευση, μεγάλο βάρος θα δοθεί στην περαιτέρω μείωση των λειτουργικών δαπανών.

Όπως αποκάλυψε το GreekMoney.gr υπάρχει λύση στο πρόβλημα

Του Γιάννη Τσαραγκλή - Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ως γνωστόν δεν ολοκληρώθηκε από την συγκυβέρνηση που έκανε το PSI, για να γίνει και αυτή μετά τις εκλογές από την καινούρια κυβέρνηση. Με αυτήν την απόφασή τους οι πολιτικοί ήθελαν να δείξουν ποιος έχει το πάνω χέρι στον πιο ισχυρό κλάδο της ελληνικής οικονομίας , τον τραπεζικό. Παράλληλα, ως φαίνεται ήθελαν να πιέσουν και τον κόσμο που σχετίζεται με τον τραπεζικό τομέα να έχει φιλική προς αυτούς εκλογική συμπεριφορά, αποφεύγοντας παράλληλα και την όποια κριτική της αντιπολίτευσης.

Η συγκυβέρνηση όμως, εκτός από την ανακεφαλαιοποίηση μετέθεσε για μετά τις εκλογές και μια πολύ κρίσιμη απόφαση, που θα κρίνει την ελληνικότητα και το μέλλον των τραπεζών. Δηλαδή, "ξέχασε" ή αμέλησε να βάλλει με νόμο μια κόκκινη απαγορευτική γραμμή στην είσοδο των διεθνών επιθετικών private funds, που έχουν δείξει ότι θέλουν να αγοράσουν πάμφθηνα ολόκληρο το εγχώριο τραπεζικό κεφάλαιο μέσα κι έξω από το Χρηματιστήριο.

Εάν συμβεί κάτι τέτοιο, τότε οι ελληνικές τράπεζες κινδυνεύουν να περάσουν σχετικά εύκολα σε χέρια τυχοδιωκτικών ξένων κεφαλαίων (hedge funds) και μαζί με αυτές όλες οι ελληνικές επιχειρήσεις και τα ακίνητα που δανειοδοτούνται και είναι υποθηκευμένα σε αυτές.

Τη λύση σε αυτό το μεγάλο πρόβλημα τη δείχνουν η Τουρκία και η Ιταλία οι οποίες έχουν θεσπίσει ειδικό νόμο που απαγορεύει στα επιθετικά ξένα private funds να αποκτούν μέσα από τις αγορές περισσότερο από το 2% του μετοχικού κεφαλαίου τους. Τόσο η Τράπεζα της Ελλάδος όσο και η νέα κυβέρνηση θα πρέπει άμεσα να μιμηθούν την Τουρκία και την Ιταλία για να παραμείνει ελληνικό το τραπεζικό κεφάλαιο.

Ανακεφαλαιοποίηση και αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου


Οι Ελληνικές τράπεζες εάν δεν θέλουν να κρατικοποιηθούν θα πρέπει να αντλήσουν άμεσα μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου το 10% του ποσού της ανακεφαλαιοποίησης που αναλογεί σε κάθε μία. Αυτό σημαίνει ότι από την επιτυχία αυτών των κρίσιμων αυξήσεων κεφαλαίων, θα κριθεί ποιες τράπεζες θα έχουν συνέταιρο το κράτος και ποιες όχι. Εάν όμως, η κυβέρνηση δεν αποκλείσει με νόμο τα private funds να αγοράζουν επιθετικά όσο θέλουν από το μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών και δεν αναγνωρίσουν τον ρόλο των εγχωρίων ιδιωτών μετόχων που στηρίζουν τόσα χρόνια το πιστωτικό σύστημα, τότε πολλές τράπεζες δεν θα ανήκουν στο Ελληνικό κράτος, αλλά σε Ουκρανικά, Ρωσικά, Αραβικά, Ισραηλινά και Τούρκικα κεφάλαια!

Πηγη

STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Οι τραπεζίτες φοβούνται ξέπλυμα χρήματος από κερδοσκοπικά κεφάλαια στις μετοχές"

Leave a reply