[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Έκρηξη ατομικών και επιχειρησιακών συμβάσεων
Τρίτη 1 Μαΐου 2012 Posted by STEVENIKO

Έκρηξη υπογραφών ατομικών και επιχειρησιακών συμβάσεων από την ημέρα εφαρμογής του νέου νόμου για τα εργασιακά με μειώσεις κατά μέσο όρο 22%. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΣΕΠΕ, μέσα σε ενάμιση μήνα υπογράφηκαν 33.133 ατομικές συμβάσεις σε 7.825 επιχειρήσεις! Όπως επισημαίνει ο ειδικός γραμματέας του σώματος Μ. Χάλαρης, σε μεμονωμένες περιπτώσεις η μείωση μισθού ξεπερνά και το 50%.

Η αλλαγή στην αγορά εργασίας είναι ραγδαία, αφού από τις 14 Φεβρουαρίου με την εφαρμογή του νόμου έχουν υπογραφεί 171 επιχειρησιακές συμβάσεις σε όλη τη χώρα, οι οποίες αφορούν 4.533 εργαζομένους, ενώ την περίοδο Οκτώβριος 2011 - Φεβρουάριος 2012 είχαν υπογραφεί μόλις 65! Η μέση μείωση μισθών μέσω επιχειρησιακών συμβάσεων είναι 22,35%, ενώ η υψηλότερη σε μεμονωμένες περιπτώσεις άγγιξε και το 35%.

Ωστόσο, για πολύ περισσότερους εργαζομένους, 33.133 στον αριθμό, υπήρξαν μειώσεις με ατομικές συμβάσεις εργασίας, που κατά μέσο όρο είναι της τάξεως του 22%, ενώ έφτασαν και το 28% σε συγκεκριμένες περιφέρειες, σε 7.825 επιχειρήσεις.

«Καθώς οι μειώσεις των μισθών αποτελούν μια σκληρή πραγματικότητα που έχει κληθεί να βιώσει κάθε ελληνική οικογένεια – σε διαφορετικό, βεβαίως, μέτρο και βαθμό η καθεμία – πρέπει, άμεσα και δραστικά, να υπάρξουν και άλλες παρεμβάσεις, έτσι ώστε οι θυσίες όλων μας να μη μείνουν χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα... Θα πρέπει να υπάρξει και μια προσπάθεια μειώσεων τιμών σε αγαθά, προϊόντα και υπηρεσίες, σχετικά αντίστοιχες με τις μειώσεις των μισθών, έτσι ώστε να αποφευχθεί η οικονομική εξουθένωση των ελληνικών νοικοκυριών. Παράλληλα, θα πρέπει τώρα, σήμερα, να στραφούμε προς την ανάπτυξη και την πρόοδο, δημιουργώντας μονοπάτια που θα μας βγάλουν από την κρίση και θα αναδείξουν τις πολλές και ανεκμετάλλευτες δυνατότητες της Ελλάδας και των Ελλήνων», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Μ. Χάλαρης. Πέρα όμως από τη «βροχή» ατομικών και επιχειρησιακών συμβάσεων, στην αγορά εργασίας επικρατούν πλέον οι «ευέλικτες» μορφές απασχόλησης με χαμηλότερους μισθούς σε βάρος της «ακριβότερης» πλήρους απασχόλησης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το ΣΕΠΕ, το 42% των κλαδικών και ομοιοεπαγγελματικών συμβάσεων (64 σε σύνολο 152) έχουν λήξει χωρίς να έχει ξεκινήσει η διαδικασία επαναδιαπραγμάτευσης ή υπογραφής νέων συλλογικών ρυθμίσεων. Για 45 συμβάσεις οι όροι εργασίας ρυθμίστηκαν κυρίως μέσω ατομικών συμφωνιών.


Πηγη

STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Έκρηξη ατομικών και επιχειρησιακών συμβάσεων"

Leave a reply