[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Αργεντινή: Κρατικοποιήθηκε η μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαίου
Παρασκευή 4 Μαΐου 2012 Posted by STEVENIKO

Αργεντινή και Βολιβία αποφάσισαν να στηρίξουν τα εθνικά συμφέροντα με δύο ουσιαστικές αλλά και συμβολικές κρατικοποιήσεις.



Το Κογκρέσο της Αργεντινής αποφάσισε να κρατικοποιήσει τη μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαίου της χώρας, την YPF, δίνοντας έτσι το "πράσινο φως" στην πρόεδρο Κριστίνα Φερνάδεζ να υπογράψει την απόφαση ως νόμο του κράτους.

Η κάτω βουλή ψήφισε υπέρ της κρατικοποίησης της YPF με 207 υπέρ έναντι 32, ενώ η γερουσία είχε υπερψηφίσει την πρόταση την περασμένη εβδομάδα.

Σήμερα πλέον πρόκειται για νόμο του κράτους πάνω σε πρόταση της προέδρου της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντες. με βάση το νόμο αυτό κρατικοποιείται μέρος της YPF, η οποία ελέγχεται κατά 57,4% από την ισπανική Repsol, και της οποίας στο εξής το κράτος και οι επαρχίες παραγωγής της Αργεντινής θα κατέχουν το 51.

Σε ανάλογους ρυθμούς και η Βολιβία:

Μόλις προ ημερών, η Βολιβία

προχώρησε στην κρατικοποίηση της Transportadora de Electricidad, στέλνοντας μάλιστα στρατό στα γραφεία της εταιρείας. Πρόκειται για τη δεύτερη κρατικοποίηση ισπανικής εταιρείας στην Λατινική Αμερική μέσα σε διάστημα μόλις δύο εβδομάδων, μετά την απαλλοτρίωση θυγατρικής της πετρελαϊκής Repsol στην Αργεντινή.

Ο Evo Morales, ο πρόεδρος της Βολιβίας, δήλωσε την Πρωτομαγιά ότι το κράτος αναλαμβάνει τον έλεγχο της Transportadora de Electricidad, θυγατρική της ισπανικής Red Electrica.

Ως βασική αίτια για την κρατικοποίηση, ο Morales ανέφερε την έλλειψη επενδύσεων από τη διοίκηση της εταιρείας, ενώ ακριβώς τον ίδιο λόγο είχε επικαλεστεί και η χήρα του προέδρου της Αργεντινής που έδιωξε με τις κλωτσιές το ΔΝΤ από την χώρα, Christine Fernandez, για την κρατικοποίησης της πετρελαϊκής εταιρίας YPF.

Η κρατικοποίηση της YPF:

H πρόεδρος Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρχνερ επιχειρεί να εξασφαλίσει ενεργειακή αυτάρκεια στη χώρα της. Παράλληλα, τινάζεται στον αέρα η απόπειρα της Repsol, να αποχωρήσει διακριτικά με πώληση του μεριδίου της στην κινεζική Sinopec.

Η επανακρατικοποίηση ανακοινώθηκε μερικούς μήνες μετά την ανακάλυψη μεγάλων κοιτασμάτων σχιστολιθικών υδρογονανθράκων στην περιοχή Βάκα Μουέρτα. Τέτοια κοιτάσματα θεωρούνται βιομηχανία του μέλλοντος στην ενέργεια, καθώς εξαντλούνται οι συμβατικές πηγές. Μπορούν δε να καταστήσουν την Αργεντινή τρίτη μεγαλύτερη χώρα στον κόσμο στον τομέα αυτό. Μόνο που η ανάπτυξή τους είναι εξαιρετικά δαπανηρή (εκτιμάται ότι θα κόστιζε έως 250 δισ. δολ. σε βάθος δεκαετίας).

Την ίδια ώρα, η πετρελαϊκή παραγωγή της Αργεντινής μειώνεται. Πέρυσι, πρώτη φορά μετά 17 χρόνια, η

χώρα υποχρεώθηκε να εισαγάγει πετρέλαιο. Η Repsol δεν επιθυμούσε να αναμειχθεί σε επένδυση στη Βάκα Μουέρτα, κρίνοντάς την ασύμφορη λόγω της πολιτικής του Μπουένος Αϊρες στην ενέργεια: πλαφόν στις εγχώριες τιμές του πετρελαίου, προτεραιότητα στην κάλυψη των εγχώριων αναγκών και υποχρεωτικός επαναπατρισμός των κερδών των εταιρειών από εξαγωγές. Εξ ου και οι επαφές με τη Sinopec.

Οι αντιδράσεις στην απόφαση της κ. Κίρχνερ υπήρξαν σφοδρές. Η Ισπανία απείλησε με οικονομικά και διπλωματικά αντίποινα και προσφυγή στον ΠΟΕ – κινήσεις μάλλον καταδικασμένες εξαρχής, εφόσον στρέφονται εναντίον μιας χώρας ήδη αποκλεισμένης από τις αγορές. Παγκόσμια Τράπεζα και ΔΝΤ την καταδίκασαν.

Και κρατικοποίηση Θυγατρικής:

Η κινήσεις όμως της Κίρχνερ δεν σταμάτησαν εδώ. καθώς κρατικοποιήθηκε και η YPF Gas, η ανεξάρτητη του ομίλου YPF, η μεγαλύτερη εταιρεία διανομής φιαλών υγραερίου σε φτωχές οικογένειες χωρίς πρόσβαση στο δίκτυο φυσικού αερίου, αναλαμβάνοντας το 51% από το 85% που ανήκε σε θυγατρική -ποιας άλλης;- της Repsol...

Με τη Μαδρίτη τάχθηκε το Μεξικό, του οποίου η κρατική πετρελαϊκή Pemex είναι μεγαλομέτοχος της Repsol. Οχι όμως τόσο ξεκάθαρα και οι ΗΠΑ, που επεσήμαναν απλώς ότι η Αργεντινή θα πρέπει να αιτιολογήσει την κίνησή της. Δεν είναι τυχαίο ότι κατασχέθηκε μόνο το μερίδιο της Repsol και όχι και άλλων επενδυτών, μεταξύ των οποίων αμερικανικές εταιρείες. Σύμφωνα με τους Financial Times, η «επίθεση» στη Repsol μέσω YPF είναι μάλλον η εξαίρεση παρά ο κανόνας.


Πηγη

STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Αργεντινή: Κρατικοποιήθηκε η μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαίου"

Leave a reply