[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Δωρεάν online υπηρεσίες αποθήκευσης δεδομένων...
Κυριακή 6 Μαΐου 2012 Posted by STEVENIKO


Προτάσεις από την Google, την Microsoft και την Dropbox για online αποθήκευση και διαμοιρασμό αρχείων.

Η μεταφορά δεδομένων από υπολογιστή σε υπολογιστή (λ.χ, από τον υπολογιστή στη δουλειά στον υπολογιστή στο σπίτι) ήταν πάντα «πονοκέφαλος», ακόμα και αν η διάδοση των φορητών USB flash drives και του Ίντερνετ διευκόλυνε τα πράγματα (υπάρχει πάντα η δυνατότητα αποστολής ενός email στον....
ίδιο το λογαριασμό του ενδιαφερόμενου)- τα οποία όμως αργότερα έγιναν πιο περίπλοκα λόγω της εισαγωγής στην «εξίσωση» και των smartphones και των tablet υπολογιστών.

Η Google αποκάλυψε πρόσφατα την τελευταία της πρόταση πάνω στο χώρο των online υπηρεσιών αποθήκευσης δεδομένων (Google Drive), ενώ τα άλλα δύο μεγάλα ονόματα του χώρου, η Dropbox και η Microsoft (Skydrive), βελτίωσαν τις δικές τους υπηρεσίες. Η κεντρική ιδέα είναι να μπορεί κανείς να αφήσει τα αρχεία του σε έναν υπολογιστή, ωστόσο να υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης σε αυτά από έναν άλλο, αρκεί να υπάρχει πρόσβαση στο Ίντερνετ.

Οι υπηρεσίες αυτές επίσης κάνουν πιο εύκολο το διαμοιρασμό ενός αρχείου με άλλους χρήστες. Και στις τρεις περιπτώσεις, είναι δωρεάν, ωστόσο εάν κάποιος επιθυμεί περισσότερο αποθηκευτικό χώρο από αυτόν που δίνεται πρέπει να πληρώσει.

Το Google Drive, το Dropbox και το Skydrive έχουν πολλά κοινά χαρακτηριστικά. Είναι δυνατή η αποθήκευση οποιουδήποτε είδους αρχείου σε απομακρυσμένους servers που ανήκουν σε αυτές τις εταιρείες. Ο χειρισμός τους είναι πολύ εύκολος, και υπάρχει και η δυνατότητα εγκατάστασης ελεύθερου λογισμικού για την περαιτέρω απλοποίησή του, το οποίο δημιουργεί ειδικό φάκελο στον υπολογιστή του χρήστη για τέτοιες διαδικασίες. Ο,τιδήποτε αποθηκεύεται εκεί μεταφέρεται αυτόματα στον αποθηκευτικό χώρο της υπηρεσίας, ενώ γίνονται και updates σε περίπτωση αλλαγών σε ένα αρχείο. Επίσης, επιπλέον χαρακτηριστικά είναι διαθέσιμα σε περίπτωση χρήσης εφαρμογών για smartphones και γενικά φορητές συσκευές.

Ένα μειονέκτημα και των τριών υπηρεσιών είναι ότι μπορούν να χαθούν metadata που σχετίζονται με τα αρχεία. Στοιχεία όπως η ημερομηνία μπορούν να αλλάξουν κατά τη μεταφορά. Όσον αφορά τον διαθέσιμο χώρο, ωστόσο, οι υπηρεσίες παρέχουν αρκετό για αποθήκευση αρχείων Word, Excel κλπ, αλλά δεν είναι τόσος ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εκτεταμένη αποθήκευση φωτογραφιών και βίντεο. Στο Dropbox παρέχονται δωρεάν 2 gigabytes, στο Google Drive 5 και στο Skydrive 7. Αυτοί που χρησιμοποιούσαν το Skydrive από πριν τις 23 Απριλίου μπορούν να χρησιμοποιήσουν μέχρι και 25 gigabytes αποθηκευτικού χώρου, ενώ το Dropbox δίνει τη δυνατότητα απόκτησης επιπλέον χώρου μέσω της προσέλκυσης φίλων ή της εκτέλεσης συγκεκριμένων ενεργειών όπως η εγκατάσταση λογισμικού Dropbox.

Όσον αφορά το κόστος του επιπλέον αποθηκευτικού χώρου: 100 GB κοστίζουν 50 δολάρια το χρόνο στο Skydrive και 59,88 στο Google Drive, ενώ 100 GB συμπεριλαμβανομένου του δωρεάν χώρου κοστίζουν 199 δολάρια στο Dropbox. Υπάρχουν και άλλα προγράμματα, για λιγότερο χώρο.

Και οι τρεις υπηρεσίες επιτρέπουν το διαμοιρασμό υλικού μέσω της δημιουργίας links, τα οποία είναι παραμετροποιήσιμα από τον χρήστη όσον αφορά το αν επιτρέπουν αλλαγές στο αρχείο ή όχι. Στον τομέα του λογισμικού το Dropbox παρέχει και έκδοση για Linux, ενώ οι υπηρεσίες της Microsoft και της Google έχουν μόνο για Mac και Windows, ενώ αξίζει να αναφερθεί πως το λογισμικό της Microsoft δεν λειτουργεί στα Windows XP και σε παλαιές εκδόσεις των Vista. Το Dropbox παρέχει apps για συσκευές με λειτουργικά Apple και Android, ενώ υποστηρίζει και Blackberry. Η υπηρεσία της Google έχει εφαρμογή μόνο για Android. Το Skydrive δεν έχει εφαρμογή για Android, αλλά έχει εφαρμογή για Windows Phone.

Όσον αφορά τις επιπλέον δυνατότητες, το Dropbox παρέχει τη δυνατότητα επαναφοράς αρχείων που έχουν διαγραφεί ή γραφεί από πάνω εντός διαστήματος 30 ημερών (ή για πάντα, εάν κάποιος έχει λογαριασμό με συνδρομή). Το Skydrive συρρικνώνει αυτόματα φωτογραφίες μεγάλου μεγέθους για να εξοικονομήσει χώρο εάν κάποιος χρησιμοποιεί το Web interface, αλλά υπάρχει επιλογή για να απενεργοποιηθεί αυτή η λειτουργία. Το Google Drive παρέχει τη δυνατότητα μετατροπής αρχείων στο online format της εταιρείας, κάτι που διευκολύνει τη συνεργασία μεταξύ διαφορετικών ατόμων, καθώς μία αλλαγή που γίνεται από κάποιον στο αρχείο όπως το έχει μπροστά του εμφανίζεται μετά από δευτερόλεπτα και στους άλλους.

Συνολικά, και οι τρεις επιλογές παρέχουν πολύ ικανοποιητικές υπηρεσίες, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη διατήρηση backups και το διαμοιρασμό αρχείων, αλλά ίσως να είναι νωρίς ακόμα για να χρησιμοποιηθούν εξολοκλήρου για την κύρια αποθήκευση δεδομένων.


STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Δωρεάν online υπηρεσίες αποθήκευσης δεδομένων..."

Leave a reply