[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
UBS: Με νέα αναδιάρθρωση χρέους να παραμείνει στο ευρώ η Ελλάδα
Παρασκευή 18 Μαΐου 2012 Posted by STEVENIKO

Το σενάριο της τράπεζας που γνωστοποιήθηκε την Παρασκευή
Η παραμονή της Ελλάδας εντός της Ευρωζώνης είναι το κεντρικό σενάριο που διατυπώνει σε έκθεσή της η UBS, η οποία επισημαίνει ότι σε αυτή την περίπτωση θα χρειαστεί μία νέα αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους.
Όπως υποστηρίζουν οι αναλυτές της τράπεζας, σε έκθεση με ημερομηνία 18 Μαΐου, η «αναπόφευκτη», όπως εκτιμούν, αναδιάρθρωση θα στοιχίσει περίπου 60 δισ. ευρώ στους Ευρωπαίους φορολογούμενους, ενώ σε περίπτωση εξόδου της χώρας από το ευρώ ο λογαριασμός θα ανέβει στα 225 δισ. ευρώ.

Στο ποσό των 225 δισ. ευρώ συμπεριλαμβάνονται και οι ζημίες που θα έγραφε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, οι οποίες μάλιστα θα απορροφούσαν όλα τα κεφάλαια που θα χρειαζόντουσαν για τις ανακεφαλαιοποιήσεις των κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης.

Η UBS εξετάζει δύο σενάρια για την αναδιάρθρωση:

- Στο πρώτο, το «κούρεμα» 33% σε χρέη ύψους 181,9 δισ. ευρώ (όσα έχουν δανείσει οι Ευρωπαίοι στην Ελλάδα) θα έφερνε απώλειες 60,6 δισ. ευρώ ή το 0,50% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης και

- στο δεύτερο, το «κούρεμα» 50% θα έφερνε απώλειες 91 δισ. ευρώ ή το 0,70% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι στα ποσά που αναφέρονται στις εκτιμήσεις της UBS από την παραμονή ή όχι της Ελλάδας στο ευρώ, δεν συμπεριλαμβάνονται οι επιπτώσεις, ιδίως στο ενδεχόμενο ελληνικής ευρω-εξόδου, από περιστατικά μαζικής ανάληψης τραπεζικών καταθέσεων (bank run).
STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "UBS: Με νέα αναδιάρθρωση χρέους να παραμείνει στο ευρώ η Ελλάδα"

Leave a reply