[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Ξεκινά από σήμερα η διαδικασία των διερευνητικών εντολών
Δευτέρα 18 Ιουνίου 2012 Posted by STEVENIKO

Οι διαδικασίες σχηματισμού κυβέρνησης, ξεκινούν σήμερα Δευτέρα. Το έναυσμα θα δώσει ο υπηρεσιακός υπ. Εσωτερικών με την ανακοίνωση στις 10:00 το πρωί των τελικών αποτελεσμάτων της εκλογικής αναμέτρησης της 17ης Ιουνίου. Την πρώτη θέση στις εκλογές καταλαμβάνει η ΝΔ με ποσοστό 29,66% και 129 έδρες, ενώ αξιωματική αντιπολίτευση αναδείχτηκε ο ΣΥΡΙΖΑ με 26,89% και 71 έδρες. Ήδη από χθες το βράδυ κατέφθασαν από το εξωτερικό τα πρώτα μηνύματα για άμεσο σχηματισμό κυβέρνησης που θα υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της χώρας. Ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς απηύθυνε χθες πρόσκληση σε όλες τις φιλοευρωπαϊκές πολιτικές δυνάμεις για τη συγκρότηση κυβέρνησης «εθνικής σωτηρίας», ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας διεμήνυσε ότι το κόμμα του θα διεκδικήσει από τη θέση της «υπεύθυνης και μαχητικής» αντιπολίτευσης τις όποιες δυνατότητες ανατροπής του Μνημονίου.



Τα αποτελέσματα της κάλπης

Επτά κόμματα συγκροτούν τη νέα Βουλή, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα των εκλογών της 17ης Ιουνίου. Πρόκειται για τα ίδια κόμματα που εισήλθαν στη Βουλή στις εκλογές της 6ης Μαΐου με την ίδια κατάταξη. Τα ποσοστά των δύο πρώτων κομμάτων εμφανίζονται ενισχυμένα σε σχέση με την εκλογική αναμέτρηση της 6ης Μαΐου. Αντίθετα, απώλειες καταγράφουν τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ, των Ανεξάρτητων Ελλήνων και του ΚΚΕ, ενώ τις δυνάμεις της διατητεί η Χρυσή Αυγή. Σύμφωνα με το υπ. Εσωτερικών η αποχή ανήλθε στο 39%. Αναλυτικά:

ΝΔ: 29,66%, 129 έδρες
ΣΥΡΙΖΑ: 26,89%, 71 έδρες
ΠΑΣΟΚ: 12,28%, 33 έδρες
Ανεξάρτητοι Έλληνες: 7,51%, 20 έδρες
Χρυσή Αυγή: 6,92%, 18 έδρες
Δημοκρατική Αριστερά: 6,25%, 17 έδρες
ΚΚΕ: 4,51%, 12 έδρες

Τα μηνύματα από το εξωτερικό

Ήδη από χθες το βράδυ κατέφθασαν από το εξωτερικό τα πρώτα μηνύματα για άμεσο σχηματισμό κυβέρνησης που θα υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της χώρας. Ανακοίνωση εξέδωσαν οι υπ. Οικονομικών της Ευρωζώνης, επισημαίνοντας ότι αναμένουν το σχηματισμό προκειμένου να επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα. Ειδικότερα, στην ανακοίνωσή του το Eurogroup αναφέρει πως προσδοκά το σχηματισμό νέας κυβέρνησης αφοσιωμένης στο πρόγραμμα προσαρμογής.

Το Βερολίνο, στην τηλεφωνική επικοινωνία Μέρκελ με Σαμαρά το βράδυ της Κυριακής, υπογράμμισε τη σημασία τήρησης των δεσμεύσεων ενώ ο Γερμανός ΥΠΕΞ νωρίτερα, αποκλείοντας αλλαγή των στόχων του μνημονίου, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο αλλαγών στο χρονοδιάγραμμα.

Την ετοιμότητά του να συνεργαστεί με την νέα κυβέρνηση εξέφρασε και το ΔΝΤ. «Σημειώνουμε τα αποτελέσματα των εκλογών και είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με τη νέα κυβέρνηση στον δρόμο προς την στήριξη της Ελλάδας, με στόχο την επίτευξη της αποκατάστασης της σταθερότητας, την ανάπτυξης και των θέσεων εργασίας» δήλωσε εκπρόσωπος του Ταμείου από το Λος Κάμπος του Μεξικού, όπου διεξάγεται η Σύνοδος της G20. Ο Λεύκος Οίκος, σημειώνοντας επίσης ότι ευελπιστεί σε άμεσο σχηματισμό κυβέρνησης, υπογράμμισε πως «είναι προς το συμφέρον όλων μας να μείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη με σεβασμό της δέσμευσης για μεταρρυθμίσεις».

Ξεκινά από σήμερα η διαδικασία των διερευνητικών εντολών

Στις 10 το πρωί ο υπουργός Εσωτερικών, Αντώνης Μανιτάκης, θα επισκεφθεί τον πρόεδρο της Βουλής, προκειμένου να του παραδώσει τα επίσημα εκλογικά αποτελέσματα. Ακολούθως, στις 11:30, ο πρόεδρος της Βουλής, Βύρων Πολύδωρας, θα επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, προκειμένου να τον ενημερώσει επίσημα για το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών.

Ο Αντώνης Σαμαράς αναμένεται στη συνέχεια να λάβει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και να αρχίσει διαβουλεύσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς. Η εντολή ισχύει για τρεις ημέρες. Αν δεν σχηματιστεί κυβέρνηση, τριήμερη εντολή δίνεται στον αρχηγό του δεύτερου κόμματος, και αν αποτύχει και αυτή, στον αρχηγό του τρίτου κόμματος.

Αν οι διερευνητικές εντολές δεν τελεσφορήσουν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλεί τους αρχηγούς των κομμάτων σε σύσκεψη και, αν επιβεβαιωθεί η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής, επιδιώκει το σχηματισμό κυβέρνησης από όλα τα κόμματα της Βουλής για τη διενέργεια εκλογών. Σε περίπτωση αποτυχίας αναθέτει στον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας ή του Αρείου Πάγου ή του Ελεγκτικού Συνεδρίου το σχηματισμό κυβέρνησης, όσο το δυνατό ευρύτερης αποδοχής, για να διενεργήσει εκλογές και διαλύει τη Βουλή.

Χθες ο Αντώνης Σαμαράς απηύθυνε πρόσκληση σε όλες τις φιλοευρωπαϊκές πολιτικές δυνάμεις για τη συγκρότηση κυβέρνησης «εθνικής σωτηρίας». Από το Ζάππειο διεμήνυσε ότι ο ελληνικός λαός ψήφισε την παραμονή της χώρας στο ευρώ και τις πολιτικές που θα φέρουν δουλειές, ανάπτυξη, δικαιοσύνη και ασφάλεια.

Το μήνυμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, από τη θέση της «υπεύθυνης και μαχητικής» αντιπολίτευσης, θα διεκδικήσει τις όποιες δυνατότητες ανατροπής του Μνημονίου και της λιτότητας στην Ευρώπη, έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ως προαπαιτούμενη θέτει τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ για τη συγκρότηση κυβέρνησης ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος απηύθυνε έκκληση στον πρόεδρο της Δημοκρατίας να συγκαλέσει αύριο σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, ώστε «να σχηματιστεί αύριο κυβέρνηση». Ωστόσο, η εκπρόσωπος του κόμματος, Φώφη Γεννηματά, άφησε αργότερα ανοιχτό το ενδεχόμενο συμμετοχής του ΠΑΣΟΚ σε μια κυβέρνηση, χωρίς τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ, υπό την προϋπόθεση ότι θα συμφωνήσει στο γενικό διαπραγματευτικό πλαίσιο.

«Ζητήσατε κυβέρνηση συνεργασίας, γι’ αυτό και δεν δώσατε σε κανένα κόμμα αυτοδυναμία», δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης αναφερόμενος στους Έλληνες ψηφοφόρους. Ο ίδιος αξίωσε κυβέρνηση «ευρείας συνεργασίας και κοινωνικής στήριξης», προαναγγέλλοντας ότι το κόμμα θα προσέλθει στις συνταγματικές διαδικασίες των διερευνητικών εντολών «χωρίς λευκή επιταγή».

«Όποια κυβέρνηση και να σχηματιστεί δεν θα ανταποκριθεί στις προσδοκίες του λαού», εκτίμησε η ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, η οποία αναφερόμενη στις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι «έβαλε πολύ νερό στο κρασί του». «Γνωρίζαμε τις συμπληγάδες που θα περνούσε το κόμμα ανάμεσα στα διλήμματα του νέου δίπολου: ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο βασίστηκε στον τρόμο και τις αυταπάτες, αντίστοιχα», πρόσθεσε.

STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Ξεκινά από σήμερα η διαδικασία των διερευνητικών εντολών"

Leave a reply