[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Ρευµατοειδής Aρθρίτιδα
Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012 Posted by STEVENIKO

Μήπως δεν πρόκειται για κόπωση; Τα αρχικά της συµπτώµατα µπορεί εύκολα να µπερδέψουν τον µη ειδικό και σε πολλές περιπτώσεις να παρερµηνευτούν από τους ασθενείς ως αποτέλεσµα υπερβολικής σωµατικής κόπωσης. Στην πραγµατικότητα όµως µπορεί να πρόκειται για Ρευµατοειδή Αρθρίτιδα.

H Ρευµατοειδής Αρθρίτιδα (ΡΑ)
είναι µια χρόνια αυτοάνοση νόσος, την «γεννά» δηλαδή ο ίδιος ο οργανισµός σαν απάντηση σε κάποιο ενδογενή ή εξωγενή άγνωστο παράγοντα που την κινητοποιεί, η οποία προσβάλλει τις αρθρώσεις αλλά στην εξέλιξή της και άλλα όργανα του σώµατος.

Ποιους προσβάλλει;

Η ΡΑ εµφανίζεται στο 1% του πληθυσµού, µε τις γυναίκες να εµφανίζουν τριπλάσια συχνότητα από ό,τι οι άντρες. Η ηλικία που συνήθως εµφανίζεται είναι µεταξύ των 35 και 50 ετών. Υπάρχει όµως περίπτωση να εµφανιστεί και σε πολύ νεαρή ηλικία, πριν από τα 16 χρόνια, και τότε πρόκειται για τη νεανική Ρευµατοειδή Αρθρίτιδα.

Πού οφείλεται;
Έως σήµερα και παρά τις σηµαντικές προόδους στον τοµέα της επιστηµονικής έρευνας δεν έχουν εντοπιστεί τα αίτια εµφάνισης της νόσου, έχει όµως αρκετά καλά κατανοηθεί ο τρόπος µε τον οποίο
η νόσος καταστρέφει τις αρθρώσεις. Για την εµφάνισή της έχουν ενοχοποιηθεί λοιµογόνοι παράγοντες, ενώ υπάρχει και κληρονοµική προδιάθεση.

Πότε να επισκεφτείτε ρευµατολόγο
1. Αν πονάτε και διογκώνονται οι αρθρώσεις σας.
2. Αν εµφανίζετε πρωινή δυσκαµψία των αρθρώσεων, η οποία διαρκεί µία ώρα και υποχωρεί όσο περνά η µέρα.
3. Αν νιώθετε κακουχία, καταβολή και αδυναµία εκτέλεσης ακόµα και απλών κινήσεων όπως το άνοιγµα ενός µπουκαλιού ή το κούµπωµα του κουµπιού.

∆εν υπάρχει πλήρης ίαση

Πλήρης ίαση για τη ΡΑ δεν υπάρχει, όµως η φαρµακευτική αγωγή σε συνδυασµό µε τη συνιστώµενη φυσικοθεραπεία µπορεί να αντιµετωπίσει πολύ αποτελεσµατικά τα συµπτώµατα και να αναχαιτίσει την περαιτέρω εξέλιξη της νόσου, βοηθώντας έτσι τον πάσχοντα να συνεχίσει να έχει φυσιολογικό τρόπο ζωής.

Τα βιολογικά φαρµάκα
Οι βιολογικοί παράγοντες είναι φάρµακα που αποτελούν σήµερα την πιο εξελιγµένη θεραπευτική αγωγή για τους ασθενείς µε Ρευµατοειδή Αρθρίτιδα αλλά και άλλα ρευµατικά νοσήµατα. Καθένα από τα φάρµακα αυτά στοχεύει ειδικά και αδρανοποιεί ένα συγκεκριµένο µόριο, το οποίο διαδραµατίζει κύριο ρόλο στη διαδικασία της δηµιουργίας της φλεγµονής. Στην πλειονότητα των ασθενών τα φάρµακα αυτά ανακουφίζουν γρήγορα από τη φλεγµονή µετριάζοντας ή και εξαφανίζοντας τον πόνο και τη διόγκωση στις αρθρώσεις.

Η νέα καινοτόµος θεραπεία

Για τους ασθενείς µε µέτρια ή σοβαρή µορφή Ρευµατοειδούς Αρθρίτιδας υπάρχει πλέον µια επιπλέον θεραπεία πρώτης γραµµής.
Η τοσιλιζουµάµπη είναι ο νεότερος βιολογικός παράγοντας που, έπειτα από σχετική έγκριση τον Ιανουάριο του 2009 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κυκλοφορεί στη χώρα µας και αποτελεί µια καινοτόµο προσέγγιση για την αντιµετώπιση της νόσου. Η τοσιλιζουµάµπη αναστέλλει µε αποτελεσµατικότητα τη διαδικασία της φλεγµονής σε πολλούς ασθενείς, η καταστροφή των αρθρώσεων σταµατά και οι ασθενείς αισθάνονται λειτουργικοί και κινητικοί, περίπου σαν υγιείς.

Θεραπευτικές επιλογές

1. Μη-στεροειδή αντιφλεγµονώδη για την ανακούφιση των συµπτωµάτων (ασπιρίνη, ιµπουπροφένη, ναπροξένη, νιµεσουλίδη, δικλοφενάκη, κετοπροφένη, σελεκοξίµπη, ετορικοξίµπη κ.ά.).
2. Κορτικοστεροειδή (πρεδνιζολόνη, µεθυλπρεδνιζόνη).
3. Νοσοτροποποιητικά (υδροξυχλωροκίνη, µεθοτρεξάτη, λεφλουναµίδη, σουλφασαλαζίνη, κυκλοσπορίνη).
4. Βιολογικοί παράγοντες (ετανερσέπτη, ινφλιξιµάµπη, αδαλιµουµάµπη, αµπατασέπτη, ριτουξιµάµπη, ανακίνρα, τοσιλιζουµάµπη).
5. Παυσίπονα.

Της Βάννας Μαρκετάκη
Με τη συνεργασία του Καθηγητή Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστηµίου Αθηνών, ρευµατολόγου, κ. Πέτρου Σφηκάκη.

STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Ρευµατοειδής Aρθρίτιδα"

Leave a reply