[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Ακόμα ένα χτύπημα για τους ασφαλισμένους του ΟΓΑ
Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012 Posted by STEVENIKO


Με... χιλιοτρύπητο λαήνι μοιάζει το σύστημα Υγείας και Κοινωνικής Ασφάλισης, όπως περίτρανα καταδεικνύουν οι οφειλές των νοσοκομείων και οι αβαρίες στη φαρμακευτική δαπάνη, με αποτέλεσμα η χρηματοδότηση από το Κρατικό Προϋπολογισμό να αποδεικνύεται ανεπαρκής.

Παράλληλα οι εκπρόσωποι της Τρόικα εμφανίζονται τουλάχιστον επιφυλακτικοί απέναντι στα όποια σχέδια εξορθολογισμού των σχετικών δαπανών. Τρανό παράδειγμα ο ΕΟΠΥΥ, για τον οποίο πραγματοποιήθηκε ειδική Διυπουργική σύσκεψη με τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομικών, Υγείας και Εργασίας και με φόντο τη πρόβλεψη για «τρύπα» περίπου 2,5 δισ. ευρώ στο τέλος του έτους.

Όπως παραδέχθηκε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας, όλα ξεκινάνε από το ότι ο Οργανισμός στήθηκε χωρίς Μητρώο Ασφαλισμένων, με υποεκτιμημένες τις δαπάνες του και υπερεκτιμημένα τα έσοδα του, χωρίς να έχει αντιμετωπιστεί ακόμα το πρόβλημα των διαφορετικών ταχυτήτων στις εισφορές των ασφαλισμένων του Ταμείου, σε σχέση με τις παροχές υγείας που απολαμβάνουν.

Ο ίδιος αξιωματούχος σημείωσε ότι με αυτούς τους ρυθμούς οι δαπάνες του ΕΟΠΥΥ υπολογίζεται ότι μπορούν να φτάσουν στα 7 δισ. ευρώ στο τέλος του έτους, καθιστώντας επιτακτική την ανάγκη συγκράτησης τους στα σημερινά επίπεδα και γι' αυτό αναμένονται ανακοινώσεις για περιστολή της φαρμακευτικής δαπάνης κατά περίπου 700 εκατ. ευρώ.

Αυτό που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι μεταξύ αυτών των μέτρων, θα είναι ότι ο ΕΟΠΥΥ θα αποζημιώνει μόνο τη φτηνότερη δραστική ουσία, κάτι που σημαίνει πολύ απλά ότι εάν το φάρμακο δεν είναι αναντικατάστατο, ο ασφαλισμένος θα πρέπει να πληρώνει τη διαφορά εάν επιθυμεί άλλο φάρμακο από αυτό που θα καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ. Ένα ακόμα μέτρο που θα ισχύσει από 1/1/2013 είναι η αύξηση των εισφορών για τους ασφαλισμένους του ΟΓΑ από τα 12 ευρώ στα 25 ευρώ το μήνα.
Εν τω μεταξύ, αποφασίστηκε η ενσωμάτωση στον ΕΟΠΥΥ δύο ακόμα Ταμείων, του ΕΤΑΑ που καλύπτει Μηχανικούς, Υγειονομικούς, Νομικούς και του ΤΑΥΠΕΚΩ που καλύπτει Τραπεζοϋπαλλήλους και ΔΕΚΟ, απόφαση που απορρέει από το Μνημόνιο αλλά συν τοις άλλοις θα ενισχύσει τα επίπεδα ρευστότητας του ΕΟΠΥΥ με δεδομένο ότι τα εν λόγω Ταμεία είναι πλεονασματικά.


STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for " Ακόμα ένα χτύπημα για τους ασφαλισμένους του ΟΓΑ"

Leave a reply