[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Κατάργηση από τη φετινή χρονιά του αφορολόγητου
Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012 Posted by STEVENIKO

ΓΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ

Το οικονομικό επιτελείο εξετάζει την επιβολή φόρου από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 20% ή 30%. Στο τραπέζι και η σταδιακή αύξηση του αφορολογήτου για μισθωτούς και συνταξιούχους από το 2013 με πλήρη κατάργηση των φοροαπαλλαγών

Επιβολή φόρου από το πρώτο ευρώ προβλέπει το σχέδιο που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών για τους 800.000 ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες
Επιβολή φόρου από το πρώτο ευρώ προβλέπει το σχέδιο που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών για τους 800.000 ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες

Την επιβολή φόρου από το πρώτο ευρώ, με κατάργηση του αφολόγητου, και συντελεστή 20% ή 30% για 800.000 ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες και μάλιστα αναδρομικά για τα φετινά εισοδήματα εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών.

Παράλληλα σχεδιάζει τη σταδιακή αύξηση του αφορολόγητου ορίου για μισθωτούς και συνταξιούχους αλλά από τα εισοδήματα του 2013, αλλαγές στα κλιμάκια και στους συντελεστές με αύξηση του συντελεστή του πρώτου κλιμακίου στο 15% από 10% και πλήρη κατάργηση των φοροαπαλλαγών.

Στόχος είναι από τις αλλαγές στη φορολογία να προκύψουν πρόσθετα έσοδα 2-3 δισ. ευρώ την επόμενη διετία που θα συμπληρώσουν το πακέτο των 11,8 δισ. ευρώ με τις περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα. Ειδικότερα στο τραπέζι των συζητήσεων του υπουργείου Οικονομικών είναι:

? Η κατάργηση του αφορολόγητου ορίου των 5.000 ευρώ για εισοδήματα από ελευθέρια επαγγέλματα και άσκηση ατομικής επιχείρησης και η φορολόγηση με ενιαίο συντελεστή 20% έως 30% από το πρώτο ευρώ του εισοδήματος. Εξετάζεται το μέτρο να ισχύσει για τα εισοδήματα του 2012.

Τυχόν εφαρμογή του θα ανεβάσει κατακόρυφα την επιβάρυνση, αφού μόνο από την κατάργηση του αφορολογήτου θα προκύψει επιπλέον φόρος 1.000 ευρώ σε περίπτωση που εφαρμοστεί ο συντελεστής 20% ενώ αν εφαρμοστεί ο συντελεστής 30% τότε η αύξηση του φόρου θα είναι 1.500 ευρώ, όταν σήμερα όσοι δήλωναν μέχρι 5.000 ευρώ δεν πλήρωναν ούτε ένα ευρώ φόρο.

Για μεγαλύτερα εισοδήματα η επιβάρυνση θα είναι ακόμη υψηλότερη. Για ελεύθερο επαγγελματία με ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ ο φόρος που αναλογεί σήμερα ανέρχεται σε 2.420 ευρώ ενώ με τον ενιαίο συντελεστή 20% θα εκτιναχθεί στις 4.000 ευρώ (αύξηση φόρου 65,3%) και με 30% στις 6.000 ευρώ (αύξηση φόρου 148%).
  • Σταδιακή αύξηση του αφορολόγητου ορίου για μισθωτούς και συνταξιούχους αλλά για τα εισοδήματα του 2013, ενώ για τα φετινά διατηρείται το όριο των 5.000 ευρώ.
  • Σε πρώτη φάση η αύξηση θα είναι της τάξης των 1.000 ευρώ και ανάλογα με τις δημοσιονομικές εξελίξεις θα φθάσει τις 8.000 ευρώ. Το μέτρο θα συνδυαστεί με αλλαγές στους συντελεστές. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο πρώτο κλιμάκιο μετά το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ ο συντελεστής θα διαμορφωθεί στο 15% από 10% που ισχύει σήμερα. Τα κλιμάκια θα περιοριστούν σε 3 ή 4 από 8 που είναι σήμερα.
  • Διατηρούνται για τα εισοδήματα του 2012 οι δαπάνες που εκπίπτουν κατά 10% από τον φόρο και αφορούν ιατρικά έξοδα, νοσήλια, τόκους στεγαστικών δανείων, ασφάλιστρα, δίδακτρα, ενοίκια κ.ά.
Ομως από το 2013 θα καταργηθούν και θα αντικατασταθούν από έκπτωση από το εισόδημα δαπανών με αποδείξεις από ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες που βρίσκονται στην κόκκινη ζώνη της φοροδιαφυγής (γιατροί, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, ταβέρνες, καφετέριες, εστιατόρια, μπαρ, νυχτερινά κέντρα, κομμωτήρια κ.ά.).


STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Κατάργηση από τη φετινή χρονιά του αφορολόγητου"

Leave a reply