[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Κλείνουν πρεσβείες και σχολεία υπό το φόβο ταραχών
Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012 Posted by STEVENIKO

ΟΙ ΓΑΛΛΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ


Φόβους για αναταραχές προκαλεί στις γαλλικές αρχές η δημοσιοποίηση από το σατιρικό περιοδικό Charlie Hebdo (Σαρλί Εμπντό) «ασεβών» σκίτσων για τον Μωάμεθ. Το τεύχος εξαφανίστηκε εν ριπή οφθαλμού ενώ η ιστοσελίδα του κατέρρευσε. Η υπόθεση ανησυχεί σε κορυφαίο επίπεδο τη γαλλική κυβέρνηση ενώ το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών έδωσε ήδη εντολή να ενισχυθεί η φύλαξη των γραφείων του περιοδικού.
«Οι άθικτοι 2» είναι ο τίτλος στο σημερινό εξώφυλλο της σατιρικής εφημερίδας. «Δεν πρέπει να κοροϊδεύουμε» είναι η λεζάντα στο  σύννεφο .   «100 βουρδουλιές αν δεν πεθάνετε από τα γέλια» έγραφε σε παλ
«Οι άθικτοι 2» είναι ο τίτλος στο σημερινό εξώφυλλο της σατιρικής εφημερίδας. «Δεν πρέπει να κοροϊδεύουμε» είναι η λεζάντα στο "σύννεφο".

«100 βουρδουλιές αν δεν πεθάνετε από τα γέλια» έγραφε σε παλιότερο εξώφυλλό της (στη μέση)η εφημερίδα.

«Ο Μωάμεθ καταβάλλεται από τους φονταμενταλιστές»-«Είναι σκληρό να σ’ αγαπούν μαλ?ες» είναι ένα ακόμη προβακατόρικο εξώφυλλο.

Στο νέο «χτύπημα» του περιοδικού, απεικονίζεται στο εξώφυλλο ένας μουσουλμάνος σε αναπηρική κατέκλα και ένας εβραίος που τον σπρώχνει, να λένε στον αναγνώστη να... μην γελάει, σε μία σαφή αναφορά στην απαίτηση για μηδενική σάτιρα από τους φανατικούς των θρησκειών.

Το σκίτσο αντλεί την έμπνευσή του από την πρόσφατη γαλλική ταινία Intouchables, στην οποία ένας φτωχός μαύρος βοηθά έναν αριστοκράτη τετραπληγικό.

Εκπρόσωποι της μουσουλμανικής και της εβραϊκής κοινότητας της Γαλλίας εξέφρασαν την αντίθεσή τους με τη δημοσίευση των σκίτσων του Μωάμεθ.

Το Charlie Hebdo έχει «παράδοση» στην πρόκληση (και) των συντηρητικών θρησκευτικών πεποιθήσεων, με τους μουσουλμάνους να μην αποτελούν εξαίρεση. Τον Νοέμβριο του 2011, μετά την κυκλοφορία ειδικής έκδοσης με τίτλο "Charia Ηebdo" και αρχισυντάκτη τον Μωάμεθ, τα γραφεία της σατιρικής εφημερίδας πυρπολήθηκαν και η ιστοσελίδα έγινε στόχος πειρατείας.

Ο εκδότης του Charlie Hebdo, γνωστός μόνο ως Charb, ποζάρει με τη γροθιά σηκωμένη και το νέο τεύχος που σατυρίζει τις απαιτήσεις των φανατικών θρησκευτικών ομάδων. Φωτογραφία: Γαλλικό Πρακτορείο.
Ο εκδότης του Charlie Hebdo, γνωστός μόνο ως Charb, ποζάρει με τη γροθιά σηκωμένη και το νέο τεύχος που σατυρίζει τις απαιτήσεις των φανατικών θρησκευτικών ομάδων. Φωτογραφία: Γαλλικό Πρακτορείο.

Το 2006, είχε προηγηθεί άλλο τεύχος που προκάλεσε την οργή των Μουσουλμάνων, στο οποίο εμφανιζόταν ο Μωάμεθ να κλαίει παραπονούμενος ότι «είναι σκληρό να σε αγαπούν ηλίθιοι» και τίτλο «Ο Μωάμεθ νικήθηκε από τους φονταμενταλιστές».

Φοβούνται την ισλαμική προσευχή της Παρασκευής
Η ένταση των πρώτων αντιδράσεων οδηγεί την γαλλική κυβέρνηση να προχωρήσει σε προσωρινό κλείσιμο των διπλωματικών της εγκαταστάσεων και των σχολείων που διατηρεί σε 20 χώρες.

«Αποφασίσαμε προληπτικά να κλείσουμε τις εγκαταστάσεις μας, πρεσβείες, προξενεία, πολιτιστικά κέντρα και σχολεία», επιβεβαίωσε στους δημοσιογράφους εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της Γαλλίας, όπως αναφέρει το πρακτορειο Reuters.

Το μέτρο θα εφαρμοστεί την Παρασκευή, ημέρα συνάθροισης και προσευχής στα τζαμιά για τους πιστούς του Ισλάμ.

Η κίνηση αυτή έρχεται καθώς ήδη τις τελευταίες ημέρες ο μουσουλμανικός κόσμος «βράζει» λόγω της προσβλητικής για τον Μωάμεθ ταινίας που δημιούργησε στις ΗΠΑ ένας Κόπτης Χριστιανός αιγυπτιακής καταγωγής.

Ετοιμάζονται για επεισόδια στις πρεσβείες
Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Ζαν-Μαρκ Ερό δήλωσε σήμερα ότι «κατανοεί ότι ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να προσβληθούν... αλλά ζούμε σε ένα κοσμικό και δημοκρατικό κράτος», υπενθυμίζοντας ότι «εκείνοι των οποίων η ευαισθησία έχει πληγωθεί, μπορούν να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη».

Οταν τού ζητήθηκε να σχολιάσει την βεβαρυμένη διεθνή συγκυρία εν μέσω της οποίας το Charlie Hebdo δημοσιεύει τα σκίτσα, ο πρωθυπουργός της Γαλλίας δήλωσε ότι «εναπόκειται στη διεύθυνση της εφημερίδας να αποφασίσει αν θα το κάνει ή όχι».

Σε δηλώσεις του στο ραδιοφωνικό δίκτυο France Info, o Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς ανακοίνωσε ότι έχουν ληφθεί ιδιαίτερα μέτρα προφύλαξης για την προστασία των γαλλικών πρεσβειών.

«Προφανώς έστειλα οδηγίες προς (τις πρεσβείες σε) όλες τις χώρες όπου μπορεί να υπάρξει πρόβλημα, λαμβάνουμε ιδιαίτερες προφυλάξεις«, είπε δηλώνοντας «ανήσυχος».

Ο Λοράν Φαμπιούς δήλωσε ότι στη σημερινή διεθνή συγκυρία, η δημοσίευση σκίτσων του Μωάμεθ «ρίχνει λάδι στη φωτιά».

«Στη Γαλλία, ισχύει η αρχή της ελευθερίας της έκφρασης και δεν πρέπει να πλήττεται. Τώρα σε αυτή τη συγκυρία, με δεδομένη αυτήν την βλακώδη ταινία, αυτό το απίστευτο βίντεο που δημοσιοποιήθηκε, υπάρχει φόρτιση σε πολλές μουσουλμανικές χώρες. Στην ερώτηση αν είναι έξυπνο να ρίχνουμε λάδι στη φωτιά, η απάντηση είναι 'όχι'. Πρέπει να βρεθεί μία χρυσή τομή».



STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Κλείνουν πρεσβείες και σχολεία υπό το φόβο ταραχών"

Leave a reply