[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
"Πράσινο φως" για συλλήψεις βουλευτών
Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012 Posted by STEVENIKO

Το "πράσινο φως" για συλλήψεις βουλευτών που διαπράττουν αδικήματα ανοίγει με εγκύκλιο του ο Άρειος Πάγος. Αφορά σε συμμετοχή βουλευτών σε αυτόφωρα κακουργήματα.

Την εγκύκλιο απέστειλε στις Εισαγγελίες και τα αστυνομικά τμήματα της χώρας, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ιωάννης Τέντες.

Στην εγκύκλιο σημειώνεται ότι σε περίπτωση που βουλευτές διαπράττουν πλημμελήματα θα πρέπει "να αποτρέπονται με τα συνήθη μέσα", ωστόσο στις περιπτώσεις κακουργημάτων, οι δικαστικές και αστυνομικές αρχές, ενημερώνονται ότι επιτρέπεται να συλλαμβάνονται.

Στην εγκύκλιο "φωτογραφίζονται" οι πρόσφατες ενέργειες της Χρυσής Αυγής, ωστόσο οι πρόνοιες της δεν αφορούν μόνο το κόμμα της άκρας δεξιάς, αλλά όλο το κομματικό φάσμα.

Ειδικότερα, η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, στην εγκύκλιο της, επισημαίνει:

"Το άρθρο 62 του Συντάγματος ορίζει ότι όσο διαρκεί η βουλευτική περίοδος ο βουλευτής δεν διώκεται ούτε συλλαμβάνεται ούτε φυλακίζεται ούτε με άλλο τρόπο περιορίζεται χωρίς άδεια του Σώματος. Δεν απαιτείται όμως άδεια για τα αυτόφωρα κακουργήματα.

Εξάλλου, κατά το άρθρο 54 ΚΠ, ακόμα και στις περιπτώσεις που χρειάζεται άδεια για τη δίωξη, μπορεί να ενεργηθεί ανάκριση για τη βεβαίωση του εγκλήματος και πριν χορηγηθεί η άδεια. Δεν επιτρέπεται μόνο να ενεργηθούν ανακριτικές πράξεις που θίγουν το πρόσωπο για τη δίωξη του οποίου χρειάζεται η άδεια.


Από τις διατάξεις αυτές προκύπτει ότι για τις πλημμεληματικές, έστω και αυτόφωρες, πράξεις του βουλευτή δεν επιτρέπεται η σύλληψή του καθώς και η ποινική δίωξή του χωρίς προηγούμενη άδεια της Βουλής.


Επιτρέπεται όμως η χωρίς άδεια διενέργεια κάθε ανακριτικής πράξεως που είναι αναγκαία για τη βεβαίωση του εγκλήματος εκτός αυτών που θίγουν το πρόσωπο του βουλευτή (πχ. δεν επιτρέπεται κλήση του για παροχή εξηγήσεων ή απολογία).


Επιτρέπεται επίσης η φυσική παρεμπόδιση του επιτιθέμενου βουλευτή με τα συνήθη αποτρεπτικά μέσα, που εφαρμόζονται στους παρανομούντες κοινούς πολίτες.


Είναι αυτονόητο ότι η κατά τα ανωτέρω οριοθέτηση της μεταχείρισης των βουλευτών, αφορά τους βουλευτές οποιουδήποτε πολιτικού κόμματος και για οποιαδήποτε αξιόποινη συμπεριφορά
".
STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for ""Πράσινο φως" για συλλήψεις βουλευτών"

Leave a reply