[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Σα βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη...
Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2012 Posted by STEVENIKO

Georgia Seiti


Κι όμως όσο κι αν ακούγεται αστείο είναι δύσκολο στην εποχή μας σα βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη, να καταλήξεις στην Ιθάκη τελικά. Ωραιότατο το νησάκι του Ιονίου, με απερίγρατες ομορφιές και ασύλληπτους συνδιασμούς χρωμάτων και σχεδίων, πολιτισμού, παράδοσης, φιλοξενίας, επτανήσιας τρέλας, και ακριτικής λεβεντιάς. Παρόλα αυτά πολλοί είναι εκείνοι που τον έχουν χάσει το δρόμο τους και κάποιοι που δε τον βρήκαν ποτέ.

Λογικό όμως να δυσκολεύεσαι να πετύχεις τους στόχους που έβαλες πριν την αναχώρηση για τη δική σου Ιθάκη. Κι ο δρόμος σου θα είναι μεγάλος, γεμάτος περιπέτειες, γεμάτος γνώσεις, αρκεί εσύ να δεχτείς να ερεθίσματα από το περιβάλλον σου και αφού φιλτράρεις προσεκτικά τις πληροφορίες με τις οποίες σε βομβαρδίζουν, να κρατήσεις εκείνες που θα προσθέσουν στη γνώση σου και θα συμβάλουν στην εξέλιξή σου.

Κι ακόμη δυσκολότερο το έργο σου αν αφήνεις τ'αφτιά σου απροφύλακτα, βορά στις σειρήνες των καιρών και των παθών. Κι επιπλέον δυσκολία θα προστεθεί αν αδαής, καλόκαρδος, ανυποψίαστος και αφελώς ανυστερόβουλος, μασήσεις ό,τι τροφή σου δώσουν, είτε είναι σε μορφή λωτών, είτε σε οποιοδήποτε άλλο εντυπωσιακό περιτύλιγμα.

Μη δειλιάσεις στη θέα των Λαιστρυγόνων και μη λιποτακτήσεις όταν τον Ποσειδώνα θυμωμένο συναντήσεις. Εκεί να μείνεις και να τον αντιμετωπίσεις, μπορεί και να τα καταφέρεις. Προφανώς και δε θα φοβηθείς τους Κύκλωπες, άλλωστε ένας εν δυνάμει "κύκλωπας" σε διακυβερνούσε τις πρώτες μετεκλογικές εβδομάδες του Ιούνη.

Να εύχεσαι να είναι μακρύς ο δρόμος σου, πολλές οι καλοκαιρινές νυχτιές, οι μυρωδιές, οι εικόνες, οι γεύσεις και οι αναμνήσεις γλυκιές. Και μη βιαστείς να καταπλεύσεις, σκοπός σου είναι το ταξιδί κι αυτοσκοπός η άφιξη. Μια άφιξη αναίμακτη, γεμάτη εμπειρίες, γνώσεις, θύμισες και πλούτο ψυχικό, με μεγαλείο ψυχής, και καρδιά αγνή κι απλήγιαστη.

Να αγρυπνείς και να μην εφησυχάζεις, είναι ταξίδι δύσκολο, ταξίδι απαιτητικό το ταξίδι στην Ιθάκη σου. Και τα λιμάνια θα φαντάζουν όλα πρωτόγνωρα μα και τόσο γνώριμα και οικεία.

Μονάχα ένα να έχεις φυλαγμένο καλά στο μυαλό σου, στις σκέψεις σου και στην καρδιά σου. Είναι δύσκολο πολύ το δρόμο σου να βρεις για την Ιθάκη, όταν τα βήματά σου στη Μύκονο σε πάνε.

Ασύγκριτη κι εκείνου του νησιού η ομορφιά, οι ανεμόμυλοι στέκουν εκεί ακούνητοι και, κόντρα στις συνήθειες των καιρών, σου δείχνουν από που φυσάει ο άνεμος και ποια ύψη ανεμοδέρνονται τελικά. Κι οι πελεκάνοι περιμένουν κάποιος να τους καλέσει να αρχίσουν πάλι τα μωρά να διανέμουν. Και αν σκεφτεί κανείς, δεν έκαναν άσχημη δουλειά στο παρελθόν, μιας και τα περισσότερα παιδιά με τον ένα ή τον άλλο τρόπο κατέληγαν τελικά σε μια κάποια οικογένεια.

Μα τόσων χρόνων συνήθεια κι εκείνη, αυτόματα στο Νησί των Ανέμων σε οδηγούν των θυμησών τα μονοπάτια. Κι είναι στο χέρι σου να αλλάξεις ρότα και την Ιθάκη σου να συναντήσεις. Κι είναι στην κρίση σου να επιλέξεις τη Μύκονο να επισκέπτεσαι.

"Κι αν πτωχική την βρεις, η Ιθάκη δεν σε γέλασε.
Ετσι σοφός που έγινες, με τόση πείρα,
ήδη θα το κατάλαβες οι Ιθάκες τι σημαίνουν."         

STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Σα βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη..."

Leave a reply