[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Η σύγχρονη αγορά εργασίας σκοτώνει τους άνδρες μεσήλικες
Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2012 Posted by STEVENIKO


Οι άνδρες μέσης ηλικίας που προέρχονται από μειονεκτικό υπόβαθρο είναι δέκα φορές πιθανότερο να προχωρήσουν στο «απονενοημένο διάβημα», συχνά γιατί έχουν χάσει την ταυτότητά τους και την αίσθηση της περηφάνιας για το ανδρικό τους φύλο», ανακοίνωσαν ερευνητές την Πέμπτη στο Λονδίνο.
Η σύγχρονη αγορά εργασίας σκοτώνει τους άνδρες μεσήλικες

Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την βρετανική φιλανθρωπική οργάνωση «Οι Σαμαρίτες», εξετάζει γιατί άνδρες ηλικίας από 30 ως 60 ετών παρουσιάζουν τόσο αυξημένη πιθανότητα να αυτοκτονήσουν, σε σχέση με τις γυναίκες.

Οπως αναφέρουν οι ειδικοί, η αυτοκτονία σε αυτή την περίπτωση δεν είναι απλώς πρόβλημα πνευματικής υγείας για τους άνδρες, αλλά αφορά και την θέση τους στην κοινωνία και την αδυναμία της κοινωνίας να προσαρμοστεί στις ανάγκες τους, όταν έρχονται αντιμέτωποι με την κατάθλιψη, το άγχος και άλλα προβλήματα.

«Αν και η αυτοκτονία είναι θέμα πνευματικής υγείας... είναι παράλληλα και θέμα κοινωνικής ανισότητας και ανισότητας στην κατάσταση του οργανισμού», σημειώνει ο Στ.Πλατ από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου. «Οι ανισότητες που υπογραμμίζουμε στην έρευνα είναι τέτοιες που δεν θα έκαναν καμία πολιτισμένη κοινωνία να νιώθει άνετα».

Αν και η έρευνα επικεντρώθηκε στη Βρετανία, τα στοιχεία είναι παρεμφερή σε πολλές ανεπτυγμένες χώρες σε όλο τον κόσμο, ειδικά αυτές που πέρασαν από την βιομηχανική οικονομία στην οικονομία των υπηρεσιών. Οι άνδρες μέσης ηλικίας έχουν δημιουργήσει μία γενιά που δεν είναι σίγουρη εάν πρέπει να ακολουθήσει την παραδοσιακή, αυστηρή συμπεριφορά των πατέρων ή την προοδευτική και εγωκεντρική στάση των νεότερων, συχνά των παιδιών της.

«Ο μετασχηματισμός της αγοράς εργασίας μεταπολεμικά έχει επηρεάσει τους εργαζόμενους άνδρες», αναφέρει η έκθεση. «Με την υποχώρηση της παραδοσιακής ανδρικής βιομηχανικής εργασίας, έχασαν όχι μόνο δουλειές αλλά και την πηγή της ανδρικής περιφάνειας και της ταυτότητάς τους».

Κάθε χρόνο αυτοκτονούν σχεδόν ένα εκατομμύριο άνθρωποι παγκοσμίως, περίπου 16 άτομα ανά 100.000 ή ένα ανά 40 δευτερόλεπτα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Οι απόπειρες αυτοκτονίας που δεν επιτυγχάνουν είναι 20 φορές περισσότερες.

Σχεδόν στο σύνολο των χωρών του πλανήτη, οι άνδρες είναι πιθανότερο να αυτοκτονήσουν, με τις κύριες αιτίες να σχετίζονται με πνευματικές ασθένειες όπως η κατάθλιψη, με την κατάχρηση αλκοόλ, την βία, την απώλεια προσώπων, την κακομεταχείριση και πιέσεις από πολιτιστικά και κοινωνικά στοιχεία του περιβάλλοντος.

Η έρευνα δείχνει ότι στη Βρετανία αυτοκτονούν περίπου 3.000 άνδρες μέσης ηλικίας με μειονεκτικό υπόβαθρο αυτοκτονούν κάθε χρόνο, στοιχείο «που σοκάρει» κατά τον Πλατ. «Οι άνδρες συχνά κατηγορούνται ότι δεν μιλούν για τα προβλήματά τους και δεν αναζητούν βοήθεια», όπως λέει. «Πρέπει να κατανοήσουμε ότι είναι διαφορετικοί από τις γυναίκες και πρέπει να σχεδιαστούν υποδομές για να καλύψουν τις ανάγκες τους αποτελεσματικά».


STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Η σύγχρονη αγορά εργασίας σκοτώνει τους άνδρες μεσήλικες"

Leave a reply