[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Τηλεσκόπιο Hubble: Η πιο μακρινή φωτογραφία του σύμπαντος
Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012 Posted by STEVENIKO


Την πιο μακρινή ματιά στο σύμπαν που έχει ρίξει ποτέ ο άνθρωπος μας χάρισε το «Χαμπλ» της NASA, καθώς οι αστρονόμοι δημιούργησαν μια νέα συνθετική φωτογραφία συνενώνοντας περισσότερες από 2.000 εικόνες που, επί μια δεκαετία, είχε τραβήξει το διαστημικό τηλεσκόπιο.


Η φωτογραφία αποτελεί ένα διαχρονικό «καλειδοσκόπιο» ταυτόχρονα νεαρών και πανάρχαιων γαλαξιών, καθώς και άλλων ουράνιων αντικειμένων, τα πιο μακρινά από τα οποία έχουν ηλικία μόλις 450 εκατ. ετών μετά τη «Μεγάλη Έκρηξη» του σύμπαντος, η οποία έγινε πριν από περίπου 13,7 δισεκατομμύρια χρόνια.

Η εικόνα με την ονομασία «Hubble eXtreme Deep Field» ή απλώς XDF, καλύπτει ένα μικρό μόνο κομμάτι του ουρανού του νοτίου ημισφαιρίου (μικρότερο από τη διάμετρο της πανσελήνου) στην κατεύθυνση του αστερισμού της Καμίνου και προσθέτει άλλους 5.500 γαλαξίες στις προηγούμενες ανάλογες φωτογραφίες XDF του τηλεσκοπίου από το 2003, οι οποίες αφορούσαν το ίδιο τμήμα του ουρανού. Οι πιο αχνοί από αυτούς τους γαλαξίες έχουν φωτεινότητα μόλις το ένα δισεκατομμυριοστό αυτού που μπορεί να δει το γυμνό μάτι.

Το αρχέγονο σύμπαν ήταν ένα βίαιο μέρος, καθώς γαλαξίες συγκρούονταν μεταξύ τους και νέα άστρα δημιουργούνταν συνεχώς. Το φως από αυτά τα δραματικά συμβάντα φθάνει στη Γη μόλις τώρα και «συλλαμβάνεται» από το φωτογραφικό πορτρέτο XDF, το οποίο συνιστά ένα είδος «τούνελ» μέσα στον κοσμικό χρόνο, καθώς απεικονίζει το απώτατο συμπαντικό παρελθόν.
Δείτε στο βίντεο πώς οι αστρονόμοι συνένωσαν τις επιμέρους φωτογραφίες για να φτιάξουν την εικόνα XDF:


STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Τηλεσκόπιο Hubble: Η πιο μακρινή φωτογραφία του σύμπαντος "

Leave a reply