[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Καταργούνται 127 ΔΟΥ σε όλη την Ελλάδα μέχρι τέλος του 2012
Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012 Posted by STEVENIKO

Ολοκλήρωσε το σχετικό πόρισμα η Ειδική Επιτροπή Ενοποιήσεων


Στην κατάργηση 127 ΔΟΥ σε ολόκληρη την επικράτεια, εντός του τρέχοντος έτους, προχωρά το υπουργείο Οικονομικών, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή, στο πλαίσιο της μείωσης των εξόδων του κράτους, της ελαχιστοποίησης της φοροδιαφυγής και της αύξησης των εσόδων μέσω της βελτίωσης του ελεγκτικού μηχανισμού.

Η Ειδική Επιτροπή Ενοποιήσεων ΔΟΥ ολοκλήρωσε το σχετικό πόρισμα και το παρουσίασε σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στο υπουργείο Οικονομικών, παρουσία του υπουργού Γ. Στουρνάρα, του υφυπουργού Γ. Μαυραγάνη και όλων των γενικών διευθυντών που εμπλέκονται στο θέμα της ενοποίησης των ΔΟΥ.

Σύμφωνα με τη νέα διάρθρωση των ΔΟΥ στη χώρα, έως το τέλος του έτους:

• Στην Αττική παραμένουν 41 ΔΟΥ (καταργούνται 28).

• Στη Θεσσαλονίκη παραμένουν 11 ΔΟΥ (καταργούνται 6).

• Σε 13 νομούς παραμένουν από δύο (2)  ΔΟΥ (καταργούνται συνολικά 35), ήτοι: Αιτωλοακαρνανία, Αργολίδα, Αχαΐα, Βοιωτίας, Δωδεκάνησα, Εβρος, Ηράκλειο, Κοζάνη, Κυκλάδες, Λάρισα, Μαγνησία, Πέλλα και Χαλκιδικής.

• Σε 36 νομούς παραμένει μία (1) ΔΟΥ (καταργούνται συνολικά 58).

Σύμφωνα με το πόρισμα, οι ΔΟΥ που θα παραμείνουν εν λειτουργία (114) επιλέχθηκαν με οικονομικά κριτήρια, όπως η φοροδοτική ικανότητα και ο αριθμός συναλλασσομένων (φυσικά και νομικά πρόσωπα).

Επιπλέον, σύμφωνα με τεχνικά κριτήρια, όπως η επάρκεια των κτιρίων και το ιδιοκτησιακό καθεστώς τους, επιλέχθηκαν τα κτίρια τα οποία θα στεγάσουν τις ενοποιημένες ΔΟΥ.

Τέλος, λήφθηκαν υπόψη και κοινωνικά και γεωγραφικά κριτήρια, όπως η δυσκολία πρόσβασης, ο νησιωτικός και ορεινός χαρακτήρας, καθώς και οι ακριτικές-παραμεθόριες περιοχές, με σκοπό, όπου καταργούνται ΔΟΥ, να δημιουργηθούν Γραφεία Εξυπηρέτησης Πολιτών.

Τα Γραφεία αυτά θα στεγαστούν στα υφιστάμενα κτίρια των ΟΤΑ ή των ΚΕΠ, με σκοπό τόσο την εξυπηρέτηση των πολιτών σε ενιαίους χώρους, όσο και την επίτευξη συνεργιών μείωσης του συνολικού κόστους λειτουργίας τους.


Οφελος 15 εκατ. ευρώ στη διετία 2013-2014

Σύμφωνα με τοι υπουργείο Οικονομικών, το όφελος από τις ενοποιήσεις των ΔΟΥ ανέρχεται σε 800.000 ευρώ το μήνα, ενώ το αντίστοιχο κόστος θα ανέλθει σε 4 εκατ. ευρώ και συνεπώς θα αποσβεστεί σε 5 μήνες περίπου.

Αρα το συνολικό όφελος για το κράτος κατά τη διετία 2013-2014 θα ανέλθει σε 15 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, το υπουργείο θα προβεί σε ενέργειες ένταξης των δαπανών αυτών στο ΕΣΠΑ, ώστε το κράτος να επιχορηγηθεί κατά 95% από την ΕΕ και άρα η τελική οικονομική επιβάρυνση να είναι ελάχιστη.

Η εξοικονόμηση κόστους προκύπτει από την παράδοση μισθωμένων κτιρίων (π.χ. κτίριο ΔΟΥ Αγίας Παρασκευής με ετήσιο μίσθωμα 264.000 €, κτίριο ΔΟΥ Τούμπας με ετήσιο μίσθωμα 157.000 €, κτίριο ΔΟΥ Β’ Πατρών με ετήσιο μίσθωμα 176.000 €, κτίριο ΔΟΥ Β’ Κέρκυρας με ετήσιο μίσθωμα 127.000 €) και τη μεταστέγαση σε ιδιόκτητα κτίρια.

Οπουδήποτε δεν διατίθενται ιδιόκτητα κτίρια, διενεργούνται άμεσα διαγωνισμοί με σκοπό τη μείωση των μισθωμάτων.

Η βελτίωση της λειτουργίας των ΔΟΥ θα προκύψει από την ενοποίηση του διάσπαρτου προσωπικού των υφιστάμενων ΔΟΥ.

Σημειώνεται πως η πλειοψηφία των ΔΟΥ Β’ Τάξης κατείχαν λιγότερους από 10 εργαζομένους, ενώ παράλληλα σε ΔΟΥ Α’ Τάξης υπήρχαν τμήματα με 1 εργαζόμενο και τις καθιστούσε μη παραγωγικές.

Πλέον, κάθε ΔΟΥ θα διαθέτει επαρκή στελέχωση, ώστε τα τμήματα των ΔΟΥ να γίνουν πιο παραγωγικά και αποτελεσματικά, εστιάζοντας στη συλλογή εσόδων για το κράτος, σε διενέργεια περισσότερων ελέγχων, καθώς και την πάταξη της φοροδιαφυγής.

«Αναδιαρθρώνεται ο χάρτης των ΔΟΥ σε ολόκληρη τη χώρα. Πλέον θα έχουμε καλύτερη λειτουργία των ΔΟΥ, με περισσότερους ελέγχους, περισσότερα έσοδα και μικρότερο κόστος», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών.


STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Καταργούνται 127 ΔΟΥ σε όλη την Ελλάδα μέχρι τέλος του 2012"

Leave a reply