[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Στο 1,40 ευρώ θα φτάσει η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης
Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2012 Posted by STEVENIKO

Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία, βάσει της οποίας το πετρέλαιο θέρμανσης εξισώνεται στο 80% του πετρελαίου κίνησης. Έτσι, ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης αυξάνεται από 0,06 ευρώ ανά λίτρο που ήταν πέρυσι, στα 0,33 ευρώ, ενώ στο ντίζελ κίνησης μειώνεται αντίστοιχα από 0,412 σε 0,33 ευρώ.

Αν συνυπολογιστεί και ο ΦΠΑ, οι τιμές στο πετρέλαιο θέρμανσης αναμένεται να αυξηθούν κατά 33 λεπτά το λίτρο και να φτάσουν στα 1,4 ευρώ το λίτρο.

Ωστόσο, σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την επιστροφή του φόρου στους δικαιούχους, όπως έχει εξαγγελθεί, θα επιστρέφεται μόνο το ποσό της διαφοράς του ειδικού φόρου (δηλαδή τα 27 λεπτά) και όχι το ποσό ΦΠΑ που αντιστοιχεί στην επιπλέον χρέωση.

Πιο συγκεκριμένα, ο σχεδιασμός της επιστροφής του ειδικού φόρου προβλέπει:

·        Να χορηγείται αποζημίωση μετά από την αγορά πετρελαίου θέρμανσης σε λογαριασμό τραπέζης του φορολογουμένου.

·        Η αποζημίωση δεν θα χορηγείται σε οικογένειες πάνω από συγκεκριμένο επίπεδο διαβίωσης (τεκμήριο πολυτελούς διαβίωσης) ή περιουσίας. Το εισοδηματικό όριο είναι ¤14.000 για άγαμο, ¤23.350 για οικογένεια χωρίς παιδιά και προσαυξάνεται κατά ¤3.000 για τα 3 πρώτα παιδιά. Επίσης, εξαιρούνται οι άγαμοι με περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των ¤100.000, καθώς και οι οικογένειες με περιουσία άνω των ¤150.000.

·        Η επιστροφή υπολογίζεται με ανώτατο όριο ανάλογα με την κλιματική ζώνη.

·        Η χορήγηση πραγματοποιείται μετά από αίτηση του φορολογουμένου στην ιστοσελίδα της ΓΓΠΣ και μετά από διασταύρωση της πραγματοποίησης της πώλησης, μέσω της καταχώρησης στο σύστημα παρακολούθησης διακίνησης πετρελαίου θέρμανσης.

·        Θα υπάρξει μέριμνα για τους φορολογούμενους που θα χρειαστούν βοήθεια για την συμπλήρωση της αίτησης.

·        Η πληρωμή θα γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα.

·        Η αποζημίωση θα αφορά κτήρια που χρησιμοποιούνται ως κύρια κατοικία και είναι δηλωμένα στο Ε9.

·        Θα υπάρχει ειδικό κονδύλι που θα χορηγηθεί μέσω ΟΤΑ σε ειδικές ομάδες πληθυσμού, για ενίσχυση ανεξαρτήτως είδους καυσίμου και τρόπου θέρμανσης (π.χ. οικογένειες χωρίς εργαζόμενους κτλ).

Το μέγιστο όριο κατανάλωσης σε λίτρα ανά κλιματική ζώνη ορίζεται:

Κλιματική ζώνη Ανώτατη κατανάλωση /m2 (lt)
Α΄ ΖΩΝΗ 25
Β΄ΖΩΝΗ 15
Γ΄ ΖΩΝΗ 8
Δ΄ΖΩΝΗ 5
Τα ανώτατα m² επιδότησης ορίστηκαν σε 120. Οι γεωγραφικές ζώνες ορίζονται:

Κλιματική ζώνη ΝΟΜΟΙ
Α΄ ΖΩΝΗ Γρεβενά, Κοζάνη, Καστοριά, Φλώρινα, Δράμας, Ευρυτανίας
Β΄ΖΩΝΗ ωαννίνων, Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Αρκαδίας, Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλης, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Χαλκιδικής, Σερρών , Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης, Έβρου
Γ΄ ΖΩΝΗ Αττικής (εκτός Κυθήρων & νησιών Σαρωνικού), Κορινθίας, Ηλείας, Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Βοιωτίας, Ευβοίας, Μαγνησίας, Λέσβου, Χίου, Κέρκυρας, Λευκάδας, Θεσπρωτίας, Πρέβεζας, ¶ρτας
Δ΄ΖΩΝΗ Ηρακλείου, Χανιών, Ρεθύμνου, Λασιθίου, Κυκλάδων, Δωδεκανήσου, Σάμου, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Αργολίδας, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας & Ιθάκης, Κύθηρα & νησιά ΣαρωνικούSTEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Στο 1,40 ευρώ θα φτάσει η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης"

Leave a reply