Κόβονται από φέτος οι φοροαπαλλαγές
Νέες εισοδηματικές απώλειες έρχονται για τους φορολογουμένους, κατά
πρώτο λόγο για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους. Το οικονομικό
επιτελείο σχεδιάζει να καταργήσει αναδρομικά από τα εισοδήματα του 2012
όλες τις εκπτώσεις.
Με αναδρομική ισχύ έρχεται το τέλος των φοροαπαλλαγών, με αποτέλεσμα οι φορολογούμενοι να υποστούν νέες εισοδηματικές απώλειες.
Το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει να καταργήσει και μάλιστα αναδρομικά από τα εισοδήματα του 2012 όλες τις εκπτώσεις από τον φόρο εισοδήματος ποσοστού 10% των δαπανών για τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, νοσήλια, ενοίκια, δίδακτρα φροντιστηρίων, ασφάλιστρα ζωής, ασφαλιστικές εισφορές, δωρεές κ.λπ.
Η κίνηση αυτή εντάσσεται στο φορολογικό πακέτο των 2 δισ. ευρώ, που συμπληρώνει τα επώδυνα μέτρα ύψους 13,5 δισ. ευρώ και περιλαμβάνει ακόμη την κατάργηση των αφορολόγητων ορίων για τα προστατευόμενα τέκνα, την αυτοτελή φορολόγηση των καθαρών εισοδημάτων των αυτοαπασχολουμένων με συντελεστή 35% και των αγροτών με 6%.
Η κατάργηση όλων ή των περισσότερων φοροαπαλλαγών σε συνδυασμό με την κατάργηση του αφορολόγητου ορίου για τα προστατευόμενα τέκνα θα φέρει ακόμη περισσότερα φορολογικά βάρη σε μισθωτούς και συνταξιούχους.
Στην περίπτωση που οι φοροαπαλλαγές καταργηθούν αναδρομικά για τα εισοδήματα του 2012, εκατομμύρια φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν πρόσθετους φόρους άνω των 500 εκατ. ευρώ εντός του 2013.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών, που βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων με την τρόικα, προβλέπει:
1 Κατάργηση των εκπτώσεων φόρου 10% δαπανών για τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, ενοίκια κύριας κατοικίας και παιδιών που σπουδάζουν, δίδακτρα φροντιστηρίων και ιδιαίτερα μαθήματα, ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, νοσήλια, ασφάλιστρα ζωής, δωρεές, χορηγίες, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και διατροφή προς την πρώην ή τον πρώην σύζυγο. Εναλλακτικά εξετάζεται η πρόταση να διατηρηθούν οι εκπτώσεις για τα ιατρικά έξοδα, τα νοσήλια και τα ασφάλιστρα ζωής.
2 Φορολόγηση επιδομάτων και συντάξεων που καταβάλλονται στις πολύτεκνες μητέρες, στους χαμηλοσυνταξιούχους, τους ανέργους και τις οικογένειες με παιδιά που σπουδάζουν. Θα καταργηθούν οι διατάξεις που προβλέπουν ότι απαλλάσσονται του φόρου εισοδήματος:
4 Κατάργηση μειώσεων φόρου για εργαζομένους σε παραμεθόριες περιοχές. Θα καταργηθούν οι πρόσθετες μειώσεις φόρου εισοδήματος για τους μισθωτούς που εργάζονται σε παραμεθόριες περιοχές. Συγκεκριμένα, θα καταργηθεί η πρόσθετη μείωση φόρου των 60 ευρώ για κάθε τέκνο, η οποία προβλέπεται για κάθε μισθωτό φορολογούμενο που αποκτά εισόδημα και προσφέρει υπηρεσίες ή κατοικεί για τουλάχιστον 9 μήνες τον χρόνο σε παραμεθόριες περιοχές.
5 Κατάργηση ευνοϊκών καθεστώτων φορολογίας εισοδήματος σε μικρά νησιά με πληθυσμό μέχρι 3.100 κατοίκους.
Θα εκπίπτουν από τον φόρο οι δαπάνες
Σχεδιάζουν νέο κυνήγι αποδείξεων για την πάταξη της φοροδιαφυγής
Στο... κυνήγι των αποδείξεων θα επιχειρήσει να ρίξει εκ νέου τους φορολογουμένους το υπουργείο Οικονομικών, ώστε αφενός να περιορίσει την εκτεταμένη φοροδιαφυγή και αφετέρου να αυξήσει τις εισπράξεις του ΦΠΑ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται από το εισόδημα των φορολογουμένων να εκπίπτουν δαπάνες με αποδείξεις από συγκεκριμένες κατηγορίες ελεύθερων επαγγελματιών και επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών που βρίσκονται ψηλά στη λίστα της φοροδιαφυγής. Η Εφορία θα αναγνωρίζει και θα αφαιρεί το 100% από το φορολογητέο εισόδημα των φορολογούμενων τις αποδείξεις από υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, κομμωτήρια, αισθητικούς, φυσικοθεραπευτές, μπαρ, εστιατόρια, κέντρα διασκέδασης. Αναμένεται να τεθεί πλαφόν στο ύψος των αποδείξεων που θα αναγνωρίζει προς έκπτωση η Εφορία από το φορολογητέο εισόδημα.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει πως οι φορολογούμενοι κατά τη διάρκεια του έτους θα είναι υποχρεωμένοι να συλλέγουν όλες τις αποδείξεις από τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών. Η Εφορία, όμως, δεν θα αναγνωρίζει προς έκπτωση από το εισόδημα όλες τις αποδείξεις. Στην αρχή κάθε οικονομικού έτους και σε κάθε περίπτωση πριν ξεκινήσει η περίοδος υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, το υπουργείο Οικονομικών θα ανακοινώνει ποιες αποδείξεις θα «μετράνε» και θα οδηγούν σε μείωση του φορολογητέου εισοδήματος.
Εξάλλου, το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζεται να ρίξει τους «τίτλους τέλους» για τα τεκμήρια διαβίωσης. Με την ενεργοποίηση του περιουσιολογίου για όλους τους φορολογουμένους από το 2013, το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να καταργήσει τα τεκμήρια για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους.
Τα τεκμήρια θα διατηρηθούν και ενδεχομένως θα ενισχυθούν μόνο για περίπου 800.000 ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες και θα εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται ως δικλίδα ασφαλείας για τη σύλληψη της φοροδιαφυγής και των αδήλωτων εισοδημάτων.
Και κατάργηση αφορολoγήτου
Νέα κλίμακα από 20% έως 35% για τους επαγγελματίες
Νέα σενάρια για τον τρόπο φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών και ατομικών επιχειρήσεων και τη φορολογική κλίμακα των μισθωτών και συνταξιούχων εξετάζει τώρα το υπουργείο Οικονομικών.
Μετά τις ισχυρές ενστάσεις που προέβαλαν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ που μετέχουν στην τρικομματική επιτροπή για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος, στο υπουργείο Οικονομικών κάνουν δεύτερες σκέψεις για τις ανατροπές στο φορολογικό καθεστώς 800.000 αυτοαπασχολούμενων και τη φορολόγηση των μισθωτών και συνταξιούχων. Ειδικότερα, συζητείται να διατηρηθεί η σημερινή κλίμακα φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους χωρίς μειώσεις στους ανώτατους φορολογικούς συντελεστές, ενώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες να εφαρμοστεί κλιμακωτή φορολόγηση με συντελεστές από 20% έως και 35%.
Σύμφωνα με πληροφορίες η τρόικα πιέζει ασφυκτικά ώστε οι φορολογικές αλλαγές, οι οποίες θα αποδώσουν πρόσθετα έσοδα 2 δισ. ευρώ, να έχουν κλείσει έως τη Δευτέρα παρά το γεγονός ότι το νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή τον Δεκέμβριο.
Ειδικότερα, κατά τη χθεσινή σύσκεψη του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη με τους εκπροσώπους των κομμάτων (Ανδρ. Μακρυπίδη από το ΠΑΣΟΚ και Δημ. Χατζησωκράτη και Σ. Παπαθανασίου από τη ΔΗΜΑΡ) εξετάσθηκαν προτάσεις σύμφωνα με τις οποίες:
1. Ελεύθεροι επαγγελματίες - ατομικές επιχειρήσεις: Αντί της επιβολής ενός φόρου με συντελεστή 35% στο συνολικό φορολογητέο εισόδημα προτείνεται η καθιέρωση κλίμακας με δύο ή τρεις φορολογικούς συντελεστές, για να περιοριστούν οι μεγάλες φοροεπιβαρύνσεις που προκύπτουν για τους αυτοαπασχολούμενους. Ειδικότερα προτείνεται η καθιέρωση:
Δύο συντελεστών φορολόγησης 20% και 35%, ανάλογα με το κλιμάκιο ε
ισοδήματος ή εναλλακτικά τρεις συντελεστές 20%, 25% και 35%. Ο συντελεστής 20% συζητείται να επιβληθεί για το τμήμα του εισοδήματος μέχρι τις 16.000 ευρώ, ενώ σε κάθε περίπτωση το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ καταργείται. Επίσης οι εκπρόσωποι των κομμάτων προτείνουν:
Να εκπίπτουν από το συνολικό καθαρό εισόδημα των αυτοαπασχολούμενων όλες οι ασφαλιστικές εισφορές και όχι μόνο το 10% από τον φόρο, όπως ισχύει σήμερα.
Να συνεχίσουν να φορολογούνται με τη φορολογική κλίμακα των μισθωτών και συνταξιούχων όσοι απασχολούνται με καθεστώς εξαρτημένης εργασίας, αλλά αμείβονται με «μπλοκάκια» παροχής υπηρεσιών, εφόσον έχουν δύο το πολύ εργοδότες και έχουν έδρα την κατοικία τους.
2. Μισθωτοί - Συνταξιούχοι: Να διατηρηθούν το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ και η ισχύουσα φορολογική κλίμακα για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους. Δηλαδή, να εξακολουθούν να ισχύουν συντελεστές φόρου 38%, 40% και 45% για εισοδήματα πάνω από τις 40.000 ευρώ και να μην εφαρμοστεί ενιαίος συντελεστής 35% για εισοδήματα πάνω από 26.000 ευρώ. Με την κλίμακα αυτή να φορολογούνται και όσοι αποκτούν εισοδήματα από ακίνητα.
Κέρδη-μερίσματα
Λιγότεροι φόροι για τις επιχει-ρήσεις
Λιγότερους φόρους για τα κέρδη των επιχειρήσεων αναμένεται να φέρει η φορολογική μεταρρύθμιση. Για να περιοριστεί η «μετανάστευση» των επιχειρήσεων σε χώρες με χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές, ο φόρος στα αδιανέμητα κέρδη των εταιρειών θα διαμορφωθεί στο 19% από 20% και στα μερίσματα θα μειωθεί επίσης στο 19% από 25%.
Επιβάρυνση
Με την εφαρμογή των νέων χαμηλότερων φορολογικών συντελεστών η συνολική φορολογική επιβάρυνση των κερδών των ΑΕ και των ΕΠΕ εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο 35% από 42,5% που είναι σήμερα.
Για τα νέα οικογενειακά επιδόματα που θα καταβάλλονται από την 1η Ιανουαρίου 2013 προτείνεται να ισοσταθμίζουν πλήρως τις έξτρα φορολογικές επιβαρύνσεις που θα προκύψουν εξαιτίας της κατάργησης των πρόσθετων αφορολόγητων ορίων για τα προστατευόμενα τέκνα. Σύμφωνα με το σχέδιο, τα νέα επιδόματα θα ανέρχονται σε 40 ευρώ τον μήνα για το πρώτο παιδί, 40 ευρώ για το δεύτερο παιδί, 50 ευρώ για το τρίτο παιδί, 50 ευρώ για το τέταρτο παιδί και 60 ευρώ για κάθε παιδί από το πέμπτο και τα επόμενα.
Με αναδρομική ισχύ έρχεται το τέλος των φοροαπαλλαγών, με αποτέλεσμα οι φορολογούμενοι να υποστούν νέες εισοδηματικές απώλειες.
Το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει να καταργήσει και μάλιστα αναδρομικά από τα εισοδήματα του 2012 όλες τις εκπτώσεις από τον φόρο εισοδήματος ποσοστού 10% των δαπανών για τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, νοσήλια, ενοίκια, δίδακτρα φροντιστηρίων, ασφάλιστρα ζωής, ασφαλιστικές εισφορές, δωρεές κ.λπ.
Η κίνηση αυτή εντάσσεται στο φορολογικό πακέτο των 2 δισ. ευρώ, που συμπληρώνει τα επώδυνα μέτρα ύψους 13,5 δισ. ευρώ και περιλαμβάνει ακόμη την κατάργηση των αφορολόγητων ορίων για τα προστατευόμενα τέκνα, την αυτοτελή φορολόγηση των καθαρών εισοδημάτων των αυτοαπασχολουμένων με συντελεστή 35% και των αγροτών με 6%.
Η κατάργηση όλων ή των περισσότερων φοροαπαλλαγών σε συνδυασμό με την κατάργηση του αφορολόγητου ορίου για τα προστατευόμενα τέκνα θα φέρει ακόμη περισσότερα φορολογικά βάρη σε μισθωτούς και συνταξιούχους.
Στην περίπτωση που οι φοροαπαλλαγές καταργηθούν αναδρομικά για τα εισοδήματα του 2012, εκατομμύρια φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν πρόσθετους φόρους άνω των 500 εκατ. ευρώ εντός του 2013.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών, που βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων με την τρόικα, προβλέπει:
1 Κατάργηση των εκπτώσεων φόρου 10% δαπανών για τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, ενοίκια κύριας κατοικίας και παιδιών που σπουδάζουν, δίδακτρα φροντιστηρίων και ιδιαίτερα μαθήματα, ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, νοσήλια, ασφάλιστρα ζωής, δωρεές, χορηγίες, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και διατροφή προς την πρώην ή τον πρώην σύζυγο. Εναλλακτικά εξετάζεται η πρόταση να διατηρηθούν οι εκπτώσεις για τα ιατρικά έξοδα, τα νοσήλια και τα ασφάλιστρα ζωής.
2 Φορολόγηση επιδομάτων και συντάξεων που καταβάλλονται στις πολύτεκνες μητέρες, στους χαμηλοσυνταξιούχους, τους ανέργους και τις οικογένειες με παιδιά που σπουδάζουν. Θα καταργηθούν οι διατάξεις που προβλέπουν ότι απαλλάσσονται του φόρου εισοδήματος:
- Τα οικογενειακά επιδόματα που καταβάλλονται στις τρίτεκνες και πολύτεκνες μητέρες.
- Η ισόβια σύνταξη που καταβάλλεται σε κάθε πολύτεκνη μητέρα.
- Το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΑΣ) που καταβάλλεται σε χαμηλοσυνταξιούχους με βάση εισοδηματικά κριτήρια.
- Το επίδομα ανεργίας που καταβάλλει ο ΟΑΕΔ, εφόσον το άθροισμα των εισοδημάτων του δικαιούχου του επιδόματος δεν υπερβαίνει τα 30.000 ευρώ ετησίως.
- Το φοιτητικό επίδομα των 1.000 ευρώ, που λαμβάνουν οι οικογένειες που έχουν παιδιά που σπουδάζουν μακριά από τον τόπο μόνιμης διαμονής.
4 Κατάργηση μειώσεων φόρου για εργαζομένους σε παραμεθόριες περιοχές. Θα καταργηθούν οι πρόσθετες μειώσεις φόρου εισοδήματος για τους μισθωτούς που εργάζονται σε παραμεθόριες περιοχές. Συγκεκριμένα, θα καταργηθεί η πρόσθετη μείωση φόρου των 60 ευρώ για κάθε τέκνο, η οποία προβλέπεται για κάθε μισθωτό φορολογούμενο που αποκτά εισόδημα και προσφέρει υπηρεσίες ή κατοικεί για τουλάχιστον 9 μήνες τον χρόνο σε παραμεθόριες περιοχές.
5 Κατάργηση ευνοϊκών καθεστώτων φορολογίας εισοδήματος σε μικρά νησιά με πληθυσμό μέχρι 3.100 κατοίκους.
Θα εκπίπτουν από τον φόρο οι δαπάνες
Σχεδιάζουν νέο κυνήγι αποδείξεων για την πάταξη της φοροδιαφυγής
Στο... κυνήγι των αποδείξεων θα επιχειρήσει να ρίξει εκ νέου τους φορολογουμένους το υπουργείο Οικονομικών, ώστε αφενός να περιορίσει την εκτεταμένη φοροδιαφυγή και αφετέρου να αυξήσει τις εισπράξεις του ΦΠΑ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται από το εισόδημα των φορολογουμένων να εκπίπτουν δαπάνες με αποδείξεις από συγκεκριμένες κατηγορίες ελεύθερων επαγγελματιών και επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών που βρίσκονται ψηλά στη λίστα της φοροδιαφυγής. Η Εφορία θα αναγνωρίζει και θα αφαιρεί το 100% από το φορολογητέο εισόδημα των φορολογούμενων τις αποδείξεις από υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, κομμωτήρια, αισθητικούς, φυσικοθεραπευτές, μπαρ, εστιατόρια, κέντρα διασκέδασης. Αναμένεται να τεθεί πλαφόν στο ύψος των αποδείξεων που θα αναγνωρίζει προς έκπτωση η Εφορία από το φορολογητέο εισόδημα.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει πως οι φορολογούμενοι κατά τη διάρκεια του έτους θα είναι υποχρεωμένοι να συλλέγουν όλες τις αποδείξεις από τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών. Η Εφορία, όμως, δεν θα αναγνωρίζει προς έκπτωση από το εισόδημα όλες τις αποδείξεις. Στην αρχή κάθε οικονομικού έτους και σε κάθε περίπτωση πριν ξεκινήσει η περίοδος υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, το υπουργείο Οικονομικών θα ανακοινώνει ποιες αποδείξεις θα «μετράνε» και θα οδηγούν σε μείωση του φορολογητέου εισοδήματος.
Εξάλλου, το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζεται να ρίξει τους «τίτλους τέλους» για τα τεκμήρια διαβίωσης. Με την ενεργοποίηση του περιουσιολογίου για όλους τους φορολογουμένους από το 2013, το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να καταργήσει τα τεκμήρια για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους.
Τα τεκμήρια θα διατηρηθούν και ενδεχομένως θα ενισχυθούν μόνο για περίπου 800.000 ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες και θα εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται ως δικλίδα ασφαλείας για τη σύλληψη της φοροδιαφυγής και των αδήλωτων εισοδημάτων.
Και κατάργηση αφορολoγήτου
Νέα κλίμακα από 20% έως 35% για τους επαγγελματίες
Νέα σενάρια για τον τρόπο φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών και ατομικών επιχειρήσεων και τη φορολογική κλίμακα των μισθωτών και συνταξιούχων εξετάζει τώρα το υπουργείο Οικονομικών.
Μετά τις ισχυρές ενστάσεις που προέβαλαν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ που μετέχουν στην τρικομματική επιτροπή για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος, στο υπουργείο Οικονομικών κάνουν δεύτερες σκέψεις για τις ανατροπές στο φορολογικό καθεστώς 800.000 αυτοαπασχολούμενων και τη φορολόγηση των μισθωτών και συνταξιούχων. Ειδικότερα, συζητείται να διατηρηθεί η σημερινή κλίμακα φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους χωρίς μειώσεις στους ανώτατους φορολογικούς συντελεστές, ενώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες να εφαρμοστεί κλιμακωτή φορολόγηση με συντελεστές από 20% έως και 35%.
Σύμφωνα με πληροφορίες η τρόικα πιέζει ασφυκτικά ώστε οι φορολογικές αλλαγές, οι οποίες θα αποδώσουν πρόσθετα έσοδα 2 δισ. ευρώ, να έχουν κλείσει έως τη Δευτέρα παρά το γεγονός ότι το νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή τον Δεκέμβριο.
Ειδικότερα, κατά τη χθεσινή σύσκεψη του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη με τους εκπροσώπους των κομμάτων (Ανδρ. Μακρυπίδη από το ΠΑΣΟΚ και Δημ. Χατζησωκράτη και Σ. Παπαθανασίου από τη ΔΗΜΑΡ) εξετάσθηκαν προτάσεις σύμφωνα με τις οποίες:
1. Ελεύθεροι επαγγελματίες - ατομικές επιχειρήσεις: Αντί της επιβολής ενός φόρου με συντελεστή 35% στο συνολικό φορολογητέο εισόδημα προτείνεται η καθιέρωση κλίμακας με δύο ή τρεις φορολογικούς συντελεστές, για να περιοριστούν οι μεγάλες φοροεπιβαρύνσεις που προκύπτουν για τους αυτοαπασχολούμενους. Ειδικότερα προτείνεται η καθιέρωση:
Δύο συντελεστών φορολόγησης 20% και 35%, ανάλογα με το κλιμάκιο ε
ισοδήματος ή εναλλακτικά τρεις συντελεστές 20%, 25% και 35%. Ο συντελεστής 20% συζητείται να επιβληθεί για το τμήμα του εισοδήματος μέχρι τις 16.000 ευρώ, ενώ σε κάθε περίπτωση το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ καταργείται. Επίσης οι εκπρόσωποι των κομμάτων προτείνουν:
Να εκπίπτουν από το συνολικό καθαρό εισόδημα των αυτοαπασχολούμενων όλες οι ασφαλιστικές εισφορές και όχι μόνο το 10% από τον φόρο, όπως ισχύει σήμερα.
Να συνεχίσουν να φορολογούνται με τη φορολογική κλίμακα των μισθωτών και συνταξιούχων όσοι απασχολούνται με καθεστώς εξαρτημένης εργασίας, αλλά αμείβονται με «μπλοκάκια» παροχής υπηρεσιών, εφόσον έχουν δύο το πολύ εργοδότες και έχουν έδρα την κατοικία τους.
2. Μισθωτοί - Συνταξιούχοι: Να διατηρηθούν το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ και η ισχύουσα φορολογική κλίμακα για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους. Δηλαδή, να εξακολουθούν να ισχύουν συντελεστές φόρου 38%, 40% και 45% για εισοδήματα πάνω από τις 40.000 ευρώ και να μην εφαρμοστεί ενιαίος συντελεστής 35% για εισοδήματα πάνω από 26.000 ευρώ. Με την κλίμακα αυτή να φορολογούνται και όσοι αποκτούν εισοδήματα από ακίνητα.
Κέρδη-μερίσματα
Λιγότεροι φόροι για τις επιχει-ρήσεις
Λιγότερους φόρους για τα κέρδη των επιχειρήσεων αναμένεται να φέρει η φορολογική μεταρρύθμιση. Για να περιοριστεί η «μετανάστευση» των επιχειρήσεων σε χώρες με χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές, ο φόρος στα αδιανέμητα κέρδη των εταιρειών θα διαμορφωθεί στο 19% από 20% και στα μερίσματα θα μειωθεί επίσης στο 19% από 25%.
Επιβάρυνση
Με την εφαρμογή των νέων χαμηλότερων φορολογικών συντελεστών η συνολική φορολογική επιβάρυνση των κερδών των ΑΕ και των ΕΠΕ εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο 35% από 42,5% που είναι σήμερα.
Για τα νέα οικογενειακά επιδόματα που θα καταβάλλονται από την 1η Ιανουαρίου 2013 προτείνεται να ισοσταθμίζουν πλήρως τις έξτρα φορολογικές επιβαρύνσεις που θα προκύψουν εξαιτίας της κατάργησης των πρόσθετων αφορολόγητων ορίων για τα προστατευόμενα τέκνα. Σύμφωνα με το σχέδιο, τα νέα επιδόματα θα ανέρχονται σε 40 ευρώ τον μήνα για το πρώτο παιδί, 40 ευρώ για το δεύτερο παιδί, 50 ευρώ για το τρίτο παιδί, 50 ευρώ για το τέταρτο παιδί και 60 ευρώ για κάθε παιδί από το πέμπτο και τα επόμενα.