[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Στροφή 180 μοιρών για την Τρόικα που επιδιώκει 2ο κούρεμα για την Ελλάδα
Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012 Posted by STEVENIKO


Η βόμβα έσκασε αργά χθες το βράδυ. Οι πληροφορίες ανέφεραν ότι στο Euro Working Group (EWG), που άρχισε χθες και συνεχίζεται σήμερα, στις Βρυξέλλες, με μοναδικό θέμα την ελληνική οικονομία, η τρόικα των δανειστών έβαλε στο τραπέζι των συζητήσεων και το θέμα του νέου κουρέματος των ελληνικών ομολόγων. Μόνο που αυτή τη φορά, η συζήτηση αφορά στον κρατικό δανεισμό, δηλαδή στα ομόλογα που έχουν αγοράσει τα κράτη - μέλη και οι τράπεζες και τα ιδιωτικά funds.

Ως γνωστόν, αυτή είναι η πρόταση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), την οποία η τρόικα ασπάζεται ως μόνη ικανή να βγάλει την ελληνική οικονομία από το αδιέξοδο που της δημιουργεί το πολύ μεγάλο χρέος της, το οποίο είναι πλέον μη βιώσιμο. Η Γερμανία εξακολουθεί να αντιδρά σε αυτή την προοπτική, καθώς θα κληθεί να «πληρώσει το μεγαλύτερο μάρμαρο» σε αυτή την περίπτωση, όμως η στροφή 180 μοιρών που έκανε η τρόικα, μάλλον, λέει πολλά.

Στα κράτη-μέλη το βάρος για το κούρεμα

Πάντως ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δηλώνει αντίθετος με το κούρεμα, γνωρίζοντας ότι αυτή τη φορά θα ήταν η σειρά των πιστωτών του δημοσίου τομέα. Και από τη στιγμή που το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα συμμετείχαν, το βάρος θα το επωμίζονταν κυρίως τα κράτη-μέλη. Μέχρι σήμερα η Γερμανία έχει «δανείσει» στην Ελλάδα πάνω από 80 δισεκατομμύρια ευρώ, για παράδειγμα μέσω της αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ. Σε ένα κούρεμα κατά 50%, οι Γερμανοί θα έχαναν 40 δισεκατομμύρια. Θα ήταν η πρώτη φορά που καλούνται να πληρώσουν για τη διάσωση της Ελλάδας, δηλώνει ο διευθυντής του Ινστιτούτου Οικονομικής Πολιτικής στο πανεπιστήμιο της Κολωνίας Γιόχαν Έκχοφ. «Μέχρι σήμερα λέγαμε στους πολίτες στη Γερμανία ότι απλώς δίνουμε εγγυήσεις και αυτό δεν μας κοστίζει τίποτα και δεν πρόκειται να μας κοστίσει τίποτα. Αυτό το μήνυμα έχουμε περάσει», υπενθυμίζει ο καθηγητής Έκχοφ.

Ένα χρόνο πριν από τις βουλευτικές εκλογές δεν είναι εύκολο για τη γερμανική κυβέρνηση να παραδεχθεί ότι η όλη ιστορία θα στοιχίσει περισσότερα χρήματα, επισημαίνει χαρακτηριστικά ο καθηγητής Έκχοφ. Γι αυτό ο υπουργός Οικονομικών αναζητεί επιχειρήματα κατά του κουρέματος για κρατικούς πιστωτές. Ο νόμος απαγορεύει την παροχή νέας βοήθειας στον δανειολήπτη που δεν μπορεί να εξυπηρετήσει το χρέος του, τονίζει ο Σόιμπλε.
Το πιθανότερο είναι ότι η Ελλάδα θα πάρει και το δεύτερο κούρεμα ως αντάλλαγμα, στην περίπτωση που περάσει τα μέτρα των 11,5 δισ. ευρώ από τη Βουλή. Εν αναμονή...

Πηγή: greekmoney

STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Στροφή 180 μοιρών για την Τρόικα που επιδιώκει 2ο κούρεμα για την Ελλάδα"

Leave a reply