[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Απορρίφθηκε η μομφή κατά της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ
Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2012 Posted by STEVENIKO

Απορρίφθηκε, όπως άλλωστε αναμενόταν, η πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ που κατέθεσε το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, η «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM) του Μπράνκο Τσερβένκοφσκι.

Στην σχετική ψηφοφορία η οποία διεξήχθη λίγο μετά τα μεσάνυχτα, την πρόταση μομφής καταψήφισαν 68 βουλευτές, ενώ υπέρ της πρότασης ψήφισαν 42.

Για να ισχύσει η πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης έπρεπε να ψηφιστεί τουλάχιστον από 62 βουλευτές, από τους 123 που αριθμεί συνολικά η Βουλή της ΠΓΔΜ.

Κατά της πρότασης μομφής ψήφισαν οι βουλευτές των δύο συγκυβερνώντων κομμάτων VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι και DUI του Αλί Αχμέτι, ενώ υπέρ ψήφισαν οι βουλευτές του συνασπισμού κομμάτων υπό το SDSM.

Το SDSM κατέθεσε την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης του Νίκολα Γκρούεφσκι για να «αναδείξει», όπως ανέφερε, τη «συμπαιγνία» των κ.κ. Γκρούεφσκι και Αχμέτι, οι οποίοι, υποστήριξε η αντιπολίτευση, προσποιούνται ότι υπάρχει κρίση στους κόλπους του κυβερνητικού συνασπισμού για να αποσπάσουν την προσοχή της κοινωνίας από τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα στη χώρα.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι , κατά την ομιλία του στη Βουλή, με την οποία ολοκληρώθηκε η συζήτηση επί της πρότασης μομφής, απέρριψε τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης περί «τεχνητής» κρίσης στους κόλπους του κυβερνητικού συνασπισμού, σημειώνοντας ότι υπάρχουν ακόμη διαφορές μεταξύ του VMRO-DPMNE και του DUI.

Ο κ. Γκρούεφσκι τόνισε ότι δεν τον ενδιαφέρει να είναι πρωθυπουργός με κάθε τίμημα, να δέχεται συμβιβασμούς και να σιωπά για καταστάσεις μέσα στην κυβέρνηση με τις οποίες διαφωνεί.

Αναφέρθηκε διεξοδικά στην ενδοκυβερνητική κρίση, επικρίνοντας για μία ακόμη φορά τον προερχόμενο από το DUI υπουργό Άμυνας, Φάτμιρ Μπεσίμι, για την ενέργεια του, τον Αύγουστο, να καταθέσει στεφάνι στο μνημείο πεσόντων αγωνιστών του UCK στο Σλούπτσανε του Κουμάνοβο.

Υπερασπίσθηκε το επίμαχο νομοσχέδιο που αμέσως μετά κατέθεσε το κόμμα του στη Βουλή, το οποίο προβλέπει μία σειρά προνομίων για τους βετεράνους αγωνιστές των κυβερνητικών δυνάμεων από την περίοδο των ένοπλων συγκρούσεων στην ΠΓΔΜ, το 2001 και τις οικογένειες τους.

Το νομοσχέδιο αυτό προκαλεί τις έντονες αντιδράσεις του DUI το οποίο απείλησε ότι αν αυτό «περάσει» από τη Βουλή , τότε θα επανεξετάσει τη συμμετοχή του στον κυβερνητικό συνασπισμό.Το DUI ζητά είτε την απόσυρση του νομοσχεδίου αυτού, ή να συμπεριληφθούν σε αυτό και οι Αλβανοί αντάρτες του UCK.

Παρά τις διενέξεις στους κόλπους του κυβερνητικού συνασπισμού, ο κ.Γκρούεφσκι επανέλαβε, στην ομιλία του στη Βουλή, ότι η διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών στη χώρα δεν αποτελεί λύση για την έξοδο από την κρίση αυτή , καθώς, όπως σημείωσε, σε αυτές θα επικρατούσαν εκ νέου το VMRO-DPMNE από το σλαβομακεδονικό πολιτικό μπλοκ και το DUI από το αλβανικό πολιτικό μπλοκ.

Πρόσθεσε ωστόσο ότι το κόμμα του είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμο για το ενδεχόμενο πρόωρων βουλευτικών εκλογών στη χώρα.


STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Απορρίφθηκε η μομφή κατά της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ"

Leave a reply