[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Χαρμολύπη για Ραχόι μετά τις κάλπες
Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012 Posted by STEVENIKO

Και καλά και άσχημα μαντάτα για τον Μαριάνο Ραχόι, επεφύλασσαν οι κάλπες σε Γαλικία και Χώρα των Βάσκων, όπου διεξήχθησαν χθες περιφερειακές εκλογές, οι οποίες θεωρήθηκαν κρίσιμο τεστ για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης που βρίσκεται αντιμέτωπη με ογκώδεις διαδηλώσεις κατά της λιτότητας, αλλά και ολοένα διογκούμενες τάσεις υπέρ της ανεξαρτησίας.


Χαρμολύπη για Ραχόι μετά τις κάλπες

Στην ιδιαίτερη πατρίδα του Ισπανού πρωθυπουργού, την Γαλικία, όπου επίσης στήθηκαν χθες κάλπες, το Λαϊκό Κόμμα του Ραχόι, κέρδισε 3 επιπλέον έδρες, ανεβαίνοντας στις 41 εκ του συνόλου των 75 του τοπικού κοινοβουλίου. Οι Σοσιαλιστές κατέλαβαν 18 έδρες, ενώ δυο εθνικιστικά κόμματα έχουν 16 έδρες.

H εν λόγω νίκη δίνει ανάσα στον Ραχόι, ο οποίος σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις φαινόταν να καταγράφει απώλειες σε δημοτικότητα, εν μέσω μαζικών διαδηλώσεων κατά των περικοπών και τις συνεχείς φορο-αυξήσεις.


Στην χώρα των Βάσκων, από την άλλη, οι αυτονομιστές επικράτησαν στις περιφερειακές εκλογές με το συντηρητικό Εθνικιστικό Κόμμα (PNV) να αναδεικνύεται πρώτο, εξασφαλίζοντας 27 έδρες στην τοπική βουλή και την παράταξη Euskal Herria Bildu που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας, να καταλαμβάνει 21 έδρες.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα ήρθε τρίτο, με 16 έδρες, ενώ το Λαϊκό Κόμμα του Μαριάνο Ραχόι, τέταρτο, με 10 έδρες.

Δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο σε ποιον θα βασιστεί το PNV για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Ο ανταποκριτής του BBC σημειώνει ότι είναι πιθανό το PNV και το Bildu να συγκροτήσουν συνασπισμό και να προωθήσουν δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία.

Πολιτικοί αναλυτές τους οποίους επικαλείται το Reuters, εκτιμούν ότι το PNV ενδεχομένως να προτιμήσει το Σοσιαλιστικό Κόμμα και όχι το Bildu, το οποίο μπορεί να θεωρηθεί σύμμαχος της οργάνωσης ΕΤΑ.

Παρότι το PNV δήλωσε ότι προτεραιότητά του θα είναι η οικονομία και όχι τα θέματα αυτοδιάθεσης, ο νέος πολιτικός χάρτης της περιοχής σε συνδυασμό με την αναμενόμενη επικράτηση των εθνικιστών στις περιφερειακές εκλογές της Καταλονίας στις 25 Νοεμβρίου, αναμένεται να ενισχύσουν την τοπική αντίσταση στις πολιτικές Ραχόι, γράφει το Reuters.


STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Χαρμολύπη για Ραχόι μετά τις κάλπες "

Leave a reply