[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Φόρος «κατοχής» για όλα τα ακίνητα και χωρίς αφορολόγητο
Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012 Posted by STEVENIKO

Ένας φόρος για όλους, όλοι οι φόροι ακινήτων σε έναν...  Και το πιο «ευφάνταστο» σενάριο ξεπερνά το σχέδιο του οικονομικού επιτελείου για τους φόρους ακινήτων με τους οποίους ευελπιστεί να γεμίσουν τα κρατικά ταμεία το 2013 κατά τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ επιπλέον σε σχέση με φέτος.

Αν τελικώς ισχύσει στην μορφή που παρουσιάστηκε στην διακομματική επιτροπή διαλόγου για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, το μέτρο προβλέπει έναν νέο φόρο ακινήτων που θα αντικαταστήσει όλους τους υπάρχοντες στα ακίνητα  αλλά που θα επιβάλλεται από το 2013 και μάλιστα χωρίς αφορολόγητο,  από το πρώτο κιόλας ευρώ της αντικειμενικής αξίας και από το πρώτο τετραγωνικό της επιφανείας.

Από το νέο φόρο δεν θα εξαιρείται κανένας ιδιοκτήτης και κανένα ακίνητο, θα ενσωματώνει  το ειδικό τέλος ακινήτων που εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας και στόχος του είναι να αποφέρει έσοδα ύψους έως 3 δισ. ευρώ.

Τουλάχιστον 1-1,5 δισεκατομμύριο  θα πληρώσουν όλοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων, είτε αυτά βρίσκονται εντός, είτε εκτός σχεδίου. Μισό δισεκατομμύριο θα κληθούν να εισφέρουν οι ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων και άλλα τόσα οι εταιρίες για τα ακίνητα που κατέχουν.

Ο νέος φόρος θα επιβληθεί σε όλα τα ακίνητα, κατοικίες, καταστήματα, γραφεία, οικόπεδα ενώ για πρώτη φορά θα φορολογηθούν και τα αγροτεμάχια. Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο υπουργείο Οικονομικών με εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ εξετάστηκαν δύο  σενάρια  αναφορικά με τον συγκεκριμένο φόρο.
-          Το βασικό σενάριο δεν προβλέπει αφορολόγητο όριο. Συναντά όμως έντονες αντιδράσεις εκ μέρους των κομμάτων. Προβλέπει ότι για αξία ακινήτων 0 -100.000 ευρώ, ο φορολογικός συντελεστής θα είναι 1 τοις χιλίοις, για αξία από 100.000-300.000 ευρώ ο συντελεστής θα είναι 2 τοις χιλίοις και για υψηλότερη αξία θα υπάρχει κλιμάκωση με μεγαλύτερους συντελεστές προκειμένου να επιτευχθούν οι εισπρακτικοί στόχοι του νέου φόρου.
-          Με βάση το  δεύτερο σενάριο , τα πρώτα 100.000 ευρώ της άξιας του ακινήτου θα μείνουν αφορολόγητα, για αξία από 100.000-200.000 ευρώ ο συντελεστής θα είναι 1 τοις χιλίοις, για 200.000-300.000 θα είναι 2 τοις χιλίοις και υψηλότεροι συντελεστές για μεγαλύτερη αξία.

Για να φορολογηθούν και τα αγροτεμάχια, οι ιδιοκτήτες τους θα κληθούν να υποβάλουν εκ νέου δήλωση στις αρχές του 2013.  Ερωτηματικό παραμένει όμως ποιοι θα τα δηλώσουν και πώς, αφού το δημόσιο δεν έχει ασφαλείς τρόπους διασταύρωσης με παλαιότερες δηλώσεις ή μέσω του Κτηματολογίου.

Μεγάλο βάρος θα σηκώσουν και οι επιχειρήσεις, καθώς σχεδιάζεται η αύξηση του συντελεστή που ισχύει σήμερα για τον ΦΑΠ, που είναι 6 τοις χιλίοις για εμπορική χρήση και 1 τοις χιλίοις για ιδιόχρηση. Το προσδοκώμενο δημοσιονομικό όφελος υπολογίζεται περίπου στα 500.000.000 ευρώ.

Υπηρεσιακοί παράγοντες επισημαίνουν ότι δύσκολα μπορεί να καλυφθεί ο στόχος των 3 δισ. ευρώ, με δεδομένο ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ακινήτων έχει χαμηλή αντικειμενική αξία. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΠΥΟ,  το 74% των ακινήτων έχει αντικειμενική αξία έως 100.000 ευρώ, το 16% έως 200.000 ευρώ και μόνο το 10% των ακινήτων ξεπερνά τις 200.000 ευρώ.


STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Φόρος «κατοχής» για όλα τα ακίνητα και χωρίς αφορολόγητο"

Leave a reply