[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Πώς εκτελέστηκε ο Καντάφι - Οι τελευταίες τραγικές ώρες
Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012 Posted by STEVENIKO

Μετά από εμπεριστατωμένη έρευνα - μέσω μαρτυριών, βίντεο και επιτόπιου ρεπορτάζ - η ανθρωπιστική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch - HRW) δημοσίευσε μια έκθεση, αναφορικά με τις συνθήκες θανάτωσης του πρώην ηγέτη της Λιβύης Μουαμάρ Καντάφι, στις 20 Οκτωβρίου 2011.

Στο 58σέλιδο έγγραφο, το οποίο τιτλοφορείται "Ο θάνατος ενός δικτάτορα: Αιματηρή εκδίκηση στη Σύρτη", περιγράφονται πράξεις που μπορούν να θεωρηθούν εγκλήματα πολέμου, ενώ καταδικάζεται επίσης η έλλειψη έρευνας για το αιματηρό περιστατικό εκ μέρους των νέων λιβυκών Αρχών. 

Πώς εξελίχθηκαν τα γεγονότα

Μετά την πτώση της Τρίπολης, στις 28 Αυγούστου 2011, ο Καντάφι βρίσκει καταφύγιο στη Σύρτη, απ' όπου μάλιστα κατάγεται.

Εκεί ζει μαζί με τον γιό του Μουτασίμ, φρουρούμενος από τους τελευταίους πιστούς του, υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, ενώ την ίδια στιγμή συνεχίζονται οι μάχες δυτικά στη Μισράτα και ανατολικά στη Βεγγάζη.

Το πρωί της 20ης Οκτωβρίου, ελήφθη η απόφαση της διαφυγής.

Ξεκινάει, λοιπόν, ένα κομβόι περίπου 50 αυτοκινήτων, με σχεδόν 250 ανθρώπους: τον στρατηγό Καντάφι, τους έμπιστους και τους συγγενείς του, όπως επίσης πολίτες και τραυματίες.

Το κομβόι, το οποίο κατευθύνεται προς τα δυτικά, πέφτει πάνω στην πολιτοφυλακή της Μισράτα. Ακολουθεί ανταλλαγή πυρών και η αυτοκινητοπομπή αναγκάζεται να στρίψει δεξιά, στο δρόμο που οδηγεί προς το νότο.

Εκείνη τη στιγμή, εκτοξεύεται προς την αυτοκινητοπομπή μια ρουκέτα, η οποία εκρήγνυται κοντά στο όχημα που μεταφέρει τον Καντάφι, χωρίς ωστόσο να προκληθούν ζημιές.

Το κομβόι τότε κατευθύνεται εκ νέου προς τα δυτικά και πλήττεται από δύο βόμβες GBU-12. Το χτύπημα είναι βίαιο: η οργάνωση HRW εντοπίζει την επομένη 14 κατεστραμμένα οχήματα και 53 πτώματα, εκ των οποίων τα 28 απανθρακωμένα και τα 25 με σημάδια από θραύσματα.


Ο Καντάφι και οι κοντινοί του άνθρωποι δεν έχουν χτυπηθεί κατά τη δεύτερη εναέρια επίθεση, διαφεύγουν πεζή και βρίσκουν καταφύγιο σε ένα κτίριο.

Η πολιτοφυλακή της Μισράτα βρίσκεται στα ίχνη τους. Μια ομάδα περίπου 15 ανδρών αναζητά διαφυγή σε άλλο σπίτι, στην απέναντι πλευρά του δρόμου (που οδηγεί στα δυτικά της χώρας) μέσω ενός υπόγειου αγωγού ύδρευσης.

Στην έξοδο του αγωγού όμως, βρίσκονται αντιμέτωποι με τα πυρά της πολιτοφυλακής και ένας σωματοφύλακας του Καντάφι εκτοξεύει χειροβομβίδες, μια από τις οποίες χτυπά σε τσιμεντένιο τοίχο και ξαναπέφτει στην πλευρά των φυγάδων.

Στη συνέχεια, ο σωματοφύλακας προσπαθεί να την ξαναρίξει, αλλά εκρήγνυται στα χέρια του.

Ο Καντάφι είναι τραυματισμένος και αιμορραγεί. Εκείνη τη στιγμή, συλλαμβάνεται ζωντανός από τους αντάρτες.

Αμέσως η κατάσταση ξεφεύγει από κάθε έλεγχο: ο Καντάφι δέχεται ένα πυροβολισμό και μετά "βροχή" βίαιων χτυπημάτων.

Τον βάζουν σε ένα ασθενοφόρο. Είναι ήδη νεκρός εκείνη τη στιγμή; Κανείς δεν μπορεί να το γνωρίζει.

Δύο ώρες αργότερα, το ασθενοφόρο φτάνει στη Μισράτα: για την HRW, ο δικτάτορας ήταν "σχεδόν με βεβαιότητα" νεκρός.

Σύμφωνα με την οργάνωση, δεν ήταν ο μόνος που εκτελέστηκε από την πολιτοφυλακή. Την επομένη της επίθεσης, βρέθηκαν 103 πτώματα κοντά στο σημείο της σύλληψης.

Η εκτέλεση κρατουμένου συνιστά έγκλημα πολέμου. Η οργάνωση έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες, ούσα σε επαφή με τις νέες λιβυκές Αρχές, προκειμένου να διεξαχθεί ανοιχτή έρευνα και να καταδικαστούν οι υπεύθυνοι.

Προς το παρόν, δεν υπάρχει καμία εξέλιξη.


STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Πώς εκτελέστηκε ο Καντάφι - Οι τελευταίες τραγικές ώρες"

Leave a reply