[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Παραμένουν οι αλλαγές στα εργασιακά το «μεγάλο αγκάθι»
Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012 Posted by STEVENIKO

Αδυνατεί να κλείσει το πακέτο των μέτρων της κυβέρνησης με την τρόικα, καθώς δεν επετεύχθη συμφωνία στο πεδίο των εργασιακών, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις των κυρίων Βενιζέλου και Κουβέλη, μετά το πέρας της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών, που διήρκεσε περίπου 2 ώρες.

Αμφότεροι εναντιώθηκαν στις αξιώσεις της τρόικας στα εργασιακά, με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να υποστηρίζει ότι "η Ελλάδα δεν είναι προτεκτοράτο" και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ να ξεκαθαρίζει ότι το κόμμα του δεν θα ψηφίσει αυτά τα μέτρα.

Δηλώσεις Βενιζέλου


"Πρέπει να φτάσουμε στο τέλος μίας δύσκολης διαπραγμάτευσης", δήλωσε ο Ευ. Βενιζέλος, σημειώνοντας ότι "η παράταση της εκκρεμότητας δεν μας βοηθά, αυξάνει το λογαριασμό των μέτρων".

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε ότι στηρίζει την κυβέρνηση, τονίζοντας ότι τις επόμενες ημέρες "κρίνονται τα πιο ευαίσθητα σημεία μίας συμφωνίας που εάν δεν είναι ολοκληρωμένη δεν θα την πιστέψουν οι αγορές, θα την ακυρώσουν".

Ο ίδιος χαρακτήρισε "αδικαιολόγητο και προκλητικό" να ξανανοίγει η συζήτηση για τα εργασιακά. "Δεν πρέπει να ανοίξουν μέτωπα, όπως αυτό των εργασιακών. Δεν συμβάλλει στην ανταγωνιστικότητα", τόνισε.

Και πρόσθεσε: "Πρέπει να λυθεί το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους για να μην χρειαστούν και νέα μέτρα".

"Δεν είμαστε προτεκτοράτο, πρέπει να το καταλάβουν και οι εταίροι μας και η τρόικα"
, σημείωσε, υπογραμμίζοντας: "Ζήτησα από τον πρωθυπουργό να κινηθεί στο δικό του υψηλό επίπεδο, με τους ομολόγους του, το ζήτημα δεν είναι τεχνικό, είναι πολιτικό, πάντα το έλεγα. Εμείς θα κάνουμε το εθνικό μας καθήκον, αλλά πρέπει αυτό να οδηγεί σε αποτελέσματα", κατέληξε ο κ. Βενιζέλος.

Δηλώσεις Κουβέλη


Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ τόνισε ότι η επιμονή της τρόικας στις ανατροπές στα εργασιακά τον βρίσκουν αντίθετο, συμπληρώνοντας ότι η ΔΗΜΑΡ δεν πρόκειται να δεχθεί ή να ψηφίσει αυτές τις αξιώσεις, που -όπως είπε- "ισοπεδώνουν όσα εργασιακά δικαιώματα έχουν απομείνει" και "δεν θα έχουν δημοσιονομικό όφελος για τη χώρα".

"Αυτή θα είναι μέχρι τέλους η σταθερή και αμετακίνητη άποψη μου", τόνισε σημειώνοντας πως εάν περάσουν αυτά τα μέτρα, "θα μείνει καθηλωμένη η αμοιβή της εργασίας, θα αυξηθεί ο αριθμός των απολύσεων και θα επιβαρυνθεί η ανεργία και η ύφεση".

Ο χρόνος κυλάει αντίστροφα


Συνεπώς, τα εργασιακά παραμένουν το μεγάλο αγκάθι
για την ολοκλήρωση της συμφωνίας, την ώρα που ο χρόνος έχει πυκνώσει, τα περιθώρια είναι ασφυκτικά και οι αποφάσεις πρέπει να ληφθούν εντός των επόμενων 24ωρων.

Προσερχόμενος ο πρωθυπουργός, τόνισε λακωνικά στους δημοσιογράφους, οι οποίοι τον ρώτησαν εάν θα κλείσουν σήμερα τα μέτρα,  ότι "κάποια στιγμή θα κλείσουν".

Ο κ. Σαμαράς προσήλθε στη Βουλή μαζί με τον υπουργό Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα, ο οποίος -απαντώντας στο ίδιο ερώτημα- είπε ότι "αναγκαστικά θα κλείσουν".

ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ έλαβαν από τον Γ. Βρούτση σημείωμα με όλες τις εξελίξεις αναφορικά με τα εργασιακά.

Υπενθυμίζεται ότι ο Φ. Κουβέλης έχει θέσει ως "κόκκινη γραμμή" για τον ίδιο τις ανατροπές στα εργασιακά, υπογραμμίζοντας ότι δεν πρόκειται να τις ψηφίσει. Ο Ευ. Βενιζέλος είχε δηλώσει, μετά την προηγούμενη σύσκεψη, ότι εάν καταψηφίσει η ΔΗΜΑΡ, το ίδιο θα πράξει και το ΠΑΣΟΚ.

Το πακέτο των μέτρων αναμένεται να έλθει στη Βουλή ως νομοσχέδιο με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, προκειμένου να αποφασισθεί η εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την χώρα μας.

Όπως έχει πει ο κ. Σαμαράς, τα ταμειακά διαθέσιμα επαρκούν έως τις 16 Νοεμβρίου και γι' αυτό θα πρέπει το αργότερο μέχρι τη σύνοδο του Eurogroup στις 12 Νοεμβρίου να έχει ληφθεί η απόφαση για την καταβολή των 31,5 δισ. ευρώ.

Αντιδράσεις

"Οι λεονταρισμοί Κουβέλη και Βενιζέλου, κατόπιν εορτής, από τη στιγμή που έχουν ήδη συμφωνήσει στην υλοποίηση της μνημονιακής πολιτικής, έχουν ελάχιστο αντίκρισμα. Τα ήδη ψηφισμένα μέτρα για τα εργασιακά έχουν κατεδαφίσει κάθε εργασιακό δικαίωμα, έχουν στείλει στην ανεργία χιλιάδες εργαζόμενους, βυθίζοντας παράλληλα στην ύφεση την ελληνική οικονομία", σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

"Συνεχίζεται το θέατρο σκιών της συγκυβέρνησης με λεκτικούς λεονταρισμούς από αυτούς που έχουν ήδη δώσει "γη και ύδωρ" στους τοκογλύφους. Έτσι θα πάει η παράσταση μέχρι τέλους, μήπως και περισωθούν τα απο-κόμματα της εγχώριας τρόικα, που αύριο φέρνουν στη βουλή το νομοσχέδιο του απόλυτου ξεπουλήματος της χώρας", τονίζει η Χρυσή Αυγή.

Φόβος για διαρροές


Οι πολιτικοί αρχηγοί ανησυχούν για ενδεχόμενες διαρροές στις Κοινοβουλευτικές τους Ομάδες, κατά τη ψήφιση των μέτρων. Ο Α. Σαμαράς επιδιώκει το σχηματισμό ενός αρραγούς μετώπου των τριών κομμάτων προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι όποιες διαρροές.

Ο ίδιος θα έχει συναντήσεις με σειρά βουλευτών της ΝΔ, το απόγευμα της Τρίτης, με στόχο να βάλει φραγμό σε πιθανές διαρροές.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη η ΝΔ διέγραψε τον Ν. Σταυρογιάννη, ενώ την ανεξαρτητοποίηση του από τη ΔΗΜΑΡ ανακοίνωσε ο Γ. Μιχελογιαννάκης.


STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Παραμένουν οι αλλαγές στα εργασιακά το «μεγάλο αγκάθι» "

Leave a reply