[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Χαμένη στα... άρθρα η συγκυβέρνηση
Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012 Posted by STEVENIKO

Την κολοκυθιά παίζει η κυβέρνηση προκειμένου να καταφέρει να περάσει τη συμφωνία με τους δανειστές από τη Βουλή, περιορίζοντας όσο είναι δυνατόν τις απώλειες βουλευτών κατά την κρίσιμη ψηφοφορία.

Από τις δηλώσεις Στουρνάρα ξεκαθαρίστηκε ότι το πακέτο οδεύει στη Βουλή σε ένα ενιαίο άρθρο. Χαρακτηριστική ήταν η απάντηση που έδωσε στο γιατί δεν επιλέγεται ως λύση να περάσουν τα εργασιακά σε ξεχωριστό άρθρο, προκειμένου να διευκολυνθεί η στάση της ΔΗΜΑΡ: αν γίνει αυτό, είπε, τότε το ΠΑΣΟΚ θα ζητήσει να σπάσει το νομοσχέδιο σε 15 άρθρα, και θα έχει δίκιο…

Παρ’ όλα αυτά, από την πλευρά της Δημοκρατικής Αριστεράς, λίγο πριν από τη νέα έκτακτη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής, διατυπώνεται η θέση ότι αν τα μέτρα έρθουν σε ενιαίο άρθρο τότε δεν θα ψηφίσει ή θα ψηφίσει παρόν.

Στουρνάρας: Η τρόικα δεν θα αποσύρει τα εργασιακά

«Ο Πάνος Τσακλόγλου έχει εντολή από τον πρωθυπουργό να πει στο Euro Working Group ότι η κυβέρνηση προχωρά και ότι είναι σίγουρος ότι όλοι οι βουλευτές, και ιδιαίτερα οι βουλευτές της εμβέλειας του Φώτη Κουβέλη, θα συναινέσουν», υποστήριξε ο Γ. Στουρνάρας σε δηλώσεις του εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου. Ερωτηθείς αν ξέρει αν θα συναινέσει ο Φώτης Κουβέλης, απάντησε: «Δεν το γνωρίζω, αλλά ελπίζω».

 Σύμφωνα με τον υπουργό οικονομικών, για το θέμα των εργασιακών πρέπει να υπάρξει απάντηση το συντομότερο δυνατό, γιατί «αυτό είναι το μόνο αγκάθι που παραμένει για να κλείσει η συμφωνία». 

«Δεν θα είναι ωραίο σε έναν κυβερνητικό σχηματισμό τριών κομμάτων ένα από τα κόμματα να μη μετάσχει στη συμφωνία», σημείωσε, δήλωση που πιθανότατα υπονοεί ότι δεν τίθεται από τους δανειστές τελεσίγραφο να δεχθούν και τα τρία κόμματα τη συμφωνία.

«Η συμφωνία θα πάει στη Βουλή σε ένα άρθρο. Αν κάνουμε πίσω σε αυτό, το ΠΑΣΟΚ μου διαμήνυσε ήδη ότι εμείς θέλουμε 15, και έχουν δίκιο», είπε ο υπουργός οικονομικών.

Επίσης, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να κάνει πίσω η τρόικα στα εργασιακά. «Το έχω εξαντλήσει το θέμα», σημείωσε.

Εμμένει στις θέσεις της η ΔΗΜΑΡ
Δεν θα ρίξουμε την κυβέρνηση, αλλά δεν ψηφίζουμε τα μέτρα για τα εργασιακά, διαμήνυσε σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες το στέλεχος της ΔΗΜΑΡ Δημήτρης Χατζησωκράτης, σύμφωνα με πληροφορίες.

Ο κ. Χατζησωκράτης ζήτησε εκ νέου διαχωρισμό των δημοσιονομικών από τα εργασιακά μέτρα, στην κατάθεση του πακέτου στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα. "Η ΔΗΜΑΡ θέλει δύο ξεχωριστά άρθρα για να μπορέσει να καταψηφίσει τα εργασιακά χωρίς να θιγεί η κυβερνητική συνοχή", υπογράμμισε.


Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις
Με το βλέμμα στραμμένο στο EWG, βρίσκεται σε εξέλιξη νέος γύρος διαπραγματεύσεων μεταξύ των τριών κομμάτων. Στις 17:30 συνεδριάζει η εκτελεστική επιτροπή της ΔΗΜΑΡ, ενώ για τις 18:30 έχει οριστεί ραντεβού του Γ. Στουρνάρα με εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ.

Χθες υπήρξαν αλλεπάλληλες επαφές μεταξύ των τριών κομμάτων, χωρίς ωστόσο να προκύψει καθαρή λύση. Αυτή θα πρέπει να βρεθεί σε ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα στον πολιτικό χώρο που οριοθετούν δύο δεδομένα: η πρόθεση του Φώτη Κουβέλη να συνεχίσει να στηρίζει την κυβέρνηση, αλλά και η έως τώρα άρνησή του να ψηφίσει τις βελτιωμένες προτάσεις για τα εργασιακά.

Από την πλευρά τόσο του Μαξίμου όσο και του ΠΑΣΟΚ επιχειρείται να βρεθεί η συμβιβαστική φόρμουλα που θα άρει το αδιέξοδο.

Άλλωστε, είναι ξεκάθαρο ότι κανένα εκ των τριών κομμάτων στην παρούσα φάση δεν θέλει μια κρίση που θα μπορούσε να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές και θα έθετε σε κίνδυνο την εκταμίευση της δόσης.

STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Χαμένη στα... άρθρα η συγκυβέρνηση"

Leave a reply