[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Θρίλερ για γερά νεύρα η μάχη για τον εκλεκτό της ομογένειας
Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2012 Posted by STEVENIKO

Η δεξιά στροφή των Ελληνοαμερικανών, εξαιτίας της μη τήρησης από τον Ομπάμα των όσων είχε υποσχεθεί για την Ελλάδα, έχει μετατρέψει σε ντέρμπι την αναμέτρηση, παρά τις απαξιωτικές αναφορές του Ρόμνεϊ για τη χώρα μας

Οι συνεχείς αναφορές του Μιτ Ρόμνεϊ στην Ελλάδα ως παράδειγμα προς αποφυγή προκάλεσαν την αντίδραση των ομογενών.

Οι συνεχείς αναφορές του Μιτ Ρόμνεϊ στην Ελλάδα ως παράδειγμα προς αποφυγή προκάλεσαν την αντίδραση των ομογενών.

Δέκα ημέρες πριν από τις εκλογές στις ΗΠΑ και οι τελευταίες δημοσκοπήσεις επιβεβαιώνουν ότι η τελική μάχη θα δοθεί σώμα με σώμα. Σύμφωνα με το Gallup, ο Ρόμνεϊ προηγείται του Ομπάμα τριών μονάδων, ενώ η Washington Post/ABC News δίνει προβάδισμα μόλις μίας μονάδας στον Ομπάμα.

Αυτά τα ποσοστά αποδεικνύουν πως η εκλογική αναμέτρηση του 2012 είναι μία από τις πιο αμφίρροπες των τελευταίων ετών, τάση που παρατηρείται και μεταξύ της Ομογένειας, η οποία, αν και παραδοσιακά τίθεται υπέρ των Δημοκρατικών, σ' αυτές τις εκλογές τείνει προς τον Μιτ Ρόμνεϊ.
«Οι περισσότεροι Ελληνοαμερικανοί», λέει στο «Εθνος της Κυριακής» ο Φίλιπ Κρίστοφερ, πρόεδρος της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ) και της Παγκύπριας Ενωσης Αμερικής, «συμφωνούν με τον Ρεπουμπλικάνο υποψήφιο σε θέματα εσωτερικής πολιτικής και ιδίως σε αυτά που αφορούν στην οικονομία, ενώ, αντιθέτως, συμφωνούν με τον Ομπάμα σε θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Εξάλλου, οι Δημοκρατικοί παραδοσιακά αντιμετώπιζαν με μεγαλύτερη συμπάθεια τα ελληνικά ζητήματα, όμως ο Ομπάμα υποσχέθηκε πολλά και έκανε πολύ λίγα. Πολλοί από εμάς λοιπόν θα προτιμήσουμε τον Ρόμνεϊ, θα πρέπει όμως να τον «εκπαιδεύσουμε» στα ελληνικά ζητήματα, γιατί, είναι αλήθεια, έχει πολλά κενά και αρκετές ασαφείς απόψεις».

Βέβαια, το πεδίο μένει ανοιχτό και μάλλον έτσι θα μείνει ως το τέλος, εφόσον ο Ρόμνεϊ συνεχίσει τα? αυτογκόλ σε ό,τι αφορά την Ομογένεια. Καθ' όλη τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας έκανε συχνές αναφορές στην Ελλάδα και την οικονομική της κατάσταση, χρησιμοποιώντας την ως αρνητικό παράδειγμα, ενώ υποστηρικτές του ανάρτησαν σε διάφορες Πολιτείες αφίσες με σκηνές από επεισόδια στο Σύνταγμα μεταξύ διαδηλωτών κι αστυνομικών, «ζητώντας» από τους πολίτες να «σταματήσουν τον Ομπάμα», αλλιώς σύντομα θα εκτυλίσσονται στις ΗΠΑ παρόμοιες σκηνές βίας.

Αμεση αντίδραση

Η πιο πρόσφατη αναφορά του Ρόμνεϊ στην Ελλάδα ήταν στη διάρκεια του τρίτου ντιμπέιτ την περασμένη Δευτέρα, όπου κατηγόρησε τον Μπάρακ Ομπάμα πως με την πολιτική του «οδηγεί την αμερικανική οικονομία στα βήματα της Ελλάδας».

Η αντίδραση αυτή τη φορά ήταν άμεση και δυναμική από τον Κρις Σπύρου, ο οποίος διετέλεσε αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος στο Νιου Χαμσάιρ, καθώς και υποψήφιος κυβερνήτης της Πολιτείας. Με ανοιχτή επιστολή του, ο κ. Σπύρου κάλεσε τον ρεπουμπλικάνο υποψήφιο να σταματήσει να «χλευάζει» και να χρησιμοποιεί μονίμως την Ελλάδα σαν «αρνητικό παράδειγμα». Τον κατηγόρησε επίσης για «ρατσιστικές τάσεις» κατά των Ελλήνων και του υπενθύμισε ότι οι Ελληνοαμερικανοί δεν «υστερούν σε σχέση με κανέναν άλλο πολίτη».

Κύκλοι της ομογένειας εκτιμούν ότι αυτές οι «ρατσιστικές» αναφορές θα στοιχίσουν τελικά στον Ρόμνεϊ, αν και υπάρχουν πολλοί που έχουν απογοητευτεί πραγματικά από την κυβέρνηση Ομπάμα. «Τα τέσσερα αυτά χρόνια, ο Ομπάμα δεν έκανε τίποτα για την Ελλάδα. Είμαστε πρόθυμοι να δοκιμάσουμε τον Ρόμνεϊ και να δούμε τι θα κάνει- αν κάνει- για την Ελλάδα», είναι το ρεζουμέ των σχολίων ομογενών σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Αναγνωρίζοντας πως έχει δημιουργηθεί αποξένωση μεταξύ της κυβέρνησής του και των ομογενών, ο Αμερικανός πρόεδρος επιχείρησε να ρίξει και πάλι γέφυρες με?γεφυροποιό τον αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν, γνωστό για τα φιλελληνικά του αισθήματα, τα οποία άλλωστε ήταν και ο κύριος λόγος που η ομογένεια ψήφισε μαζικά σχεδόν τον Ομπάμα το 2008.

Ο αντιπρόεδρος κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας συναντήθηκε πολλές φορές με εκπροσώπους της ομογένειας αλλά και με απλούς πολίτες. Σε ελληνική καφετέρια μάλιστα στο Οχάιο, συστήθηκε ως «Τζο Μπαϊντενόπουλος».

Πάντως, όπως επισημαίνουν επιφανείς προσωπικότητας της ομογένειας, όπως ο Νίκος Μούγιαρης, ιδρυτής του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC), η ελληνοαμερικανική κοινότητα έχει αρχίσει να στρέφεται προς τα δεξιά τα τελευταία χρόνια, καθώς αυξάνεται ο πλούτος και το status πολλών ομογενών. Σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι σαφές ότι υποστηρίζουν τους business friendly Ρεπουμπλικάνους.

Αυτοί πάντως που εξακολουθούν να παραμένουν στο πλευρό του Ομπάμα είναι οι νέοι ομογενείς, ηλικίας 18-35, οι οποίοι, όπως ακριβώς και οι άλλοι συνομήλικοί τους, Αμερικάνοι, Λατίνοι κι Αφροαμερικανοί, εξακολουθούν να δείχνουν εμπιστοσύνη στον πρόεδρο.

BUSINESS FRIENDLY

Αυτοί που χωρίς αμφιβολία υποστηρίζουν τους... business friendly Ρεπουμπλικάνους δεν είναι άλλοι από τους ομογενείς επιχειρηματίες.
  • Ο Τζον Κατσιματίδης, για παράδειγμα, ο πλουσιότερος Ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας, με περιουσία 3,7 δισ. δολαρίων, που συγκέντρωσε χρήματα υπέρ του Ρόμνεϊ, δήλωσε τον περασμένο Ιούνιο σε συνέντευξή του ότι η «κυβέρνηση Ομπάμα δεν είναι υπέρ του πετρελαίου και η χώρα χρειάζεται τις εξορύξεις». Στις επιχειρήσεις του συγκαταλέγονται μεταξύ άλλων 400 βενζινάδικα και πετρελαιοπηγές σε ΗΠΑ και Καναδά...

STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Θρίλερ για γερά νεύρα η μάχη για τον εκλεκτό της ομογένειας "

Leave a reply