[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Δαμάζοντας την παγωμένη Ανταρκτική... στην Αθήνα
Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2012 Posted by STEVENIKO

Η έκθεση με θέμα την πιο αφιλόξενη ήπειρο ταξιδεύει από το Λονδίνο στον «Ελληνικό Κόσμο»




Η πιο αντιπροσωπευτική έκθεση για την παγωμένη ήπειρο της Ανταρκτικής που σχεδιάστηκε ποτέ σε ευρωπαϊκό επίπεδο έρχεται στην Ελλάδα. Η έκθεση «Αποστολή: Παγωμένη Ανταρκτική» θα φιλοξενηθεί στον «Ελληνικό Κόσμο» από τις 20 Οκτωβρίου 2012 ως τον Φεβρουάριο του 2013.

Η έκθεση παρουσιάστηκε αρχικά στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου, όπου την είδαν περίπου 200.000 επισκέπτες, και στη συνέχεια φιλοξενήθηκε στην Ισπανία και στην Τουρκία. Και στις τρεις χώρες δέχτηκε συνολικά περισσότερους από 500.000 επισκέπτες.

Η Ανταρκτική είναι το πιο κρύο, άγριο και απομακρυσμένο μέρος της Γης. Ανακαλύφθηκε και καταγράφηκε για πρώτη φορά πριν από 190 χρόνια. Η έκθεση «Αποστολή: Παγωμένη Ανταρκτική», έκτασης 700 τ. μ., επιχειρεί να αποκαλύψει τα μυστήρια αυτής της περιοχής μέσα από μεγάλη ποικιλία πηγών.

Μπορούμε να επιβιώσουμε στην Ανταρκτική; Πώς αισθάνεται κανείς όταν βρίσκεται εκεί; Πώς επηρεάζουν οι θερμοκρασίες του εδάφους την ανθρώπινη συμπεριφορά; Τι μπορεί να κάνει κάποιος για να επιζήσει σε αυτή την «κατεψυγμένη» έρημο;

Η έκθεση αναπτύχθηκε σε συνεργασία με τη Βρετανική Ερευνητική Ομάδα της Ανταρκτικής και ήταν μέρος των δράσεων με τις οποίες συμμετείχε το Ηνωμένο Βασίλειο στο Διεθνές Πολικό Ετος (2007-2008). Περιλαμβάνει μια σειρά από πραγματικά αντικείμενα και σενάρια που επιτρέπουν στους επισκέπτες να αισθανθούν και να «δοκιμαστούν» σε πολικές θερμοκρασίες.

Σε έναν προσομοιωμένο σταθμό εκπαίδευσης αντιμετωπίζουν θερμοκρασίες υπό το μηδέν, οδηγούν οχήματα χιονιού (snowmobile), κάνουν βουτιά στην παγωμένη θάλασσα και μελετούν τα άγρια ζώα της Ανταρκτικής.

Περιδιαβαίνοντας τις ενότητες της έκθεσης ο επισκέπτης ανακαλύπτει επίσης την καθημερινή ζωή στην Ανταρκτική: έναν καταυλισμό, διαδραστικά μοντέλα, γραφήματα με πληροφορίες, οπτικοακουστικό υλικό, εργαστήρια, ζώα, σκελετούς και φυτά, απολιθώματα, χάρτες και επιστημονικά εργαλεία, κατάλληλα ρούχα και εξοπλισμό.

«Στην έκθεση θα δούμε αν ο επισκέπτης μπορεί πραγματικά να αντιμετωπίσει τη ζωή εκεί. Κάθε χρόνο εκατοντάδες επιστήμονες και προσωπικό ταξιδεύουν στην Ανταρκτική και όλοι έχουν να αντιμετωπίσουν ιδιαίτερα σκληρές συνθήκες και εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες για να μπορέσουν να κάνουν τη δουλειά τους», λέει ο Αλεξ Γκάφικιν, υπεύθυνος της έκθεσης, που εργαζόταν επί δυόμισι χρόνια στον ερευνητικό σταθμό Halley. Μια σειρά από μικροπεριβάλλοντα βοηθούν τον επισκέπτη να εξερευνήσει και να γνωρίσει αυτό το μοναδικό τοπίο.

Ζώνη 1: Μπορείτε να επιβιώσετε σε τόσο κρύο;
Η Ανταρκτική είναι ένα από τα πιο κρύα μέρη της γης. Ο επισκέπτης μπαίνει σε δωμάτιο κατάψυξης, με θερμοκρασία -20ºC. Εκεί δοκιμάζει ορισμένα από τα πραγματικά ρούχα που φορούν στην Ανταρκτική προκειμένου να αντιληφθεί τι χρειάζεται για να παραμείνει ζωντανός.

Ζώνη 2: Μπορείτε να ζήσετε με άγρια ζώα;
Στην επόμενη ζώνη ο επισκέπτης δοκιμάζει με όλες του τις αισθήσεις μέσα από θορύβους και οσμές το πώς είναι να εργάζεται κανείς σε αποικίες ζώων στην Ανταρκτική. Ερχεται σε επαφή και μυρίζει την τροφή των πιγκουΐνων,  εντοπίζει ίχνη ψαριών και καλαμαριών.

Ζώνη 3: Μπορείτε να βουτήξετε μέσα στην παγωμένη θάλασσα;
Σε αυτή τη ζώνη, μέσα από ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι, ο επισκέπτης ζει την πρόκληση της κατάδυσης στα νερά της Ανταρκτικής μέσα στην καρδιά του χειμώνα, όταν η θάλασσα έχει παγώσει, και βλέπει γιγαντιαία και ασυνήθιστα πλάσματα.

Ζώνη 4: Θα μπορούσατε να ζήσετε στην Ανταρκτική;
Στον Σταθμό Βάσης ο επισκέπτης έρχεται αντιμέτωπος με διάφορα σενάρια επείγουσας ανάγκης. Θα καταφέρει να διατηρήσει την ψυχραιμία του;

Ζώνη 5: Θα μπορούσατε να οδηγήσετε ένα όχημα χιονιού (snowmobile);
Συμμετέχοντας σε ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι, ο επισκέπτης καλείται να συλλέξει μετεωρίτες «οδηγώντας» ένα όχημα χιονιού. Πρέπει να κρατηθεί όσο καλύτερα μπορεί καθώς υπάρχουν κίνδυνοι στη διαδρομή, όπως μεγάλες κοιλότητες και βαθιές ρωγμές στο έδαφος.

Ζώνη 6: Θα μπορούσατε να κατασκηνώσετε στην ύπαιθρο στην Ανταρκτική;
Ο επισκέπτης φιλοξενείται στην κατασκήνωση των ερευνητών και βιώνει πώς είναι να ζει κανείς σε θερμοκρασίες υπό το μηδέν. Πώς θα παραμείνει ζωντανός σε περίπτωση καταιγίδας; Πώς θα πάει στην τουαλέτα όταν μαίνεται η χιονοθύελλα; Διάσπαρτα τριγύρω του κουτιά με φαγητό, εξοπλισμός κατασκήνωσης και επιστημονικά όργανα.

Ζώνη 7: Θα μπορούσατε να περάσετε δύο μήνες στο σκοτάδι;
Ο επισκέπτης βυθίζεται σε συνθήκες απόλυτου σκοταδιού και δοκιμάζει αν θα τα καταφέρει.

Εκτός από οικογένειες, η έκθεση απευθύνεται επίσης σε μαθητές Δημοτικού και Γυμνασίου καθώς και σε παιδιά Νηπιαγωγείου.

Η εμπειρία των επισκεπτών ολοκληρώνεται στη «Θόλο», το θέατρο Εικονικής Πραγματικότητας του «Ελληνικού Κόσμου», όπου από τον Οκτώβριο του 2012 ως τον Φεβρουάριο του 2013 θα προβάλλεται η ταινία «Θόλου» «Παγωμένοι Κόσμοι», μια παραγωγή της Evans & Sutherland και του Μουσείου Φυσικών Επιστημών του Χιούστον

Η Ανταρκτική με αριθμούς

§      0 δέντρα
§      Καθόλου αυτόχθων πληθυσμός
§      H πιο κρύα θερμοκρασία που έχει καταγραφεί στον πλανήτη (-89.2ºC)
§      Ανεμοι ταχύτητας 333 χλμ. την ώρα
§      50 χιλιοστά βροχόπτωση, λιγότερο από ό,τι στην έρημο Σαχάρα
§      Το 95% της ηπείρου είναι καλυμμένο με πάγο το μέσο πάχος του οποίου είναι 2.400 μέτρα
§      Η ήπειρος περιλαμβάνει το 80% του γλυκού νερού του πλανήτη
§      Είναι η ήπειρος με τον μεγαλύτερο μέσο όρο σε υψόμετρο στον πλανήτη


Τηλέφωνο επικοινωνίας για επισκέψεις σχολείων: 212 254 0100 http://school.hellenic-cosmos.gr/
Ώρες λειτουργίας της έκθεσης:
Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη 09.00-13.30
Παρασκευή 09.00-20.00
Σάββατο 11.00-16.00
Κυριακή 10.00-18.00


STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Δαμάζοντας την παγωμένη Ανταρκτική... στην Αθήνα"

Leave a reply