[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Η Γερμανία γιορτάζει την ημέρα της επανένωσης
Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012 Posted by STEVENIKO

Είκοσι δύο χρόνια μετά την επανένωση της Δυτικής με την Ανατολική Γερμανία, οι Γερμανοί γιορτάζουν σήμερα την εθνική τους επέτειο. Στο κέντρο των φετινών εκδηλώσεων βρίσκεται το Μόναχο.

Η Γερμανία γιορτάζει την ημέρα της επανένωσης

Η κεντρική πλατεία της Όπερας στο Μόναχο φιλοξενεί τις φετινές εκδηλώσεις για την εθνική επέτειο της γερμανικής επανένωσης. Το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας της Ομοσπονδιακής Γερμανίας, με τον Πρόεδρο της χώρας Γιοάχιμ Γκάουκ και την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, βρίσκονται στη βαυαρική πρωτεύουσα μαζί με συνολικά άλλους 1.500 επίσημους προσκεκλημένους. Σύσσωμη και η εκκλησιαστική ηγεσία της χώρας, με τον καρδινάλιο Reinhard Marx του Μονάχου και τον Επίσκοπο της προτεσταντικής εκκλησίας να χοροστατούν σε μια ειδική ακολουθία, ενώ στο Μόναχο παρευρίσκεται και ο Μητροπολίτης της Ορθόδοξης Εκκλησίας Αυγουστίνος.

Το κλίμα στην πόλη του Μονάχου είναι εορταστικό. Ήδη από εχθές ξεκίνησε ένα διήμερο φεστιβάλ με πλήθος εκδηλώσεων μνήμης προς τιμή της ιστορικής αυτής μέρας, η οποία σημάδεψε όχι μόνο τη γερμανική αλλά και την σύγχρονη παγκόσμια ιστορία. Παράλληλες εκδηλώσεις γίνονται σήμερα και στα 16 κρατίδια της Ομοσπονδιακής Γερμανίας, σε μια ημέρα που το κέντρο βάρους πέφτει όχι τόσο στο παρελθόν της χωρισμένης Γερμανίας, όσο στο τι έχει επιτευχθεί σε όλα τα επίπεδα του πολιτικού, οικονομικού και κοινωνικού βίου αρχής γενομένης από την Επανένωση.

22 χρόνια μετά την επανένωση

Εκπρόσωποι των ομοσπονδιακών υπουργείων από κοινού με το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης ενημερώνουν σε διάφορες ανοιχτές εκδηλώσεις, με επίκεντρο και πάλι το Μόναχο, για τους στόχους του κάθε επιμέρους κυβερνητικού τομέα. Μια ευκαιρία για να έρθουν σε επαφή με τους πολίτες σε μια μέρα που βρίθει συμβολισμών.
Η 3η Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί εθνική εορτή από το 1990, όταν η πρώην Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας συνενώθηκε ειρηνικά με την τότε Δυτική Γερμανία, ένα χρόνο μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου. Από τότε ο κεντρικός εορτασμός της μέρας αυτής ανατίθεται κάθε χρόνο στην πόλη εκείνη που έχει την προεδρία του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου. Μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου η πόλη αυτή είναι το Μόναχο, το οποίο φιλοξενεί τους εορτασμούς για δεύτερη φορά μετά το 1996.

Ημέρα ανοιχτών τζαμιών

Aπό το 1997 η ίδια μέρα σηματοδοτεί και μια άλλη, ιδιαίτερη, εορταστική μέρα για τις μουσουλμανικές κοινότητες της Γερμανίας. Κάθε χρόνο στις 3 Οκτωβρίου πάνω από 600 τζαμιά που βρίσκονται διάσπαρτα στα γερμανικά κρατίδια ανοίγουν τις πύλες τους στο κοινό. Μια ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία για όσους επιθυμούν να δουν από κοντά τις λειτουργικές συνήθειες και στοιχεία της ισλαμικής παράδοσης. Το φετινό θέμα των εκδηλώσεων που διοργανώνονται υπό την αιγίδα του Συντονιστικού Συμβουλίου Μουσουλμανικών Κοινοτήτων αποτελεί η «Ισλαμική τέχνη και Πολιτισμός», με πολλές εκθέσεις και ομιλίες.


STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Η Γερμανία γιορτάζει την ημέρα της επανένωσης "

Leave a reply