[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Ανασχηματισμό προανήγγειλε ο Πρωθυπουργός
Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2012 Posted by STEVENIKO

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα μετά τα όσα είπε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός σε συνέντευξη τύπου στις Βρυξέλλες. Ο Αντώνης Σαμαράς παραδέχθηκε ότι υπάρχουν δυσλειτουργίες στο κυβερνητικό σχήμα ωστόσο ξεκαθάρισε πως αυτό θα γίνει μετά την δόση των 31 δισ. ευρώ.

«Όταν έρθει η στιγμή, όταν πρέπει, όταν αποφασιστεί, θα κάνουμε τις κινήσεις που κάνει η κάθε κυβέρνηση, η οποία προσπαθεί πάντοτε να είναι καλύτερη από ότι είναι σήμερα. Ασφαλώς υπάρχουν προβλήματα, ασφαλώς υπάρχουν κενά, όλα αυτά θα πρέπει να τα δούμε, όταν μπορέσουμε, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Αλλά θέλω να σας πω ότι σε κάθε κυβέρνηση υπάρχουν προβλήματα, σε κάθε κυβέρνηση υπάρχουν κενά και δεν περιμένουμε με έναν ανασχηματισμό να λυθούν όλα τα προβλήματα και τα κενά, τα οποία υπάρχουν» είπε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός προαναγγέλλοντας τον ανασχηματισμό και επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που είχε δημοσιεύσει πρώτη η Realnews την προηγούμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός έχει δεχθεί ήδη εισηγήσεις από στενούς του συνεργάτες για τις αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν στο σχήμα καθώς δεν είναι λίγα εκείνα τα κυβερνητικά στελέχη που σύμφωνα με πληροφορίες έχουν πάρει βαθμό κάτω από την βάση.

Ωστόσο, το γεγονός ότι πρόκειται για μια τρικομματική κυβέρνηση περιπλέκει τα πράγματα καθώς για να γίνουν αλλαγές θα πρέπει να συμφωνήσουν και οι δύο κυβερνητικοί εταίροι. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε πρόσφατη συνέντευξη του στην Realnews είχε τονίσει με νόημα πως δεν υπάρχει μονιμότητα στις υπουργικές θέσεις.

«Όλοι δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους, με δεδομένες τις δυσλειτουργίες που αντιμετωπίζει ο καθένας στον τομέα ευθύνης του και τις μακροχρόνιες αγκυλώσεις. Βεβαίως, δεν υπάρχει μονιμότητα στις υπουργικές θέσεις» είχε πει ο Σίμος Κεδίκογλου.

Ερώτημα 1ο : Θα μπουν στην κυβέρνηση Βενιζέλος – Κουβέλης;

Από αυτή την εξέλιξη θα εξαρτηθούν πολλά. Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν το έχει αποκλείσει και φαίνεται να θέλει μια θέση αντιπροέδρου. Ωστόσο ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ δε δείχνει να έχει την ίδια άποψη και αν κρατήσει μέχρι τέλους αυτή την στάση τότε ουσιαστικά θα «σηκώσει απαγορευτικό» και στον Ευάγγελο Βενιζέλο, καθώς δεν μπορεί να μετέχει ο ένας μόνο πολιτικός αρχηγός και ο άλλος όχι.

Ερώτημα 2ο: Θα μετέχουν κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ;

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ το είχε αρχικά απορρίψει. Ωστόσο, κανείς δεν γνωρίζει τι θα γίνει στην περίπτωση που ο Α. Λοβέρδος ανεξαρτητοποιηθεί και δημιουργήσει δικό του κόμμα. Τότε δεν αποκλείεται να τον προτείνει ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς. Όπως συνέβη και στην περίπτωση με τον Γιάννη Στουρνάρα ο οποίος αν και προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ προτάθηκε από τον Πρωθυπουργό και όχι από τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Παράλληλα υπάρχουν «γκρίνιες» στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ για την αποτελεσματικότητα των «πράσινων» υπουργών Τσαυτάρη και Λιβιεράτου. Επίσης, δεν αποκλείεται ο Ευάγγελος Βενιζέλος να ζητήσει μεγαλύτερη εκπροσώπηση στην κυβέρνηση.

Ερώτημα 3ο : Θα μπουν στην κυβέρνηση βουλευτές του ΔΗΜΑΡ

Ο Φώτης Κουβέλης μέχρι στιγμής δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του για το συγκεκριμένο θέμα. Ωστόσο οι όποιες αποφάσεις θα εξαρτηθούν και από άλλους παράγοντες. Κανείς δεν γνωρίζει αν ο Αντώνης Ρουπακιώτης, μετά την πρόσφατη περιπέτεια της υγείας του, θα μπορέσει να επιστρέψει στα καθήκοντα του. Επίσης αν ο Αντ. Μανιτάκης μετά την έντονη αντιπαράθεση που είχε με την τρόικα και την δυσαρέσκεια που υπάρχει από το Μαξίμου αν θα θελήσει να παραμείνει στο υπουργείο διοικητικής μεταρρύθμισης. Ωστόσο, προβληματισμός υπάρχει και για την παραμονή της Φωτείνης Σκοπούλη στο υπουργείο υγείας.

Ερώτημα 4ο Θα αρθεί το «απαγορευτικό» για τους «καρατζαφερικούς»

Η ΔΗΜΑΡ από την πρώτη στιγμή είχε θέσει βέτο για την συμμετοχή των βουλευτών της ΝΔ που προέρχονταν από το ΛΑΟΣ. Η άποψη συνεχίζει να ισχύει και σήμερα όπως τονίζουν στην Αγίου Κωνσταντίνου.

Ερώτημα 5ο Ποια θα είναι η κοινοβουλευτική δύναμη μετά την ψήφιση των μέτρων

Κανείς δεν γνωρίζει με βεβαιότητα να πει ποια θα είναι η κοινοβουλευτική δύναμη των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση μετά την ψήφιση των μέτρων. Στην ΝΔ μπορεί να εμφανίζεται ότι είναι συμπαγής η «γαλάζια» ΚΟ αλλά ούτε ο Αντώνης Σαμαράς δεν βάζει το χέρι του στην φωτιά. Στο ΠΑΣΟΚ και την ΔΗΜΑΡ αναμένεται να υπάρξουν διαρροές και κυρίως από το κόμμα του Φώτη Κουβέλη, ωστόσο ο Ευ. Βενιζέλος δεν έχει πει αν θα υπάρξει κομματική πειθαρχεία, αυτό θα το αποφασίσει η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ ενώ στην ΔΗΜΑΡ τέτοιο θέμα δεν υφίσταται.

Όπως και να εξελιχθούν τα πράγματα ο ανασχηματισμός θα είναι ένα δύσκολο σταυρόλεξο για τον Πρωθυπουργό καθώς στις όποιες αλλαγές θα πρέπει να συμφωνήσουν και οι δύο κυβερνητικοί εταίροι.


STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Ανασχηματισμό προανήγγειλε ο Πρωθυπουργός "

Leave a reply