[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Κλιμακώνεται η ένταση Τουρκίας - Συρίας
Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012 Posted by STEVENIKO

Νέα αντίποινα μεταξύ Άγκυρας και Δαμασκού. Η Συρία δεν θα επιτρέπει τη διέλευση τουρκικών πολιτικών αεροσκαφών από τον εναέριο χώρο της, αντιδρώντας στην αναχαίτιση του αεροπλάνου από τη Μόσχα με προορισμό τη Συρία στα μέσα της εβδομάδας.

Την ίδια στιγμή, ο Τούρκος πρωθυπουργός ανεβάζει τους τόνους της ρητορικής του, καλώντας τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει αποφασιστική δράση ενώπιον της «ανθρωπιστικής τραγωδίας στη Συρία».

Από τα ξημερώματα της Κυριακής, όπως μετέδωσε το συριακό πρακτορείο SANA, η κυβέρνηση της Δαμασκού θέτει σε ισχύ απαγορεύση στις τουρκικές πολιτικές πτήσεις να διέρχονται από τον εναέριο χώρο της.

Το συριακό υπουργείο Εξωτερικών υπογράμμισε πως η απόφαση ελήφθη σε «αντίποινα» για το πρόσφατο περιστατικό στο αεροδρόμιο της Άγκυρας.

Η τουρκική πλευρά επιμένει ότι το αεροσκάφος μετέφερε πυρομαχικά από τη Ρωσία προς στήριξη του καθεστώτος Άσαντ -κάτι που αρνούνται τόσο η Δαμασκός όσο και η Μόσχα. Η δεύτερη, μάλιστα, υποστήριξε ότι το αεροσκάφος μετέφερε εξοπλισμό για ραντάρ.

Το Σάββατο, ο κοινός απεσταλμένος ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου για τη Συρία είχε συνομιλίες στην Τουρκία για το θέμα της Συρίας, σε μια προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι ανάμεσα σε Άγκυρα και Δαμασκό.

Ενδεικτικές του ψύχους που επικρατεί στις διμερείς σχέσεις είναι οι αναφορές του Τούρκου πρωθυπουργού, στις οποίες επέκρινε την «αδράνεια» του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ απέναντι στην «ανθρωπιστική τραγωδία», όπως είπε χαρακτηριστικά, που εξελίσσεται στη Συρία.

«Αν περιμένουμε ένα ή δυο από τα μόνιμα μέλη» του Συμβουλίου Ασφαλείας, είπε ο Ερντογάν μιλώντας σε συνέδριο στην Κωνσταντινούπολη, «το μέλλον της Συρίας κινδυνεύει».


STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Κλιμακώνεται η ένταση Τουρκίας - Συρίας"

Leave a reply