[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Συλλογή Εμπειρίκου: 13,5 εκατομμύρια δολάρια πουλήθηκε ο Βιασμός του Πικάσο
Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2012 Posted by STEVENIKO



Ξεπερνώντας κάθε προσδοκία ο πίνακας «Ο βιασμός» του Πικάσο από την συλλογή Εμπειρίκου πουλήθηκε  έναντι 13,5 εκατομμυρίων από τον οίκο Sotheby's. Απούλητος έμεινε ο πίνακας του Σεζάν, επίσης από τη συλλογή του θρυλικού Έλληνα εφοπλιστή.



Ο τυφώνας Σάντι μετέθεσε χρονικά την σημαντική δημοπρασία του οίκου Sotheby's, όπου μεταξύ άλλων βγήκαν στο σφυρί 3 έργα από την περίφημη συλλογή του Γιώργου Εμπειρίκου (συνολικά θα δημοπρατηθούν 11 έργα της συλλογής σε τρεις δημοπρασίες). Έτσι η προγραμματισμένη για τις 5 Νοεμβρίου δημοπρασία της Νέας Υόρκης έγινε τελικά σήμερα τα ξημερώματα με εντυπωσιακά αποτελέσματα. Αν και ο πίνακας του Σεζάν «Η γυναίκα με την ερμίνα σύμφωνα με τον Γκρέκο» της συλλογής Εμπειρίκου δεν βρήκε τελικά αγοραστή (τιμή εκτίμησης 5-7 εκατομμύρια δολάρια), ο «Βιασμός» (Le Viol) του Πάμπλο Πικάσο πουλήθηκε έναντι 13.522.500 δολαρίων, ξεπερνώντας κατά πολύ την τιμή εκτίμησης μεταξύ 4 και 6 εκατομμυρίων ευρώ.



Παραμένει άγνωστο σε ποια χέρια κατέληξε τελικά το έργο, για το οποίο εκδηλώθηκε έντονο ενδιαφέρον. Όταν παρουσιάστηκε ο πίνακας το κλίμα που επικράτησε στην αίθουσα ήταν νευρικό, ενώ τα χτυπήματα για τον πίνακα ήταν απανωτά, κυρίως από Ρώσους και νοτιοασιάτες. Χρειάστηκε λιγότερα από 30 λεπτά για να αλλάξει χέρια ο πίνακας που αναπαριστά ουσιαστικά τη φρίκη από τη ναζιστική εισβολή στην Ευρώπη.

Στην ίδια δημοπρασία πουλήθηκε έναντι 4.674.500 το γλυπτό του Χένρι Μουρ Two Piece Reclining Figure No. 1» (τιμή εκτίμησης 3.000.000-5.000.000 δολάρια), επίσης της συλλογής Εμπειρίκου. Πρόκειται για το πρώτο μεγάλων διαστάσεων γλυπτό στο οποίο ο κορμός είναι απολύτως διαχωρισμένος από την υπόλοιπη φιγούρα. Το δημιούργησε το 1973 και μάλιστα ο περίφημος γλύπτης επισκέφθηκε την οικία Εμπειρίκου κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας και εγκατάστασής του έργου (φωτογραφία κάτω).


STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Συλλογή Εμπειρίκου: 13,5 εκατομμύρια δολάρια πουλήθηκε ο Βιασμός του Πικάσο"

Leave a reply