[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Πληθωρισμός 1,6% μετά τις νέες φοροεπιβαρύνσεις
Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2012 Posted by STEVENIKO


ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ


Σε μία περίοδο κατακόρυφης πτώσης των εισοδημάτων καταγράφηκε άνοδος των τιμών σε υπηρεσίες, στις οποίες το κράτος επέφερε νέα φορολογικά βάρη (ρεύμα +16,3%, πετρέλαιο θέρμανσης +45,2%, φυσικό αέριο +17%, καύσιμα +6,6%)


Πληθωρισμός 1,6% μετά τις νέες φοροεπιβαρύνσεις
Οι νέες φοροεπιβαρύνσεις οδήγησαν σε απότομη αύξηση του πληθωρισμού κατά 1,6% τον Οκτώβριο.

Σε μία περίοδο κατακόρυφης πτώσης των εισοδημάτων καταγράφηκε άνοδος των τιμών σε υπηρεσίες, στις οποίες το κράτος επέφερε νέα φορολογικά βάρη (ηλεκτρισμός +16,3%, πετρέλαιο θέρμανσης +45,2%, φυσικό αέριο +17%, καύσιμα +6,6%).

Επίσης αυξήθηκαν οι τιμές σε πολλά είδη διατροφής (γαλακτοκομικά και αβγά +1,7%, ψάρια +1,5%, κρέατα +1,7%, νωπά λαχανικά +3%, νωπές πατάτες +9,4%) και σε ένδυση - υπόδηση (+1,9%).

Αποτέλεσμα των παραπάνω ανατιμήσεων ήταν να κινηθεί ανοδικά ο τιμάριθμος σε σχέση με το Σεπτέμβριο, όταν είχε υποχωρήσει κάτω από τη μία ποσοστιαία μονάδα (0,9%) για πρώτη φορά μετά τα τέλη της δεκαετίας του 1960. Θα πρέπει πάντως να τονιστεί ότι τον Οκτώβριο καταγράφηκαν και μειώσεις τιμών σε πολλά αγαθά και υπηρεσίες, που όμως δεν ήταν αρκετές για να διατηρήσουν την πτωτική του τάση.

Πληθωρισμός 1,6% μετά τις νέες φοροεπιβαρύνσεις

Ειδικότερα, μεταξύ των άλλων, υποχώρησαν οι τιμές στα ξενοδοχεία (-9,2%), στις οικιακές υπηρεσίες (-8%), στα φάρμακα (5,8%) και στις υπηρεσίες αναψυχής (-4,5%).

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του προϋπολογισμού, ο πληθωρισμός θα κλείσει το 2012 σε μέσα επίπεδα στο 1,1%, ενώ το 2013 θα περάσει σε αρνητικό έδαφος (-0,8%).

Πιο αναλυτικά, από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και από τη σύγκριση του γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή του Οκτωβρίου 2012 προς τον αντίστοιχο δείκτη του Οκτωβρίου 2011, προκύπτει αύξηση 1,6% έναντι αύξησης 3% κατά την ίδια σύγκριση του 2011 προς το 2010.

Ο γενικός δείκτης τον Οκτώβριο 2012 σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο 2012 παρουσίασε αύξηση 0,8%.
Η άνοδος του πληθωρισμού κατά 1,6% τον Οκτώβριο προήλθε κατά κύριο λόγο από τις ακόλουθες αυξήσεις:
  • 13,2% της ομάδας «Στέγαση», λόγω αύξησης των τιμών κυρίως του πετρελαίου θέρμανσης, του φυσικού αερίου και του ηλεκτρισμού. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών στα ενοίκια κατοικιών και στις υπηρεσίες επισκευής και συντήρησης κατοικίας.
  • 3% της ομάδας «Μεταφορές», λόγω αύξησης, κυρίως, των τιμών σε καύσιμα αυτοκινήτου, τέλη κυκλοφορίας, εισιτήρια αεροπλάνων. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών στα αυτοκίνητα.
  • 1,9% της ομάδας «Ενδυση και υπόδηση».
Τον Σεπτέμβριο
Μειώθηκε 7,3% η βιομηχανική παραγωγή
Συνεχίστηκε τον Σεπτέμβριο η πτωτική πορεία της βιομηχανικής παραγωγής έπειτα από ένα ανοδικό διάλειμμα τον Αύγουστο. Οπως ανακοινώθηκε από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), η βιομηχανική παραγωγή παρουσίασε μείωση 7,3% τον Σεπτέμβριο 2012, σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2011, έναντι αύξησης 2,7% που είχε καταγραφεί τον Αύγουστο.

Η παραγωγή των μεταποιητικών βιομηχανιών, που επηρεάζει άμεσα την απασχόληση, περιορίστηκε περαιτέρω κατά 6,9%. Στη μείωση αυτή συνέβαλε κυρίως η πτώση στην παραγωγή τροφίμων (5,9%), ποτών (21,3%), δερμάτων και ειδών υπόδησης (27,6%), επίπλων (33%) και επισκευής και εγκατάστασης μηχανημάτων και εξοπλισμού (25,7%).


Πηγή: ethnos

STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Πληθωρισμός 1,6% μετά τις νέες φοροεπιβαρύνσεις"

Leave a reply