[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Μετά από 2 δανειακές συμβάσεις 240 δις ευρώ και ενός PSI+ ύψους 105 δις ευρώ το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο
Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2012 Posted by STEVENIKO Δεν υπάρχει ιστορικό προηγούμενο, δεν υπάρχει ιστορικά άλλη περίπτωση σαν της Ελλάδος που ενώ προχώρησε στην μεγαλύτερη αναδιάρθρωση, συνεχίζει να παραμένει μη βιώσιμο το χρέος της.
Οι εκτιμήσεις είναι άκρως δυσοίωνες. 

Το χρέος προς ΑΕΠ ήταν στο 145-150% πριν 3-4 χρόνια για να φθάσει στο 190% το 2013 με βάση επίσημες προβλέψεις της Κυβέρνησης.

Το haircut στο χρέος που αποδεκάτισε τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία και ομολογιούχους φυσικά πρόσωπα απέτυχε παταγωδώς. 

Το χρέος θεωρητικά μειώθηκε 105 δις ευρώ αλλά σε απόλυτα μεγέθη μόλις 20 δις ευρώ και βρίσκεται πέριξ των 345-350 δις ευρώ. 

Το ΑΕΠ δηλαδή ο εθνικός παραγόμενος πλούτος από 224 δις ευρώ θα υποχωρήσει το 2013 στα 180 δις ευρώ.

Η επιδείνωση της σχέσης χρέους προς ΑΕΠ αποδίδεται αφενός στην μικρή μείωση του συνολικού χρέους αφετέρου  στην πολύ μεγάλη μείωση του εθνικού πλούτου του ΑΕΠ (Ακαθάριστου, Εγχώριου Προϊόντος).

Το χρέος από τους ιδιώτες που κατείχαν  250 δις ευρώ μειώθηκε δραστικά μεν στα 70-80 δις ευρώ αλλά αντικαταστάθηκε από νέο χρέος τα δάνεια που έχουν χορηγήσει η ΕΕ και το ΔΝΤ στην Ελλάδα.
Δηλαδή ως παράδειγμα ένας πολίτης αντί να χρωστάει 100.000 ευρώ στην Εθνική τα χρωστάει στην Deutsche bank. Άλλαξε το όνομα αλλά το χρέος παρέμεινε το ίδιο. 

Το αποτέλεσμα είναι ότι το χρέος δεν μειώθηκε αντιθέτως αυξήθηκε ως ποσοστό ως προς το ΑΕΠ θέτοντας ένα μείζον ηθικό, πρακτικό και νομικό θέμα.

Το PSI+ ήταν εγκληματική πράξη κατά της Ελλάδος τελικά. 

Όμως το μείζον θέμα της βιωσιμότητας του χρέους δεν αντιμετωπίστηκε. 

Το ελληνικό χρέος όχι μόνο δεν είναι βιώσιμο αλλά οι παράμετροι έχουν επιδεινωθεί φέρνοντας σε ακόμη πιο δυσχερή θέση την Ελλάδα. 

Το ελληνικό χρέος έχει ποιοτικά και ποσοτικά επιδεινωθεί. Το PSI+ δεν βοήθησε αντιθέτως επιδείνωσε.

Τίθεται λοιπόν εκ νέου ζήτημα πως θα καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος.  

Η πλειοψηφίας των επενδυτικών οίκων, αλλά και think tank υποστηρίζουν ότι με τα υφιστάμενα δεδομένα το ελληνικό χρέος θα συνεχίσει να επιδεινώνεται.

Η Ελλάδα θα χρειαστεί επιπλέον δάνειο δηλαδή και τρίτο πακέτο στήριξης ύψους 60 δις ευρώ θα φθάσει δηλαδή η βοήθεια στα 300 δις ευρώ ενώ ακόμη δεν θα έχει επιλυθεί το πρόβλημα της βιωσιμότητας. 

Ήδη ΔΝΤ και ΕΕ αντιδρούν και αρνούνται νέα οικονομική βοήθεια αλλά συζητούν το μείζον ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. 

Το ελληνικό χρέος γιατί δεν είναι βιώσιμο; 

Γιατί απλά το ΑΕΠ λόγω της βαθειάς ύφεσης μειώνεται δραστικά ενώ οι μελλοντικές υποχρεώσεις είναι τέτοιας κλίμακας που κάθε προσπάθεια για δημιουργία πρωτογενών πλεονασμάτων θα αποτυγχάνει. 

Η βιωσιμότητα του χρέους μπορεί να αντιμετωπιστεί; 

Πολλοί υποστηρίζουν ότι αν 

1)Μειωθεί όχι στο 1% αλλά στο 0,80% το επιτόκια στα δάνεια της Τρόικα
2)Η ΕΚΤ συμφωνήσει να ανταλλάξει τα ομόλογα που κατέχει στις τιμές κτήσης που κυμαίνονται μεταξύ 70 και 80 μονάδων βάσης με νέα ομόλογα. 

Π.Χ.  έχει αποκτήσει ελληνικά ομόλογα 1 δις ευρώ στις 70 μονάδες βάσης. Στην λήξη τους θα πάρει 1,42 δις ευρώ συν τόκους και κουπόνια. 

Με βάση ένα σχέδιο αυτά τα 420 εκατ να τα επιστρέψει στην Ελλάδα. 

Η νέα πρόταση είναι πιο πρακτική. Να αντικατασταθούν τα παλαιά ομόλογα με τιμές κτήσης 70-80 μ.β. με νέα ομόλογα όπου τα νέα ομόλογα θα είναι στις ονομαστικές τιμές. 

Δηλαδή οι 70 μ.β. του παλαιού ομολόγου να αντιστοιχούν στις 100 μ.β. του νέου ομολόγου.
Η ΕΚΤ και οι Εθνικές Κεντρικές τράπεζες κατέχουν 56 δις ευρώ χρέους που έχουν αποκτήσει με τιμές κτήσης μεταξύ 70-80 μονάδων βάσης. 

3)Η Ελλάδα να δανειοδοτηθεί από τον ESM τον μόνιμο μηχανισμό ώστε να αγοράσει τα ελληνικά ομόλογα π.χ. στην 10ετία στο 7% από 17,80%.
Τι σημαίνει αυτό ότι οι τιμές θα αυξηθούν από 31 μονάδες βάσης στην 10ετία στις 70 μονάδες βάσης.

Το κόστος θα είναι μεγάλο αλλά από την ΕΚΤ και τις Εθνικές Κεντρικές τράπεζες και τις επαναγορές θα μπορούσε να συγκεντρώσει έως 20-30 δις ευρώ. 

Όμως αποδεικνύεται ότι με 30 δις ευρώ το χρέος δεν μπορεί να καταστεί βιώσιμο ενώ η μείωση των επιτοκίων δεν αλλάζει το ήδη επιβαρυμένο χρέος. 

Το πρόβλημα του χρέους δεν είναι τα επιτόκια αλλά το ύψος των αρχικών κεφαλαίων που καθιστούν μη διαχειρίσιμο το χρέος. 

Εκ των πραγμάτων οι λύσεις αυτές είναι βοηθητικές αλλά δεν μετατρέπουν το χρέος σε βιώσιμο.
Η Ελλάδα δυστυχώς για τους Ευρωπαίους φορολογούμενους πολίτες θα πρέπει να υποστεί haircut στα επίσημα δάνεια. 

Όσο καθυστερεί η λύση αυτή τόσο θα επιδεινώνεται η χώρα και θα καθίσταται ακόμη λιγότερο βιώσιμο το χρέος.

Το haircut 50 % στα δάνεια του επίσημου τομέα σημαίνει 240 δις μείον 50% δηλαδή αντί η χώρα να χρωστάει 240 δις θα οφείλει 120 δις ευρώ. 

Η λύση αυτή θα είναι τρομερά επώδυνη για τον ευρωπαίο φορολογούμενο αλλά δεν υπάρχει άλλη λύση. 

Μεγάλο haircut στο ελληνικό χρέος στα δάνεια του επίσημου τομέα. 

Επίσης μέσω της διαδικασίας αυτής οι τράπεζες θα πρέπει να δεχθούν το ευεργέτημα του haircut να μην χρωστούν δηλαδή 27 δις οι συστημικές αλλά τα μισά περίπου 13 με 14 δις ευρώ.
Μόνο με αυτό τον τρόπο το ελληνικό χρέος μπορεί να καταστεί βιώσιμο. 

STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Μετά από 2 δανειακές συμβάσεις 240 δις ευρώ και ενός PSI+ ύψους 105 δις ευρώ το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο "

Leave a reply