[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Τη γλιτώνουν 2.500 δημόσιοι υπάλληλοι φέτος- Έρχεται «σφαγή» το 2013
Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2012 Posted by STEVENIKO


Ρεπορτάζ του Θάνου Πασχάλη


Στην πυρά της απόλυσης μέσω αξιολόγησης από το Α.Σ.Ε.Π. οδηγούνται το 2013, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, οι περισσότεροι από τους 25.000 μόνιμους και αορίστου χρόνου υπαλλήλους του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα, σύμφωνα με τις επιταγές της τρόικα και του προσφάτως ψηφισθέντος τρίτου Μνημονίου.

Την ίδια ώρα στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησηςάρχισαν να συγκεντρώνονται μέσω αποστολής και μέσω συγκεκριμένης ιστοσελίδας στο διαδίκτυο οι λίστες από κάθε δημόσια υπηρεσία με τους δεκάδες ή εκατοντάδες υπαλλήλους αορίστου χρόνου, που θα αποτελέσουν το πρώτο κύμα των μετακινήσεων. Οι περισσότερες δημόσιες υπηρεσίες έχουν αποστείλει τα στοιχεία με τον αριθμό των υπαλλήλων που θα υπαχθούν στη ρύθμιση, ενώ οι πλείστοι των δήμων και περιφερειών αρνούνται να συμπληρώσουν τη σχετική φόρμα στο διαδίκτυο.

Στις περιπτώσεις αυτές, καθώς η τελική λίστα που θα περιλαμβάνει 2.500 – 3.000 υπό μετακίνηση υπαλλήλους (ανάμεσά τους και περίπου 1.000 επίορκοι που θα τεθούν σε αυτοδίκαιη αργία) το ρόλο του εντοπισμού των υπαλλήλων, που θα μετακινηθούν λαμβάνοντας για 1 χρόνο το 75% του μισθού τους, έχουν αναλάβει οι υπηρεσίες του Υπουργείου σε συνεργασία με την Ενιαία Αρχή Πληρωμών, καθώς όλοι υπάλληλοι του δημοσίου μισθοδοτούνται πλέον από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Προσδοκία των επιτελών του Υπουργείου είναι η λίστα των υπό μετακίνηση υπαλλήλων να έχει ολοκληρωθεί έως τη Δευτέρα ώστε στη συνέχεια να ακολουθήσουν οι ατομικές διαπιστωτικές πράξεις.

Ανώτατη πηγή του Υπουργείου έλεγε στις «6ημέρες» ότι η κατηγορία όσων υπαλλήλων μετακινηθούν φέτος τη γλιτώνει και θα είναι οι μόνοι τυχεροί που θα μετακινηθούν σε άλλη υπηρεσία και δεν θα απολυθούν. Αντίθετα, οι 25.000 υπάλληλοι που προβλέπεται με το Μνημόνιο να μπουν σε διαθεσιμότητα το 2013 θα περάσουν από την «κρισάρα» του Α.Σ.Ε.Π. για το πόσοι από αυτούς θα επανέλθουν ή όχι στο δημόσιο. Για την κατηγορία των 2.500 – 3.000 μετακινούμενων υπαλλήλων φέτος εκτιμάται ότι μόνο από το Δήμο Αθηναίων (ο οποίος αρνείται να αποστείλει τη σχετική λίστα) θα μετακινηθούν 90 υπάλληλοι αορίστου χρόνου ΔΕ από τις κεντρικές υπηρεσίες και μία δημοτική επιχείρηση.

Πρόβλημα όμως αναμένεται να ανακύψει με τις λίστες, καθώς ορισμένες υπηρεσίες του δημοσίου «στύλωσαν» τα πόδια τους και ζητούν να εξαιρεθούν (όπως ισχύει για φορείς κοινωνικής ασφάλισης, νοσοκομεία, μουσεία κλπ.), ενώ θα πρέπει να εξεταστούν και ορισμένες περιπτώσεις υπαλλήλων που θα πρέπει να βγουν εκτός λίστας, καθώς εμπίπτουν στις εξαιρέσεις (με ανάπηρα παιδιά, προστάτες μονογονεϊκών παιδιών, κλπ.). Πηγή του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης μας έλεγε ότι οι μετακινήσεις που θα ολοκληρωθούν το 2013 θα γίνουν σε υπηρεσίες εντός του νομού ή της περιφέρειας όπου υπηρετεί σήμερα ένας υπάλληλος, ο οποίος θα συμπεριλαμβάνεται στη λίστα, ενώ η μεταφορά του θα γίνει σε συναφές αντικείμενο με την ειδικότητά του (ένας διοικητικός από το Υπουργείο Υγείας θα μετακινηθεί σε θέση διοικητικού σε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας του νομού που σήμερα υπηρετεί).

ΕΡΧΕΤΑΙ «ΣΦΑΓΗ» ΤΟ 2013 
 
Αν οι 2.500 – 3.000 υπάλληλοι ΔΕ αορίστου χρόνου οδηγούνται σε μετακίνηση ή αυτοδίκαιη αργία (επίορκοι) κινδυνεύουν λιγότερο να απολυθούν τα πράγματα θα είναι ιδιαίτερα αυστηρά το 2013 για τους 25.000 μόνιμους (μέσω κατάργησης οργανικών θέσεων) και αορίστου χρόνου ΥΕ και ΔΕ στο δημόσιο και στους καταργούμενους φορείς. Όπως σχεδιάζεται όλοι αυτοί οι υπάλληλοι, αφού τεθούν σε διαθεσιμότητα, θα περάσουν εντός του 2013 από αξιολόγηση μέσω του Α.Σ.Ε.Π. και μόνο οι άριστοι θα επιστρέψουν στο δημόσιο.

Τα κριτήρια της αξιολόγησης θα ορίζονται στο γνωστικό τους αντικείμενο, την ειδικότητά τους, τις σπουδές τους, την οικογενειακή κατάσταση κλπ. και θα μοριοδοτούνται με βάση συγκεκριμένη κλίμακα βαθμολόγησης. Αμφίβολο είναι εάν στα κριτήρια θα περιλαμβάνεται και ο υπηρεσιακός φάκελος του κάθε υπαλλήλου, καθώς σήμερα οι περισσότεροι βαθμολογούνται με άριστα. Η αξιολόγηση αναμένεται να ξεκινήσει τον Απρίλιο και οι 25.000 θα κληθούν με ατομικές ειδοποιήσεις να προσέλθουν στο Α.Σ.Ε.Π. και να υποβάλουν τα στοιχεία που θα τους ζητηθούν, ώστε με αυτά να μοριοδοτηθούν. Όσοι το αρνηθούν και όσοι κριθούν ανεπαρκείς ή με χαμηλή βαθμολογία θα απολυθούν, ενώ μόνο όσοι συγκεντρώσουν πολύ υψηλή βαθμολογία θα μετακινηθούν σε άλλη υπηρεσία του δημοσίου.


STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Τη γλιτώνουν 2.500 δημόσιοι υπάλληλοι φέτος- Έρχεται «σφαγή» το 2013"

Leave a reply