[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Η Δημοκρατία δοκιμάζεται στην καταστροφή
Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2012 Posted by STEVENIKO


The Guardian

 Την άνοιξη του 2010, ενώ η Αθήνα πάλευε με το ΔΝΤ και την υπόλοιπη Ευρώπη για αυτό που θα γινόταν το δάνειο έκτακτης ανάγκης, των € 110 δισ,  μια αποκαλυπτική, ανατριχιαστική φράση ξέφυγε.

Όταν στην Ελλάδα ο τότε πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, παρακάλεσε για ευνοϊκότερους όρους δανεισμού, του είπε η Άνγκελα Μέρκελ ότι η συμφωνία έπρεπε να πονάει. Σύμφωνα με ένα ρεπορτάζ της Wall Street Journal, το οποίο βασίστηκε σε καλές πηγές,η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε: «Θέλουμε να βεβαιωθούμε  ότι κανείς άλλος δεν θα το θέλει αυτό."

Αυτή σίγουρα έκανε μια καλή συμφωνία, από την πλευρά της: η Ελλάδα έχει περάσει τα τελευταία δύο χρόνια με χρηματοδοτική υποστήριξη ζωής, που έχει κάνει την κυβέρνησή της να ρετάρει, αλλά και η οποία έχει καταστρέψει την οικονομία της και πίεσε ολόκληρη τη δημοκρατία, στο χείλος της κατάρρευσης. Αυτή την εβδομάδα, στην Αθήνα αναβίωσε κάτι που έχει γίνει ένα παραδοσιακό τελετουργικό.

Κάτω από την απειλή της τρόικας των πιστωτών της (το ΔΝΤ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα), η κυβέρνηση εντόπισε περισσότερους τομείς για περικοπές και απορρύθμιση: άλλοι 8.000 δημόσιοι υπάλληλοι θα απολυθούν τα επόμενα Χριστούγεννα, ακόμη περισσότερη περικοπή των συντάξεων, των μισθών και του κατώτατου μισθού. Εν τω μεταξύ, η χώρα προχώρησε σε μια γενική απεργία και οι βόμβες μολότοφ έπεφταν στην Βουλή, ακόμη και ενώ οι βουλευτές ψήφιζαν για το πακέτο. Αν η κυβέρνηση περάσει επίσης τον προϋπολογισμό για το 2013, αυτή την Κυριακή, θα τους κόψει άλλο κομμάτι μετρητών για να συνεχίσει να πληρώνει μισθούς και άλλους λογαριασμούς.

Η τιμή για το βαρύτερο πρόγραμμα λιτότητας που έχει επιβληθεί ποτέ στην μεταπολεμική Δυτική Ευρώπη, υπήρξε σοβαρή. Η οικονομία στην Ελλάδα είναι σε σοβαρή ύφεση: φέτος το ετήσιο εθνικό εισόδημα της προβλέπεται να είναι 23% κάτω από ό, τι ήταν το 2009, δηλαδή μπορούμε να πούμε, σχεδόν το ένα τέταρτο αυτού που η οικονομία παρήγαγε, έχει εξαφανιστεί σε διάστημα τριών ετών. Εν μέρει, ως αποτέλεσμα, το βάρος του χρέους θα είναι σύντομα τρεις φορές το ΑΕΠ. Η ανεργία έχει εκτιναχθεί στα ύψη, με έναν στους δύο νέους εκτός αγοράς εργασίας.

Εισάγεις ακραίες πολιτικές, θα εξάγεις εξτρεμιστικές πολιτικές. Από ένα υπολειμμα, μόλις πριν από τρία χρόνια, η νεοναζιστική Χρυσή Αυγή, πλέον περιπολεί αποτελεσματικά σε περιοχές της Αθήνας και έχει διεισδύσει στην επίσημη αστυνομική δύναμη. Το κέντρο έχει καταρρεύσει: αφότου ενέδωσε στους όρους της κ. Μέρκελ, το ΠΑΣΟΚ του κ. Παπανδρέου έχει περάσει από το να είναι ένα αξιόπιστο, κυβερνητικό, κέντρο-αριστερό κόμμα, σε ένα κέλυφος του προηγούμενου εαυτού του. Οι δημοσιογράφοι που απειλούν να δείξουν κάποια ανεξαρτησία πνεύματος, όπως ο αξιοθαύμαστος Κώστας Βαξεβάνης, διώκονται από τους επίσημους.

Στην καρδιά της Ευρώπης, μια δημοκρατία τώρα παραπαίει στο χείλος. Είναι αλήθεια, το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης για αυτό,το έχει μια διεφθαρμένη ελληνική ελίτ, που έχει κυριαρχήσει στην πολιτική, στις επιχειρήσεις και στα μέσα ενημέρωσης για πολλές δεκαετίες. Αλλά και η υπόλοιπη ευρωζώνη είναι επίσης ένοχη: πρώτον για την επιβολή μιας αδύνατης λιτότητας και μετά, γιατί έκανε τα στραβά μάτια, σε προβλέψιμα αποτελέσματα. Η κ. Μέρκελ είχε σίγουρα δίκιο: δεν υπάρχει άλλη χώρα - στην Ευρώπη ή αλλού – πού να το θέλει αυτό.

  lefteria-news

STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for " Η Δημοκρατία δοκιμάζεται στην καταστροφή"

Leave a reply