[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Κλειδώνει το πακέτο με τους νέους φόρους στα ακίνητα
Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012 Posted by STEVENIKO

Την επόμενη εβδομάδα- εκτός απρόοπτου- θα «κλείσει» και το πακέτο των νέων φόρων στα ακίνητα, αν και μετά από μια ακόμα διακομματική σύσκεψη παραμένει ζητούμενο η εξασφάλιση των 3 δισ. ευρώ από τον Νέο Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, που θα αντικαταστήσει το «χαράτσι» της ΔΕΗ και τον ΦΑΠ.

Το βασικό χαρακτηριστικό της υπό εξέτασης κλίμακας είναι ότι θα είναι πιο προοδευτική από τη σημερινή του ΦΑΠ, καθώς θα διαθέτει 8 ή 10 κλιμάκια. Αφορολόγητο, πάντως, δεν θα υπάρχει και έτσι οι «ασκήσεις επί χάρτου» πραγματοποιούνται με βασικό σενάριο την όσο το δυνατόν πιο μικρή επιβάρυνση για ακίνητη περιουσία που δεν θα ξεπερνά τις 100.000- 150.000 ευρώ.

Όπως σημειώνουν παράγοντες που συμμετέχουν στις εν λόγω συσκέψεις «φόρος 50- 70 ευρώ το χρόνο, για ακίνητο 150.000 ευρώ προφανώς δεν μπορεί να χαρακτηριστεί απαγορευτικός», συμπληρώνοντας ότι όλα τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι καταλήγουν σε μια ελάφρυνση 50- 70% για τους μικροϊδιοκτήτες.

Ειδικά όσον αφορά, δε, σε κάποιες κατηγορίες ιδιοκτητών π.χ. ανέργους, εξετάζεται το ενδεχόμενο είτε να προβλεφθεί εξαίρεση είτε κάποιο αφορολόγητο. Προβληματισμός υπάρχει και για το ύψος του ανώτατου συντελεστή- με το βασικό σενάριο να προβλέπει 2-3%- καθώς εκτιμάται ότι ένας υψηλός συντελεστής, θα λειτουργήσει ως κίνητρο για τη μεταφορά ακινήτων από τα φυσικά πρόσωπα σε νομικά πρόσωπα, τα οποία έχουν μικρότερη φορολόγηση.

«Κλειδί» χαρακτηρίζεται η φορολόγηση των αγροτεμαχίων, απ' όπου προσδοκώνται τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ, όπως επίσης η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, με δεδομένο ότι σε πρώτη φάση θα επεκταθούν στις περιοχές που δεν εφαρμόζεται το αντικειμενικό σύστημα και σε δεύτερη φάση δεν αποκλείεται να έχουμε αύξηση στις περιοχές όπου παραμένει ανοικτή η "ψαλίδα" αντικειμενικών- εμπορικών αξιών.


Πηγή: iefimerida

STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Κλειδώνει το πακέτο με τους νέους φόρους στα ακίνητα"

Leave a reply