[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Με σημαία ανεξάρτητη Καταλονία
Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012 Posted by STEVENIKO

Ηταν μόλις πριν από 18 μήνες, όταν ο πρόεδρος της Καταλονίας αναγκαζόταν να φτάσει στο κοινοβούλιο της περιφέρειας με ελικόπτερο, επειδή του έκλειναν τον δρόμο οι αγανακτισμένοι για τις περικοπές στην υγεία και την παιδεία.


Σήμερα, εν όψει των περιφερειακών εκλογών που διεξάγονται την ερχόμενη Κυριακή, η εικόνα έχει αλλάξει άρδην και ο Αρτούρο Μας είναι το φαβορί για τη νίκη, καθώς ποντάρει στο «χαρτί» της ανεξαρτησίας.



Τον τελευταίο χρόνο, που η κρίση έχει «λυγίσει» την ισπανική οικονομία, οι Καταλανοί, οι οποίοι τάσσονται υπέρ της ανεξαρτητοποίησης από τη Μαδρίτη, έχουν αυξηθεί από το 43% στο 57%, ωστόσο, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι θεωρούν εαυτούς τόσο Ισπανούς όσο και Καταλανούς.

Ο 56χρονος Μας ανήκει στη μειοψηφία που προτάσσουν την καταλανική τους καταγωγή, όμως είναι αρκετά πραγματιστής, ώστε να διαχειριστεί αυτές τις λεπτές ισορροπίες, και όπως φαίνεται, να επωφεληθεί από αυτές. Γι' αυτό και η λέξη «ανεξαρτησία» απουσιάζει από τη φρασεολογία που χρησιμοποιεί ενώπιον των ψηφοφόρων του. Την αντικαθιστά με? ευφημισμούς, όπως «το δικό μας κράτος» ή «δικές μας κρατικές δομές».

Το τελευταίο διάστημα έχει οργώσει κυριολεκτικά την Καταλονία, υποστηρίζοντας τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία μέχρι το 2016, στα πρότυπα της Σκοτίας. Ζυγίζει, όμως, τα λόγια του: «Δεν έχω τίποτα εναντίον της Ισπανίας, απολύτως τίποτα» έλεγε πρόσφατα ενώπιον πλήθους Καταλανών, που κρατούσαν σημαίες της περιφέρειάς τους. «Από πολλές απόψεις αισθάνομαι ότι είμαι φίλος της γλώσσας, πολλών ανθρώπων στην Ισπανία, και πολλών πολιτιστικών παραδόσεων. Ομως, όπως και πριν από πολλά χρόνια, νιώθω Καταλανός. Σκέφτομαι στα καταλανικά, δεν σκέφτομαι στα ισπανικά».

Ο στόχος του

Στόχος του Μας είναι να καταφέρει να συνάψει συμφωνία με τη Μαδρίτη -η οποία όμως προς το παρόν δεν τείνει ευήκοον ους στα αποσχιστικά αιτήματα των περιφερειών- που θα επιτρέψει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος με ειρηνικό τρόπο. Η πορεία προς την ανεξαρτησία δεν θα είναι εύκολη υπόθεση και ο Μας το γνωρίζει καλά. Οταν το 1934 οι Καταλανοί ίδρυσαν δικό τους κράτος, η κατάσταση γρήγορα κλιμακώθηκε σε ένοπλη σύγκρουση και αυτό είναι κάτι το οποίο ουδείς στην Ευρώπη θέλει να δει να συμβαίνει σε κράτος - μέλος.

Ο Μας είναι καθησυχαστικός: «Είτε θα γίνει ειρηνικά, είτε δεν θα γίνει καθόλου. Δεν θα υπάρξει βία, δεν θα υπάρξει τρομοκρατία» τονίζει και παράλληλα αφήνει ανοιχτό ένα παραθυράκι, που κάνει ορισμένους από τους πιο ένθερμους εθνικιστές να πιστεύουν ότι ο πρόεδρος της περιφέρειας δίνει ένα σόου εν όψει εκλογών και ότι στην πραγματικότητα το μόνο που θέλει να επιτύχει είναι να αποσπάσει μεγαλύτερη χρηματοδότηση από τη Μαδρίτη.

Μέχρι την Κυριακή, πάντως, η σύγκρουση με την κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι είναι μονόδρομος, με την ελπίδα ότι οι πιο μετριοπαθείς Καταλανοί θα συνταχθούν μαζί του και δεν θα ρίξουν την ψήφο τους σε πιο εθνικιστικά κόμματα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα επώδυνα μέτρα που έχει λάβει όντας επικεφαλής της περιφερειακής διοίκησης.


Πηγή: e-go

STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Με σημαία ανεξάρτητη Καταλονία "

Leave a reply