[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Ανελέητοι βομβαρδισμοί στη Γάζα
Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012 Posted by STEVENIKO


Παλαιστίνιοι ένοπλοι επανέλαβαν σήμερα τις ρίψεις ρουκετών εναντίον του ισραηλινού εδάφους και το Ισραήλ συνέχισε να πλήττει στόχους στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς η ελπίδα για μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός δείχνει απατηλή, παρά τις διπλωματικές προσπάθειες που καταβάλλονται.
Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι βομβάρδισε σχεδόν 100 στόχους στη Λωρίδα της Γάζας τη νύχτα, μεταξύ τους 50 υπόγειους εκτοξευτήρες πυραύλων.

Οι βραδινές επιδρομές ρουκετών του Ισραήλ στη Γάζα κόστισαν τη ζωή σε τρεις Πλαιστίνιους δημοσιογράφους, όπως ανέφεραν ρεπορτάζ του τηλεοπτικού καναλιού Al Aqsa που διοικείται από τη Χαμάς.
Νωρίτερα, την Τρίτη ισραηλινές ρουκέτες χτύπησαν το κτίριο που στεγάζει το Γαλλικό Πρακτορείο στη Γάζα, ευτυχώς, χωρίς να υπάρξουν θύματα. Σύμφωνα με τα όσα είπε φωτογράφος του πρακτορείου που βρισκόταν στο γραφείο του την στιγμή της επίθεσης, ο στόχος των ρουκετών πρέπει να ήταν δύο ορόφους επάνω από το ειδησεογραφικό δίκτυο.
Οι παραπάνω επιδρομές σφράγισαν την έβδομη ημέρα των επιθέσεων του Ισραήλ εναντίον της Χαμάς με στόχους, κυρίως, εντός της πόλης της Γάζας.

Ρουκέτες εκτοξεύτηκαν εναντίον αρκετών ισραηλινών πόλεων, αλλά δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί. Το ισραηλινό αντιπυραυλικό σύστημα "Σιδηρούς Θόλος" αναχαίτισε και κατέστρεψε τέσσερις από τις ρουκέτες αυτές.

Παρότι αξιωματούχοι της Χαμάς ανακοίνωσαν χθες πως είναι πιθανή μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός, καμιά εκεχειρία δεν τέθηκε σε ισχύ, καθώς οι εχθροπραξίες συνεχίστηκαν με σφοδρούς βομβαρδισμούς στον παλαιστινιακό θύλακα, τη ρίψη μια νέας ρουκέτας με κατεύθυνση την Ιερουσαλήμ και το θάνατο του πρώτου ισραηλινού στρατιώτη.
Πολλές ήταν οι εκρήξεις που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας σε πολλές περιοχές, με αποτέλεσμα αυτές να μείνουν χωρίς ηλεκτρικό.
Ο Παλαιστίνιος εκπρόσωπος στον ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι η ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση έχει προκαλέσει το θάνατο τουλάχιστον 140 Παλαιστινίων και τον τραυματισμό 950 στη Λωρίδα της Γάζας, από την Τετάρτη που ξεκίνησε η ισραηλινή επιχείρηση "Αμυντικός Πυλώνας".

Ο Ριάντ Μανσούρ ενημέρωσε τον διεθνή οργανισμό για το νέο απολογισμό των θυμάτων, σε επιστολή του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ζητώντας από τα 15 κράτη μέλη του να καταδικάσουν την ισραηλινή επιχείρηση. Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας εξέτασαν χθες βράδυ αίτημα των αραβικών χωρών που ζητούν να διεξαχθεί δημόσια συνεδρίαση για την κρίση στη Γάζα. Οι δυτικοί διπλωμάτες αν και έκριναν ότι θα μπορούσε να μπλοκάρει τις προσπάθειες για την επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα, τελικά συμφώνησαν μια δημόσια συνεδρίαση να διεξαχθεί σήμερα στις 22.00 ώρα Ελλάδος.

Ο Παλαιστίνιος εκπρόσωπος διευκρίνισε στην επιστολή του ότι υπάρχουν "πολλά παιδιά" ανάμεσα στους 140 νεκρούς Παλαιστίνιους. Συνολικά πέντε Ισραηλινοί, μεταξύ τους ένας στρατιώτης, σκοτώθηκαν από ρουκέτες.

Σύμφωνα με τη Χαμάς, υπό τον έλεγχο της οποίας τελεί η Λωρίδα της Γάζας, ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε 136.

Οι ΗΠΑ δήλωσαν χθες αντίθετες σε μια απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την κατάσταση στη Γάζα, κρίνοντας ότι θα ήταν "αντι-παραγωγική" και ότι δεν "βοηθούσε διόλου στις διπλωματικές προσπάθειες που καταβάλλονται".

Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον συναντήθηκε αργά χθες στην Ιερουσαλήμ με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, τον ομόλογό της Αβίγκντορ Λίμπερμαν και τον υπουργό Άμυνας Εχούντ Μπαράκ, πριν μεταβεί στη Ραμάλα για διαβουλεύσεις σήμερα το πρωί με τον παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς. Η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας επανέλαβε ότι "η δέσμευση των ΗΠΑ ως προς την ασφάλεια του Ισραήλ είναι σταθερή και ισχυρή σαν βράχος. Για το λόγο αυτό πιστεύω ότι είναι σημαντικό να υπάρξει μια αποκλιμάκωση στη Γάζα", είπε σε σύντομη συνέντευξη Τύπου. Η Κλίντον θα ταξιδέψει αργότερα σήμερα στην Αίγυπτο για συνομιλίες με τον πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι.

Ο ισραηλινός εκπρόσωπος Mark Regev δήλωσε στο BBC σχετικά με την εκεχειρία: «Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η Χαμάς θα ήταν κάτι περισσότερο από χαρούμενη με μια ανάπαυλα, ένα time out... ούτως ώστε να ξεκουραστούν τα μέλη της, να πάρουν δυνάμεις και να οπλιστούν καλύτερα, πράγμα που θα είχε σαν αποτέλεσμα να δούμε νέες ρουκέτες να προσγειώνονται στο Ισραήλ την ερχόμενη εβδομάδα ή τον ερχόμενο μήνα. Κάτι τέτοιο, μας είναι παντελώς αδιάφορο» ήταν τα λόγια τού Ragev. Αργότερα μέσα στην Τρίτη, ο Izzat Risheq, υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Χαμάς, δήλωνε πως είναι πιθανό να υπάρξει συμφωνία εντός της Τετάρτης.

Μέχρι και αυτή την ώρα, πολλές περιοχές της Γάζας παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό, σύμφωνα με τα όσα η ανταποκρίτρια του BBC στη Γάζα, Lyse Doucet, έγραψε στον λογαριασμό της στο Twitter, αναφέροντας ότι ακόμα ακούγονται δυνατές εκρήξεις.




Στο παρακάτω βίντεο μπορείτε να παρακολουθήσετε πώς αντιμετωπίζουν, στην καθημερινότητά τους, οι κάτοικοι του Τελ Αβίβ τις ρουκέτες από την παλαιστινιακή πλευρά:





Ο Τόνι Μπλερ, που βρέθηκε στο Ισραήλ για να πάρει μέρος στις συνομιλίες για εκεχειρία, μιλά για την κρίση στη Γάζα:





Πηγή: protothema

STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Ανελέητοι βομβαρδισμοί στη Γάζα"

Leave a reply