[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Προέλαση των ανταρτών στη Συρία
Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2012 Posted by STEVENIKO


Οι αντάρτες προέλασαν το Σάββατο στη Συρία, καταλαμβάνοντας θέσεις των στρατευμάτων του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ σε πολλές περιοχές της χώρας, σε μια σύγκρουση που σημαδεύτηκε από βιαιοπραγίες και από τις δύο πλευρές, την παραμονή μιας κρίσιμης συνάντησης της αντιπολίτευσης στο Κατάρ.

Έπειτα από τη διεθνή καταδίκη των βίντεο που δείχνουν αντάρτες να σκοτώνουν εν ψυχρώ στρατιώτες, νέες εικόνες που «ανέβασε» στο Διαδίκτυο το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (OSDH) και γυρίστηκαν, σύμφωνα με την ίδια πηγή, πριν από πολλούς μήνες σε άλλες περιοχές της χώρας, δείχνουν υποστηρικτές του καθεστώτος να αποτελειώνουν αντάρτες κρατούμενους ή να ακρωτηριάζουν πτώματα.

Επιδιώκοντας να αφαιρέσουν από το καθεστώς τον έλεγχο του ουρανού, το βασικό πλεονέκτημά του, αντάρτες μαχητές πήραν για κάποιες ώρες τον έλεγχο της βάσης αεροπορικής άμυνας της Ντουίλα και επιτέθηκαν στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ταφτάναζ, στην περιοχή Ιντλέμπ (βορειοδυτική Συρία). Στην Ντουίλα, οι αντάρτες διέρρηξαν το απόθεμα εξοπλισμών της βάσης, αλλά αναγκάστηκαν στη συνέχεια να εγκαταλείψουν τους πολύ βαρείς πυραύλους και να αποχωρήσουν όταν η αεροπορία βομβάρδισε την εγκατάσταση, σύμφωνα με βίντεο που «ανέβασαν» μαχητές. Οι αντάρτες προωθήθηκαν επίσης στην Ντούμα, στα περίχωρα της Δαμασκού, καταλαμβάνοντας τρία σημαντικά κτίρια από το στρατό, σύμφωνα με το OSDH.

Για τον Τόμας Πιερέτ, επίκουρο καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου και ειδικό στη Συρία, «η προώθηση των ανταρτών στο βορρά μοιάζει αμετάκλητη». «Αφότου κατέλαβε τη στρατηγική πόλη Μάαρετ αλ-Νούμαν πριν από τρεις εβδομάδες, το καθεστώς δεν έκανε τίποτε άλλο από το να χάσει έδαφος στην περιοχή και οι δυνάμεις που το καθεστώς διατηρεί στο βορρά είναι πλήρως αφιερωμένες στην υπεράσπιση του Χαλεπιού», της μεγάλης μητρόπολης στην οποία μαίνονται εδώ και τρεις μήνες οι μάχες.

Αντίθετα, η προώθηση των ανταρτών στην Ντούμα είναι πιο ευάλωτη: «Είναι μια επίδειξη δύναμης των ανταρτών, που ξαναπαίρνουν την πρωτοβουλία και τα κέρδη τους υπογραμμίζουν επίσης την έλλειψη προσωπικού από την οποία πάσχει ο στρατός, ανίκανος να διατηρήσει τις θέσεις του μεσοπρόθεσμα. Όμως το καθεστώς διατηρεί στη Δαμασκό αρκετά πιστά στρατεύματα, καλά εκπαιδευμένα και καλά εξοπλισμένα για να εξαπολύσουν μια νέα καταστροφική αντεπίθεση», εκτιμά ο Πιερέτ. Το Σάββατο, τουλάχιστον 168 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τη βία --66 πολίτες, 54 στρατιώτες και 48 αντάρτες--, σύμφωνα με προσωρινό απολογισμό του OSDH, που έχει καταγράψει περισσότερους από 36.000 νεκρούς από το Μάρτιο του 2011.

 Πόλεμος εικόνων

Αν οι αντάρτες προωθούνται στο έδαφος, η αντιπολίτευση έχει δυσκολίες να οργανωθεί. Την Κυριακή (σήμερα) διάφορες πλευρές συναντώνται στην Ντόχα γύρω από το Συριακό Εθνικό Συμβούλιο (CNS), ενώ η Ουάσινγκτον ασκεί πιέσεις ώστε ο συνασπισμός αυτός να ξεπεράσει τις διαιρέσεις του και να διευρύνει την αντιπροσωπευτικότητά του. Για να προετοιμάσει τη σύνοδο, μια εικοσαριά αντιπολιτευόμενων, μελών ή όχι του CNS, μεταξύ των οποίων και εκπρόσωποι των Κούρδων, της αριστεράς και των Αδελφών Μουσουλμάνων, συναντήθηκαν την Πέμπτη στο Αμάν, όπου πρότειναν τη δημιουργία μιας καινούριας αρχής που θα συνενώνει όλες τις πολιτικές τάσεις καθώς και τη δημιουργία σύντομα μιας κυβέρνησης σε εξορία.

Η νέα αρχή αναμένεται να συνενώσει «τα 14 μέλη του εκτελεστικού γραφείου του CNS, τρία μέλη του Εθνικού Κουρδικού Συμβουλίου, τοπικούς εκπροσώπους πολιτικούς και στρατιωτικούς, ιστορικές φυσιογνωμίες της αντιπολίτευσης και θρησκευτικούς ηγέτες», σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο, τον Μοχάμεντ αλ-Ότρι. Παράλληλα, η κυβερνητική καθημερινή εφημερίδα Ας-Σάουρα απέκλεισε κάθε διαπραγμάτευση με το CNS, χαρακτηρίζοντάς τη οργάνωση «μισθοφόρων». Την επομένη της διεθνούς κατακραυγής που προκάλεσε ένα βίντεο που δείχνει αντάρτες να αποτελειώνουν εν ψυχρώ τραυματισμένους στρατιώτες, το OSDH μετέδωσε εικόνες που δείχνουν αυτή τη φορά φιλοκυβερνητικούς μαχητές να κόβουν τα αυτιά πτωμάτων και να πυροβολούν κρατούμενους.

Σύμφωνα με το OSDH, το πρώτο βίντεο γυρίστηκε τον Ιούλιο στην περιοχή της Λαττάκειας (βορειοδυτικά). Δείχνει έναν άνδρα με στολή αγγαρείας να πλησιάζει ένα πτώμα, κραδαίνοντας ένα αυτί και ένα μαχαίρι, γελώντας: «Ορίστε το αυτί ενός σκυλιού, θα τους δώσουμε ένα μάθημα», λέει ο άνδρας με το πρόσωπο στην κάμερα, αναφερόμενος προφανώς στους αντάρτες. Λίγο πιο μακριά, επτά άνδρες με ακρωτηριασμένα σώματα, προφανώς νεκροί, βρίσκονται στο έδαφος. Ένας άνδρας με στολή αγγαρείας πλησιάζει ένα πτώμα και του κόβει το αυτί με ένα μαχαίρι μπροστά στην κάμερα. «Μην το κάνεις αυτό, είμαστε (με) το καθεστώς», λέει ένας άλλος.

Το άλλο βίντεο, που γυρίστηκε το Φεβρουάριο στην Ντεράα (νότια), σύμφωνα με το OSDH, δείχνει κάποια πρόσωπα, άλλους με πολιτικά και άλλους με στολή αγγαρείας, να αποτελειώνουν με αυτόματο όπλο ανθρώπους που φαίνεται να είναι αντάρτες. Στη Δαμασκό, ο δικηγόρος Ανουάρ Μπούνι, διευθυντής του Συριακού Κέντρου για τις Σπουδές και την Έρευνα στο Δίκαιο, δήλωσε πως είναι πολύ ανήσυχος για την υγεία του συναδέλφου του Χαλίλ Μαατούκ, ο οποίος συνελήφθη πριν από ένα μήνα. Φίλοι του συγγραφέα Ντάχερ Άιτα, επικριτή του καθεστώτος, ανακοίνωσαν πως συνελήφθη την Πέμπτη.



Πηγή: kathimerini

STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Προέλαση των ανταρτών στη Συρία"

Leave a reply