[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Ιρανή χήρα η Μόνικα Μπελούτσι
Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2012 Posted by STEVENIKO

Ταινίες από κάθε γωνιά του πλανήτη, εκπλήξεις στη μεγάλη οθόνη, σημαντικοί προσκεκλημένοι, διάσημοι ηθοποιοί του Χόλιγουντ, αφιερώματα και εκδηλώσεις θα παρακολουθήσουν όσοι τυχεροί βρεθούν στην συμπρωτεύουσα για το 53ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.


Το Φεστιβάλ πιστό στο ραντεβού του με το σινεφίλ κοινό, θα πραγματοποιηθεί φέτος από τις 2 έως τις 11 Νοεμβρίου 2012 στην ιστορική έδρα του θεσμού, Ολύμπιον και Παύλος Ζάννας και στις αίθουσες του Λιμανιού, Τζον Κασσαβέτης, Σταύρος Τορνές, Τώνια Μαρκετάκη και Φρίντα Λιάππα.

Αφιέρωμα στον Μπαχμάν Γκομπαντί

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται το αφιέρωμα στον Ιρανό σκηνοθέτη Μπαχμάν Γκομπαντί. Ο σπουδαίος σκηνοθέτης του σύγχρονου ιρανικού σινεμά υφαίνει έναν κινηματογράφο που τολμά και θίγει ζητήματα ιστορίας, κουλτούρας, κοινωνικής διαστρωμάτωσης, πολιτικών πεποιθήσεων. Αυτοεξόριστος από το 2009, ο Γκομπαντί επιστρέφει στη μεγάλη οθόνη, με την πρώτη του ταινία στην περίοδο της εξορίας του, Η εποχή του ρινόκερου / Rhino’s Season όπου πρωταγωνιστεί η Μόνικα Μπελούτσι. Η Ιταλίδα ηθοποιός υποδύεται έναν ρόλο εντελώς κόντρα σε αυτά που την έχουμε συνηθίσει, παίζοντας μια ιρανή χήρα. Για τον συγκεκριμένο ρόλο η ηθοποιός έμαθε να μιλά φαρσί τα ιρανικά.
Γνωστές παρουσίες στο Φεστιβάλ

Σε μια γρήγορη ανασκόπηση αξίζει να σημειωθεί ότι στην ταινία έναρξης Holy Motors του Λεό Καράξ αναπάντεχες παρουσίες όπως αυτές των Κάιλι Μινόγκ,  Εύα Μέντες, Ντενί Λαβάν και Μισέλ Πικολί θα γεμίσουν τη μεγάλη οθόνη. Η ταινία που προκάλεσε αίσθηση στο φετινό φεστιβάλ των Καννών (βραβείο Νεότητας), αφηγείται την 24ωρη σουρεαλιστική οδύσσεια του αινιγματικού κυρίου Όσκαρ στους δρόμους ενός ονειρικού Παρισιού, μέσα από ένα διαδοχικό παιχνίδι ρόλων και μεταμορφώσεων.


Άλλη μια γνωστή παρουσία αυτή της Ιζαμπέλ Ιπέρ η οποία μετά το «Hostage» του Φιλιππινέζου Μπριγιάντε Μεντόζα πρωταγωνιστεί στο τελευταίο φιλμ του κορεάτη δημιουργού Χονγκ Σανγκ-σου «In another country» παίζοντας μάλιστα σε τρεις διαφορετικούς ρόλους. Το φιλμ έχει επιλεγεί ως ταινία λήξης της εφετινής διοργάνωσης.


Η Ιζαμπέλα Ροσελίνι επιστρέφει στο πλευρό του Καναδού σκηνοθέτη Γκάι Μάντιν και μαζί με τον Τζέισον Πάτρικ παίζουν στο «Keyhole» (Ανοιχτοί Ορίζοντες) ένα οικογενειακό - γκανγκστερικό δράμα με φόντο την εποχή της ποτοαπαγόρευσης στις Ηνωμένες Πολιτείες.












 
Αφιέρωμα Θόδωρος Αγγελόπουλος

Το 53ο ΦΚΘ τιμά τον Θόδωρο Αγγελόπουλο, μέσα από ένα αφιέρωμα που περιλαμβάνει ένα πλέγμα αλληλοσυμπληρούμενων δράσεων: την προβολή τριών ταινιών - σταθμών στην πορεία του σκηνοθέτη - Ο θίασος (1974), Ταξίδι στα Κύθηρα (1984) και Τοπίο στην ομίχλη (1988) - την ανοιχτή συζήτηση «Μιλώντας για τον Θόδωρο Αγγελόπουλο», καθώς και τη συναυλία της Ελένης Καραΐνδρου «Μουσική και τραγούδια για τις ταινίες του Θόδωρου Αγγελόπουλου». Το αφιέρωμα συνοδεύεται επίσης από πλήρη δίγλωσση έκδοση για το σύνολο του  έργου του Θόδωρου Αγγελόπουλου.


Ελληνικές ταινίες 2012
Συνολικά 14 ελληνικές ταινίες θα πραγματοποιήσουν πρεμιέρα στη Θεσσαλονίκη, συμμετέχοντας στις επιμέρους ενότητες του 53ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης - Διεθνές Διαγωνιστικό, Ελληνικές Ταινίες 2012, Ελληνικές Συμπαραγωγές και Ειδικές Προβολές. Εκτός από αυτές τις 14 ελληνικές πρεμιέρες, στην Ψηφιακή Βιβλιοθήκη της Αγοράς του ΦΚΘ θα ενταχθούν 19 ελληνικές ταινίες, δίνοντας την ευκαιρία στους δημιουργούς τους να προωθήσουν το έργο τους και να έρθουν σε επαφή με επαγγελματίες του κινηματογραφικού χώρου. Ξεχωριστή θέση στο ελληνικό πρόγραμμα της διοργάνωσης έχει το αφιέρωμα στο Θόδωρο Αγγελόπουλο, τον δημιουργό που συνδέθηκε στενά με την πορεία και την εξέλιξη του θεσμού. Επίσης, θα παρουσιαστούν σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας, οι ελληνικές ταινίες που βραβεύτηκαν στο πρόσφατο Φεστιβάλ της Δράμας. Οι ελληνικές ταινίες διαγωνίζονται για το βραβείο κοινού Fischer, το οποίο απονέμεται στη μνήμη του Μιχάλη Κακογιάννη.


Περισσότερες πληροφορίες για το φετινό φεστιβάλ στο filmfestival



Πηγή: protothema

STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Ιρανή χήρα η Μόνικα Μπελούτσι"

Leave a reply