[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Το φυσικό αέριο της Κύπρου ζητάει τώρα η Τρόικα!
Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2012 Posted by STEVENIKO

Στο σημείο μηδέν βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις της Τρόικα με την κυπριακή κυβέρνηση, καθώς οι τροϊκανοί εφαρμόζουν την συνταγή της αργοπορίας για να αυξήσουν την πίεση, ενώ ζητούν ως υποθήκη τα μελλοντικά έσοδα από το φυσικό αέριο της χώρας για να δώσουν «πράσινο φως» για παροχή δανείου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Εθνος της Κυριακής», η Τρόικα βρίσκεται στην Λευκωσία και εντείνει τις πιέσεις προς την κυβέρνηση Χριστόφια ώστε να δεχτεί ένα σκληρό Μνημόνιο -ως αντάλλαγμα για δανειοδότηση- το οποίο θα προβλέπει ακόμα και την υποθήκευση των εσόδων από το φυσικό αέριο που βρέθηκε στο περίφημο «Οικόπεδο 12». Όπως έχει αναφέρει το iefimerida.gr, ο Πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας έχει χαρακτηρίσει τους όρους της Τρόικα «πολύ δύσκολους να γίνουν αποδεκτοί». Ωστόσο, η κυπριακή κυβέρνηση είναι με την πλάτη στον τοίχο καθώς οι μέχρι τώρα διαπραγματεύσεις δεν έχουν θετική έκβαση και τα κρατικά ταμεία είναι κοντά στο μηδέν.

Σημεία τριβής είναι το ποσό της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών (η Κύπρος την υπολογίζει στα 6 δισ., η ΕΕ στα 8 ενώ το ΔΝΤ την ανεβάζει στα 10 δισ.), η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, οι ιδιωτικοποιήσεις και η εποπτεία ιδρυμάτων. Γι' αυτό το λόγο, συνεχίζει το δημοσίευμα, η κυπριακή κυβέρνηση έσπευσε να παραδεχτεί ότι «ασφαλώς ένα μέρος των εσόδων» από την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου «θα πηγαίνει για την εξόφληση του δανείου που θα συναφθεί με την Τρόικα».

Την ίδια ώρα, τα ταμειακά διαθέσιμα της Κύπρου τελειώνουν, και όπως έχει δηλώσει η ίδια η κυβέρνηση θα υπάρξει πρόβλημα με τους μισθούς και τις συντάξεις του Δεκεμβρίου, πράγμα που αυξάνει περισσότερο την πίεση που δέχεται ο Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος δεν έχει άλλα περιθώρια καθώς τον Φεβρουάριο διεξάγονται στη μεγαλόνησο προεδρικές εκλογές...
Πηγή: iefimerida


STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Το φυσικό αέριο της Κύπρου ζητάει τώρα η Τρόικα!"

Leave a reply