[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Στο... ράφι τα Ι.Χ
Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2012 Posted by STEVENIKO


Επίπεδα της δεκαετίας του ’70 καταγράφεται στην αγορά αυτοκινήτου… Αφού η πτώση στις πωλήσεις Ι.Χ. αγγίζει το 48,5% τον Σεπτέμβριο του 2012, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρσι, καθώς διατέθηκαν μόλις 3.463 νέα I.X. έναντι 6.718 οχημάτων, ενώ οι εταιρικές πωλήσεις για ακόμη έναν μήνα βρίσκονται πολύ υψηλά, καταλαμβάνοντας το 35% των συνολικών ταξινομήσεων.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών της αγοράς, η «κατρακύλα» θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες του 2012, με αποτέλεσμα το έτος να κλείσει με λιγότερες από 55.000 πωλήσεις, παραπέμποντας σε επιδόσεις που είχαν καταγραφεί τη δεκαετία του ’70!!!
Ειδικότερα, το 1975 πουλήθηκαν 50.807 νέα I.X., το 1976 οι πωλήσεις ανήλθαν σε 58.455 οχήματα και το 1977 κυμάνθηκαν σε 98.911 αυτοκίνητα…

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της μείωσης του ενδιαφέροντος για αγορά αυτοκινήτων από οδηγούς είναι το γεγονός ότι αρκετές γνωστές επιχειρήσεις εμπορίας αυτοκινήτων έχουν γεμίσει τις βιτρίνες τους με… ποδήλατα!!!

 Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Εμπόρων Εισαγωγέων Αυτοκινήτων Ελλάδος, η πολιτική που εφαρμόστηκε στο αυτοκίνητο μας γύρισε 40 χρόνια πίσω! Αν εξακολουθήσει η ίδια πολιτική και δεν παρθούν μέτρα, η δεκαετία του ’70 θα αποτελεί όαση μπροστά στην πρόκληση της δεκαετίας του ’50, οπότε κυκλοφορούσαμε με άλογα και κάρα…

Σε επίπεδο έτους, η αγορά στο 9μηνο καταγράφει πτώση 42,5% καθώς έχουν πουληθεί μόλις 45.535 νέα I.X. έναντι 79.230 οχημάτων, ενώ, αν συγκρίνει κανείς το τρέχον έτος με το 2010, η πτώση που σημειώνεται ξεπερνά το 63%!

Απόσυρση

Εν τω μεταξύ, από πλευράς κυβερνητικών πρωτοβουλιών ώστε να τονωθούν οι πωλήσεις και ο κλάδος γενικότερα, όχι μόνο δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα, αλλά εξετάζεται και να αυξηθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο υγραέριο κίνησης κατά 165%, δημιουργώντας «ταραχή» σε όσους έχουν ήδη τοποθετήσει συσκευές υγραεριοκίνησης στα οχήματά τους αλλά και στους εισαγωγείς και εμπόρους καθώς αποτελούσε τη μοναδική πηγή εσόδων στα συνεργεία τους.

Παράλληλα, η απόσυρση παλαιών I.X. λήγει στις 20 Δεκεμβρίου και κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πως το μέτρο θα συνεχιστεί και το 2013, ενώ από την άλλη πλευρά οι εισαγωγείς μεταχειρισμένων I.X. αναμένουν ακόμη την παράταση εκτελωνισμού των οχημάτων Euro 4 με χαμηλό συντελεστή.

Η κρίση και η οικονομική δυσπραγία φαίνεται ότι χτύπησε με πολλούς τρόπους την αυτοκίνηση. Σε ό,τι αφορά τα τέλη κυκλοφορίας, αυξάνεται σε σχέση με πέρυσι ο αριθμός των πολιτών που θα επιστρέψουν τις πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων τους επειδή αδυνατούν να τα πληρώσουν.

Καταθέτουν πινακίδες

Όπως δείχνουν τα στοιχεία από τις εφορίες, είναι πολλοί αυτοί που βιάζονται να προλάβουν τις προθεσμίες για την παράδοση των πινακίδων, έστω και εάν αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να αποχωριστούν το αυτοκίνητό τους.

Πρόσφατα στοιχεία δείχνουν πως μέχρι τις 30 Νοεμβρίου του 2011 καταγράφηκε συνολική αύξηση των καταθέσεων πινακίδων, στις ανά την Ελλάδα ΔΟΥ, που αγγίζει και το 200% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2010, ενώ οι επικεφαλής των εφοριών εκτιμούν πως τον Δεκέμβριο θα σπάσει κάθε προηγούμενο ρεκόρ η κατάθεση πινακίδων.

Πινακίδες καταθέτουν ακόμα και μεγάλα γραφεία ενοικιάσεως αυτοκινήτων! Συγκεκριμένα, στο Ηράκλειο Κρήτης μόνο από τα ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα έχουν κατατεθεί πάνω από 10.000 πινακίδες! Εν τω μεταξύ στον Νομό Λάρισας πέρυσι είχαν κατατεθεί περισσότερες από 3.000 πινακίδες, αριθμός κατά 30% αυξημένος σε σχέση με το 2011, ενώ φέτος οι εφοριακοί περιμένουν να σημειωθεί ρεκόρ παράδοσης πινακίδων, γι’ αυτό συστήνουν στους πολίτες να μην το αφήσουν για την τελευταία στιγμή...

Ωστόσο, φαίνεται ότι τα έσοδα με τη μεγαλύτερη απώλεια είναι εκείνα που προέρχονται από τα τέλη ταξινόμησης, καθώς από το 1,5 δισ. ευρώ έχουν πέσει σε μόλις 38 εκατ. ευρώ! Μάλιστα, σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, οι απώλειες από τις καταθέσεις 711.000 πινακίδων φτάνουν τα 140 εκατομμύρια ευρώ.


Πηγή: topontiki

STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Στο... ράφι τα Ι.Χ"

Leave a reply