[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Τα μέτρα ψηφίστηκαν, η δόση... χάθηκε
Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012 Posted by STEVENIKO

Στη φράση "μακάρι να κάνουμε Χριστούγεννα με τη δόση" - που διατύπωσε κεντρικός παράγοντας της ελληνικής οικονομίας - συμπυκνώνεται η ανησυχία για την έγκαιρη εκταμίευσης της δόσης, η οποία όπως όλα δείχνουν θα καθυστερήσει για εβδομάδες.

"Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας" σχολίασε την Παρασκευή ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, ωστόσο οι δηλώσεις των δανειστών εξακολουθούν να είναι θολές.

Ο κ. Στουρνάρας, μετά από συνάντηση με τον πρωθυπουργό, δήλωσε: "Ουδείς λόγος ανησυχίας υπάρχει. Η Ελλάδα κάνει ό,τι πρέπει να κάνει. Η Ευρωζώνη θα κάνει ό,τι πρέπει να κάνει. Η δόση θα εκταμιευθεί. Τη Δευτέρα περιμένουμε μια πολιτική δήλωση".

Μετά τον Β. Σόιμπλε, ο οποίος ορθά-κοφτά έβαλε πάγο στην εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ για την Ελλάδα, και ευρωπαίος υψηλόβαθμος αξιωματούχος, μιλώντας στο Bloomberg υπό καθεστώς ανωνυμίας, έκανε λόγο για καθυστέρηση, βάζοντας στο τραπέζι μία νέα ημερομηνία: την 26η Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του "Βήματος", κύκλοι των Βρυξελλών εξηγούν ότι η διαπραγμάτευση με την τρόικα δεν έχει ολοκληρωθεί, παρά τη ψήφιση των μέτρων, καθώς απομένουν ακόμη επιφυλάξεις σε ορισμένα σημεία.

Συγκεκριμένα, η τρόικα ζητεί διορθωτικές κινήσεις καθώς και την πλήρη εκτέλεση μια λίστας προαπαιτούμενων δράσεων (prior actions) που δεν έχουν ολοκληρωθεί.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, η τρόικα έχει σοβαρές επιφυλάξεις στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων, καθώς θεωρεί ότι οι τελευταίες ρυθμίσεις δίνουν τη δυνατότητα στη Βουλή να μπλοκάρει ιδιωτικοποιήσεις που έχουν αποφασιστεί έχουν προχωρήσει από το αρμόδιο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ). Αν δεν επιλυθεί αυτό το θέμα θεωρείται δύσκολη η εκταμίευση.

"Αν εμπλακεί η Βουλή στην κύρωση των συμβολαίων θα δημιουργηθεί μεγάλο πρόβλημα γιατί κανείς δεν θα βάλει τα λεφτά του αν υπάρχει η δυνατότητα να ακυρωθεί το συμβόλαιο στο κοινοβούλιο", λένε κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών με γνώση των εν εξελίξει συζητήσεων με την τρόικα για το ζήτημα που έχει ανακύψει.

Παράλληλα, εκκρεμούν και άλλα ζητήματα:

- Η κατοχύρωση με νόμο της ρήτρας αυτόματης λήψης νέων μέτρων σε περίπτωση αποκλίσεων στην εκτέλεση του Προϋπολογισμού και αντιστοίχως της ελάφρυνσης του βάρους για τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα αν τα πράγματα πάνε καλύτερα.

- Τα χαρακτηριστικά του Ειδικού Λογαριασμού, στον οποίο θα μπαίνουν οι δόσεις προς την Ελλάδα.

- Η βιωσιμότητα του χρέους

- Το χρηματοδοτικό κενό που θα προκύψει από τη διετή επιμήκυνση.


Πηγή: nooz

STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Τα μέτρα ψηφίστηκαν, η δόση... χάθηκε"

Leave a reply