[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Οι ταινίες της εβδομάδας
Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012 Posted by STEVENIKO


Σίγουρα θα ήταν πιο ροζ. Και μάλλον σιροπιαστός. Αλλά σίγουρα ανέμελος. Η αισιοδοξία του Έλληνα σκηνοθέτη ίσως είναι τελικά απαραίτητη, όσο παράταιρη ή εξωγήινη κι αν φαντάζει... Δεν υποστηρίζω ότι θα δείτε καλό σινεμά, αλλά σίγουρα θα αλαφρώσει για λίγο το μυαλό σας. Για να δείτε σωστή ταινία, κινηματογραφική και μοναδική, υπάρχει το “Σώμα με σώμα” - αδυσώπητη, αλλά φουλ ανθρώπινη. Ε, και μετά για εκτόνωση, οι “Πέντε θρύλοι” ισιώνουν με ευκολία ταλαιπωρημένες και στραβές διαθέσεις.
 
Αν...  Του Χριστόφορου Παπακαλιάτη

Δραματική κομεντί, 2012, Ελλάδα. 1 ώρα και 40 λεπτά. Με τους: Χριστόφορο Παπακαλιάτη, Μαρίνα Καλογήρου, Μάρω Κοντού, Γιώργο Κωνσταντίνου

Με ρωτάνε οι φίλοι μου πώς είναι η ταινία του Χριστόφορου Παπακαλιάτη. Και τους απαντώ: Όπως ακριβώς θα την περιμένατε. Το «Αν...» μια ρομαντική δραματική ταινία, εμπνέεται από τον «Απρόσμενο έρωτα» με την Γκουίνεθ Πάλτροου (και άλλες πολλές ταινίες) και παρουσιάζει δυο διαφορετικές ιστορίες για το πώς θα μπορούσε δυνητικά να εξελιχθεί η ζωή του πρωταγωνιστή Χριστόφορου: μαζί ή χώρια από τον μεγάλο έρωτά του. Με ένα γλυκό εύρημα που εμπλέκει τη Μάρω Κοντού και τον Γιώργο Κωνσταντίνου, ο Παπακαλιάτης βγάζει ρίζες στην Πλάκα, την οποία κινηματογραφεί από κάθε δυνατή οπτική γωνία και φυτεύει εκεί έναν εξωγήινο έρωτα δύο εξωγήινων ανθρώπων, οι οποίοι ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο φαίνεται πως σ’ αυτό το εξωγήινο σύμπαν, ναι, θα μπορούσαν να συνυπάρξουν. Πολλή λατέρνα, Adele, βλέμματα όλο νόημα, στριφογυριστές αγκαλιές στον αέρα, μαλλιά που ανεμίζουν και δάκρυα που αναβλύζουν και πολλά άλλα αναμενόμενα κλισέ συνθέτουν μια απρόσμενα... ευχάριστη ταινία, η οποία βλέπεται νεράκι και δεν αφήνει ούτε ένα συννεφιασμένο σημαδάκι στο μυαλό ή την καρδιά σου. Πρέπει να παραδεχτώ πως δεν είναι λίγο. Όπως και να έχει, ο Χριστόφορος θα σας καλύψει όποια κι αν είναι η διάθεσή σας, θετική, ειρωνική ή απλά περίεργη. 


Σώμα με σώμα / Rust and Bone

Του Ζακ Οντιάρ. Δραματική, 2012, Γαλλία. 2 ώρες. Με τους: Μαριόν Κοτιγιάρ, Ματιάς Σενέρτς 

Ο Ζακ Οντιάρ επιστρέφει μετά τον «Προφήτη» με μια ακόμα υπέροχη, συγκλονιστική ταινία, στην οποία καταφέρνει πάλι να προσδώσει μια ανεξήγητη οικειότητα: σα να υπήρχε ήδη κάπου μέσα σου αυτή η ιστορία, και να ήξερες ότι μόνο από εκείνον μπορείς να τη δεις. Η Μαριόν Κοτιγιάρ υποδύεται μια γυναίκα, η οποία χάνει τα πόδια της σε ένα ατύχημα και βρίσκει τον πιο απρόβλεπτο σύμμαχο στο πρόσωπο ενός παράνομου μποξέρ και αμελούς πατέρα ενός μικρού παιδιού. Η ιστορία τους δεν είναι ερωτική (αρχικά), είναι βαθιά ανθρώπινη και συγκινητική, όπως και η ερμηνεία των δυο ηθοποιών. 






Οι πέντε θρύλοι / The Rise of the Guardians

Του Πίτερ Ράμσεϊ. Κινούμενα σχέδια, 2012, ΗΠΑ. 1 ώρα και 37 λεπτά. Με τις φωνές των: Αντίνοου Αλμπάνη, Κώστα Τριανταφυλλόπουλου, Στεφανίας Φιλιάδη

Από τα καλύτερα animation της τελευταίας περιόδου, οι «Πέντε θρύλοι» είναι fun με όλη την έννοια της λέξης: μια χαριτωμένη ιδέα (οι τέσσερις διάσημοι θρύλοι, τουτέστιν ο Άι Βασίλης, η Νεράιδα των δοντιών, το Λαγουδάκι του Πάσχα και ο Άμμος, μαζί με τον νεοφερμένο Τζακ Πάγο μάχονται ενάντια στον Πίσα Μαύρο που προσπαθεί να επαναφέρει τον τρόμο του Μπαμπούλα στο μυαλό των παιδιών), η οποία μεταφέρεται σε μια περιπετειώδη, συγκινητική, αστεία, ξεσηκωτική ταινία. Από τους δημιουργούς του «Πώς να εκπαιδεύσετε τον δράκο σας».
 
Hot List

1 Στον κινηματογράφο Τιτάνια (29/11 – 5/12) πραγματοποιείται Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό – ημερήσιο εισιτήριο 5 ευρώ, για ανέργους 3 ευρώ. 
2 Για 25η χρονιά διεξάγεται το Φεστιβάλ «Κινηματογράφος και πραγματικότητα» (Γαλλικό Ινστιτούτο, 30/11-5/12) με ταινίες που υπερβαίνουν τα όρια του ντοκιμαντέρ, της μυθοπλασίας και του πειραματισμού. Για λεπτομέρειες: www.goethe.de/athen
 
3 Κι όμως, ακόμα κι ο Στίβεν Σπίλμπεργκ έχει απωθημένα. Ο διάσημος σκηνοθέτης είχε ζητήσει κάποτε να σκηνοθετήσει μια ταινία Τζέιμς Μποντ και είχε... φάει πόρτα! Μετά όμως πήγε κι έκανε τον Ιντιάνα Τζόουνς, οπότε μικρό το κακό.
 
4 Το «First Cousin once removed» του Άλαν Μπέρλινερ, για τον θείο του που πάσχει από Άλτσχαϊμερ, κέρδισε το Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ VPRO στο φετινό Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ του Άμστερνταμ που μόλις ολοκληρώθηκε.
 
5 Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά και νέους έχει μπει για τα καλά στην εφηβεία και γιορτάζει την 15η διοργάνωσή του (1-8/12, Πύργος Ηλείας, neanikoplano.gr) με ταινίες μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ, animation και πολλές δράσεις. 
 
Πρόσωπο της εβδομάδας

Στέλλα Θεοδωράκη 

Την επόμενη Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου, θα κυκλοφορήσει η εξαιρετική ταινία “Ημερολόγια αμνησίας” της Στέλλας Θεοδωράκη - μια πολύ προσωπική ταινία, που αφορά όμως όλους, μια κατάθεση αναμνήσεων και σκέψεων για το παρελθόν και το παρόν. Η ίδια η σκηνοθέτης εξηγεί:

- Όταν ξεκίνησα την ταινία, δεν είχα κάποια συγκεκριμένη ιδέα στο μυαλό μου. Τελειώνοντας με το “Ricordi mi” (σ.σ. το προηγούμενο έργο της), βρήκα όλο αυτό το Super 8 υλικό κι αποφάσισα να τραβήξω για άλλα 2 χρόνια και να ανακατέψω τα παλιά με τα καινούρια. Η βασική ιδέα ήταν να απευθύνω την αφήγηση στον φίλο μου Πίτερ. Από κει και πέρα άρχισε να πλάθεται μαζί η αφήγηση, τα γυρίσματα και το μοντάζ.

- Πρώτη φορά δουλεύω έτσι, το ένα έφερνε το άλλο. Ήταν μια συνεχής συνομιλία, όλα αυτά τα χρόνια. Αυτά τα Super 8 ταινιάκια τα είδα με συγκίνηση, αλλά και με σοκ.

- Στην αρχή νόμιζα ότι έκανα μια ταινία για μένα μόνο. Με ωθούσε μια τρομερή δύναμη, όλο αυτό μου έδινε ευχαρίστηση και με συγκινούσε. Μετά σκέφτηκα ότι σημαίνει και έκθεση. Αλλά για κάποιο λόγο με απελευθέρωνε. Αφού αυτοί οι άνθρωποι είμαστε, αυτά κάναμε.

- Τώρα που αναστέλλονται όλα λόγω της κατάστασης που βιώνουμε αλλά κι επειδή είμαστε 25 χρόνια μεγαλύτεροι, αυτό που μου λείπει τελικά είναι το θετικό κλίμα.
 
Η ατάκα

Σκάρλετ Γιόχανσον

«Όσο ψυχούλα και να είναι ο Άντονι, μπορεί να γίνει πολύ τρομαχτικός». Η Σκάρλετ Γιόχανσον για τον συμπρωταγωνιστή της Άντονι Χόπκινς στον ομώνυμο ρόλο του «Χίτσκοκ».


Πηγή: protothema

STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Οι ταινίες της εβδομάδας"

Leave a reply