[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
"Έφυγε" ο Χρόνης Μίσσιος
Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012 Posted by STEVENIKO

Έφυγε από τη ζωή μια εμβληματική μορφή της Αριστεράς, ο συγγραφέας Χρόνης Μίσσιος στα 82 του χρόνια.

Ο συγγραφέας του "Καλά εσύ σκοτώθηκες νωρίς" άφησε την τελευταία του πνοή σε ιδιωτικό νοσηλευτήριο της Αθήνας, ενώ "πάλεψε" με τον καρκίνο αρκετά χρόνια.

Γεννήθηκε το 1930 στην Καβάλα από γονείς καπνεργάτες, και έζησε τα πρώτα παιδικά του χρόνια στα Ποταμούδια, μια γειτονιά γεμάτη πρόσφυγες, καπνεργάτες από τη Θάσο και παράνομους κομμουνιστές κυνηγημένους από τη δικτατορία του Μεταξά.

Η οικογένειά του κατέφυγε στη Θεσσαλονίκη, όπου ο Μίσσιος δουλεύει μικροπωλητής, με κασελάκι, στο λιμάνι. Το σχολείο το σταμάτησε στη δεύτερη τάξη του δημοτικού.

Από τα Γιαννιτσά, όπου τον στέλνει ο Ερυθρός Σταυρός μαζί με άλλα παιδιά για να γλιτώσουν από την πείνα της Κατοχής, περνάει στους αντάρτες.

Με την απελευθέρωση επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη και οργανώνεται στον Δημοκρατικό Στρατό Πόλεων.

Το 1947 συλλαμβάνεται, βασανίζεται και καταδικάζεται σε θάνατο. Έζησε εννιά μήνες, περιμένοντας κάθε πρωί να τον εκτελέσουν και γλίτωσε τον θάνατο χάρη σε ένα τυχαίο γεγονός.

Έκτοτε, μέχρι και τον Αύγουστο του 1973 (αμνηστία του Παπαδόπουλου) πέρασε μεγάλο μέρος της ζωής του σε φυλακές και εξορίες ως πολιτικός κρατούμενος.

Εκεί έμαθε ανάγνωση και γραφή. Εμφανίστηκε στη λογοτεχνία το 1985 με το αυτοβιογραφικό βιβλίο του "Καλά εσύ σκοτώθηκες νωρίς" και επιβλήθηκε στην συνείδηση της κριτικής και του κοινού.

Την ίδια ανταπόκριση είχαν και τα επόμενα βιβλία του, μεταξύ των οποίων το “Χαμογέλα ρε, τι σου ζητάνε;” (1988), "Τα κεραμίδια στάζουν" (1991), "Το κλειδί είναι κάτω από το γεράνι" (1996).

Τα τελευταία χρόνια ζούσε ως "κοσμοκαλόγερος" στο Καπανδρίτι με την σύντροφό του Ρηνιώ και τα σκυλιά τους σε ένα αγροτόσπιτο.

"Η κοινωνία δείχνει να έχει πάθει εγκεφαλικό"


Σε μια από τις τελευταίες του συνεντεύξεις είχε δηλώσει: «Για πρώτη φορά ζω σε μια κοινωνία που δείχνει να έχει πάθει εγκεφαλικό. Δεν αντιδρά με τίποτα».

Για την κρίση: είναι πολυεπίπεδη, δεν είναι μονάχα οικονομική. Ουσιαστικά είναι κρίση αξιών και χρεοκοπίας του λογοκρατούμενου και τεχνοκρατικού πολιτισμού μας».

Για την οικολογία και την πράσινη ανάπτυξη: «Είναι δυνατόν να μιλάμε για οικολογία και πράσινη ανάπτυξη και να έχουμε την εκμετάλευση του ανθρώπου από άνθρωπο;».

Για την παιδεία: «Μη γελιόμαστε. Υπάρχει εκπαίδευση. Άλλο πράγμα η παιδεία και άλλο πράγμα η εκπαίδευση. Σήμερα, λοιπόν τα παιδιά εκπαιδεύονται. Γιατί; Για να βρούνε τη μηχανή του κέρδους».

Για τους εμπνευσμένους ηγέτες
: «Πιστεύω πολύ ότι σε μια κοινότητα, η συλλογική μνήμη είναι πολύ πιο ασφαλής και πιο ισχυρή από οποιονδήποτε ηγέτη».

Για την εξουσία
: «Είναι το χειρότερο, το πιο τρομακτικό εφεύρημα του ανθρώπου. Στην πορεία τής ανθρώπινης ιστορίας, οι μόνοι που έσωσαν την αθωότητα τους ήταν αυτοί που σκοτώθηκαν νωρίς, πριν γίνουν εξουσία».

ΣΥΡΙΖΑ- ΔΗΜΑΡ


«Συγγραφέα με μοναδικό αυθεντικό λαϊκό και ανθρώπινο τρόπο γραφής και ανοιχτό πνεύμα που τον έκαναν αγαπητό όχι μόνο στον κόσμο της Αριστεράς αλλά και ευρύτερα», χαρακτηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ τον Χρόνη Μίσσιο που έφυγε το πρωί από τη ζωή.

«Στη ζωή του Χρόνη Μίσσιου αποτυπώνεται με τον πιο εύγλωττο τρόπο ένα μεγάλο μέρος της ιστορίας της Αριστεράς της πατρίδα μας», τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση.

Εξάλλου, τη βαθειά του θλίψη για τον θάνατο του Χρόνη Μίσσιου εξέφρασε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης χαρακτηρίζοντας τον συγγραφέα «σημαντικό αγωνιστή της Αριστεράς».

«Στα βιβλία του ο Μίσσιος», τονίζει ο Φώτης Κουβέλης, «αποτύπωσε την εποχή του και τη συμμετοχή του στο αριστερό κίνημα με την ίδια ευθύτητα και αντισυμβατικότητα που χαρακτήριζε την πολιτική του διαδρομή».Πηγή: nooz

STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for ""Έφυγε" ο Χρόνης Μίσσιος"

Leave a reply